Kwestia cokołów...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Kwestia cokołów...

Post autor: traxman »

Te złocone ze zdjęcia - ta główka ma 3mm to wejdzie, jeżeli więcej to niestety nie - na takich próbowałem (laboratoryjne 4mm). Ale szukając znalazłem materiał na piny własnej produkcji:
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... 0cd605dc2b
rurka mosiężna 3,5mm na metry, trzeba tylko dokładnie pomierzyć stare podstawki.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

A adapter z oferty f-my Biall? Co do rurki, to nie widzę szans na ukształtowanie z niej kołka w domowym warsztacie. To musi być powtarzalny element wytwarzany w znacznej ilości, a do tego potrzebny jest specjalizowany automat,a nie młotek i imadło. Nie da się zrobić wszystkiego własnoręcznie, niektóre komponenty trzeba kupić.
traxman

Przepraszam, ten jakoś mi umknął, a jest najlepszy z wszystkich.
Ile to cudo kosztuje?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

1.71zł brutto: http://www.biall.com.pl/category,1,1,1,$125.html
Dorzucam rysuneczek chińskiej lampy PX25 (rozumiem, że o takie cokoły nam chodzi), z którego wynika, że kołki katody/żarzenia mają większą średnicę i rozstaw.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Zibi pisze:Dorzucam rysuneczek chińskiej lampy PX25 (rozumiem, że o takie cokoły nam chodzi), z którego wynika, że kołki katody/żarzenia mają większą średnicę i rozstaw.
3.2mm to nadal znacznie mniej niż 4mm... Czy w takim razie można w ogóle brać pod uwagę banany? Co jest elementem sprężynującym w takiej starej lampie: kołek wtyku czy tuleja w gnieździe?
Tomek
traxman

W "moich" podstawkach tuleja gniazda jest nacięta i ma jakieś tam właściwości sprężynująco dociskające.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lampy raczej nie mają "udziwnień" .
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Może załączone zdjęcie tochę rozjaśni wątpliwości.Ja nie bardzo rozumiem po co wyważać otwarte drzwi. Przecież już przed laty to zostało dopracowane i wykonywane w wielu wersjach konstrikcyjnych. Wydaje mi się, że taki cokół jak widać poniżej jest do wykonania w prawie domowych warunkach. Właściwie potrzebna jest tylko tokarka. No i przemyślana kolejność operacji. Akurat w tej dziedzinie jestem amatorem, ale od czasu do czasu dorabiam sobie brakujące detale korzystając z tokarni. To naprawdę uniwersalne narzędzie.
Rzeczywiście bananki Traxmana wchodzą do gniazdek. Przeprowadziłem takie doświadczenie i potwierdzam, że wchodzą, tyle, że ze sporym oporem. Co będzie gdy zsumuje się opór 5 nóżek lampy? Czy bańka wytrzyma taki nacisk?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

http://www.allegro.pl/item526147545_lam ... 4_szt.html Najpewniej ma więcej,można się potargować..
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

:arrow: Czujnik : Szukamy gotowych, tanich kołków. To, co pokazałeś na fotografii wygląda właśnie jak taki improwizowany, "chałupniczy" cokół wykonany z bananów o czym świadczą miejsca lutowania: z boku a nie na końcu, jak to jest w przypadku kołków wykonanych z rurki. Podobną koncepcję łączenia wyprowadzeń z kołkami-bananami przedstawiłem kilka postów wcześniej, ale nie wydaje mi się ona szczególnie dobrym rozwiązaniem. To samo rozwiązanie widać na fotografii z Allegro.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Pokazałem to zdjęcie po to, by uświadomić Wam, że kiedyś starano się by obie współpracujące z sobą części złącza były sprężyste. Zapewne w celu dobrego kontaktu. Ten cokół, który Zibi nazwał chałupniczym jest zapewne jednym z przynajmniej dziesiątek, jak nie setek tysięcy wyprodukowanych. Ten konkretnie jest made in CCCP, ale mam identyczne,niemieckie. Może to jakaś kooperacja? Wydaje mi się, że po prostu takich jak szukacie nie ma w produkcji, bo i nikt nie produkuje takich lamp seryjnie. Ostatnie to chyba jeszcze jakieś stabiltrony z DDR na takich nóżkach widziałem. Z rosyjskich, to G807 ma rozwiązane nóżki, jak na załączonym obrazku. Po prostu wydaje mi się, że lepiej po zastanowieniu się nad możliwościami technicznymi opracować dostępną do wykonania konstrukcję maksymalnie podobną do oryginalnej z epoki. No, ale to tylko mój sąd.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Koledzy :)
Ja bym proponował trochę inne podejście...
Nie rozważajmy na tym etapie które rozwiązanie jest lepsze...
Starajmy się przeanalizować wszystkie rozwiązania, z którymi możemy się zetknąć :)
To nam da jakieś pojęcie i wspólną świadomość :)
W przyszłości łatwiej będzie się w tym wszystkim poruszać...
:arrow: Czujnik :)
Posiadasz jakieś bliższe informacje odnośnie frezu którym nacinano kołki ?
Próbowałem taki dobrać, ale najcieńszy jaki mam wymagał będzie przeszlifowania chyba...

PS: Jeszcze raz prośba - nie koncentrujmy się na rozważaniach, które rozwiązanie jest lepsze...
Jeszcze nie teraz :)
Gdyby ktoś z kolegów posiadał lampy z innym cokołem metalowym, prosił bym bardzo o zamieszczenie zdjęć :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Czujnik pisze:[...] Ten konkretnie jest made in CCCP, ale mam identyczne,niemieckie. Może to jakaś kooperacja?
:D Nie pisz takich rzeczy, bo muszę teraz czyścić monitor.
Wracając do tematu: kołki mają być w końcu 3, 3.2 czy 4mm? Czy mogą być niesprężyste?
Tomek
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Sprawdziłem te złączki modelarskie.
4mm pasują do nóżek żarzenia lamp z cokołem amerykańskim.
Siedzą pewnie i bez luzów.
UX7.jpg
Niestety nie posiadam wtyków 3.5mm (po zderzeniu 2 modeli mój silnik odleciał razem z nimi i już go więcej nie widziałem).
Gniazda 3.5mm powinny pasować do nóżek lamp typu PV200/600:
Zostaje minimalny luz:
PV200-600.jpg
I na koniec szczegóły podstawki typu UX5:
podstawka.jpg
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czujnik pisze:Wydaje mi się, że po prostu takich jak szukacie nie ma w produkcji, bo i nikt nie produkuje takich lamp seryjnie.
Lampy "KR Audio" i "Full music" to współczesna produkcja. Co do cokołu G807 - kołki są dwuczęściowe, obie części są zwinięte z blachy, posiadają kołnierze. Część o mniejszej średnicy przechodzi przez cokół, zewnętrzna o większej średnicy jest na nią nasunięta i prawdopodobnie zaciśnięta. Połączenie wzmacnia zalutowanie końca, łącząc jednocześnie wyprowadzenie lampy z kołkiem. W warunkach "domowych" trzeba znaleźć pasujące do siebie rurki, przyciąć do wymaganej długości, wykonać kołnierz na zewnętrznej, wsunąć i zacisnąć wewnętrzną, przeprowadzić kołek przez otwór w cokole i wykonać kołnierz na rurce wewnętrznej. Wymagać to będzie wykonania jakiegoś drobne oprzyrządowania, a co najważniejsze znalezienia rurek o właściwych średnicach uwzględniając różnice między średnicami kołków, bo zwijania sobie nie wyobrażam. Dlatego tak nam zależy na znalezieniu gotowych elementów. Oczywiście najwygodniej byłoby kupić kompletne cokoły, tylko że o nie, trzeba pytać braci Chińczyków,choć pewnie nie tylko: http://www.diytrade.com/china/4/product ... _base.html
. W tym miejscu naszło mnie pytanie, jak ma się cokół/podstawka UX4 do B4?