Gitarowa końcówka dla początkującego.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Gitarowa końcówka dla początkującego.

Post autor: eS »

6V6 to musiał byś chyba ze stanów ściągać :wink:
jak już to 6V6GT - dostępne są JJ. ponad 5 dych za sztukę.
6P6S jest w zasadzie kopią (jeżeli różni się, to naprawdę nieznacznie) 6V6GT. ogólnodostępna, wytrzymała i tania - można śmiało jej użyć w końcówce zamiast 6V6GT. tak na przykład zrobiłem ja...
zaś co do 6N2P-EW to są to lampy wręcz identyczne z ECC83. w gitarowcu najważniejszą różnicą między nimi jest inne wyprowadzenie grzejnika (nóżki 4-5, a nie jak ECC81,82,83 na 4-5-9). ponad to są one z partii przeznaczonych dla armii, co wiaze sie z dluzsza zywotnoscia, mniejszym mikrofonowaniem i mniejszym rozrzutem parametrów miedzy poszczególnymi sztukami.
ich aplikacja nie rozni sie od ECC83, a różnic w brzmieniu nie zauważyłem.

zaś co do prądów żarzenia, to miedzy 6V6GT a 6P6S nie ma roznicy zas przy ECC83 a 6N2P-EW jest 40mA wiecej w tej radzieckiej.

podsumowując - jeżeli jesteś purystą i masz dość pieniędzy to kup 6V6GT i ECC83 (najlepiej NOS), a jezeli chcesz zrobic naprawde fajna koncowke niewielkim wkladem pienieznym to zastosuj 6P6S i 6N2P-EW (no, w ostatecznosci 6N2P bez EW).
chyba, ze masz juz te hamerykanckie :wink:

EDIT: i jeszcze jedno - zamiast 6P6S/6V6GT możesz użyć 6P1P (najlepiej EW). to odpowiednik 6P6S, z tym zastrzeżeniem, że w wersji nowal.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.