Czy są wśród nas „Kaseciarze”?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jak często używasz kaset?

Często
16
15%
Od czasu do czasu
61
56%
Już w ogóle ich nie używam
32
29%

Liczba głosów: 109

traxman

Re: Czy są wśród nas „Kaseciarze”?

Post autor: traxman »

Rack'owy DAT Tascama, do zgrywania muzyki tworzonej przez kolegę do gier. Już dawno umarł z powodu zużycia głowic.
Byłem tez bliski zakupu DCC Philipsa.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Piotr pisze:Moi drodzy, a teraz trudniejsze pytanie.

Pamiętacie cyfrowy magnetofon kasetowy?
Ktoś z was miał, albo nadal ma coś takiego?
Ja DCC Philipsa i DAT-em miałem tylko okazję pobawić się na laborce z Urządzeń Elektroakustycznych. Osobiście nie posiadam.
Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

DAT-a widziałem tylko na obrazku, ale DCC Philipsa posiadał niegdyś mój dobry znajomy i miałem okazję posłuchać tego sprzętu. Grał ładnie, nie powiem, ale zaczął coś szwankować (głowica) i szybko, po jakichś 2-3 latach, poszedł pod młotek.
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Używaliśmy DATa w radiu, ale już dawno poszedł na półkę do kanciapy ze sprzętem.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Ważnym i często używanym elementem mojego zestawu jest philipsowski DCC. Poza świetnymi walorami brzmieniowymi bardzo sobie w nim cenię możliwość odtwarzania konwencjonalnych kaset.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja mam dwukasetowego Pioneera CT-W205R. Bardzo rzadko używam, ale zdarza się.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który jeszcze kilka lat temu miał DCC, twierdzi ,że był to szalenie awaryjny sprzęt (Podobno często siadały układy odpowiedzialne za nagrywanie). Mimo wszystko zapewniał bardzo dobrą jakość.
[W przyszłym miesiącu postaram się wrzucić artykuł z Radioelektronika opisujący tę „nowinkę” techniczną]

Czy tak wysoka awaryjność była częsta w tych magnetofonach? (Może tylko on trafił na felerny egzemplarz)
Szkoda ,że ten format nie rozpowszechnił się bardziej.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie DAT`a.

Jak to jest z trwałością głowic w tym sprzęcie? (Kiedyś nawet zbierałem na taki sprzęt ale dostałem informację ,że trwałość głowic w nich była marna i teraz bardzo ciężko zdobyć nowe)
Używaliśmy DATa w radiu, ale już dawno poszedł na półkę do kanciapy ze sprzętem.
Z jakiego powodu odstawiliście DAT`a?
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Z mojej strony to trzydziestoletni Luxman K-5 z kompletem nowych głowic i po gruntownej renowacji. Zestrojony pod lampowy wzmacniacz SE na EL84 i trafach od naszego forumowego kolegi.
Nagrywam na kasetach TDK, Maxel, Sony i BASF Fe i Cr. Większość kaset pochodzi z lat 80-90 ubiegłego wieku. Jakość nagrania nie powala może na kolana, ale osiągane brzmienie nie odbiega zbytnio od oryginału zapisanego na CD. No i ten klimacik... :-)
Załączniki
6.jpg
GM
_idu

Post autor: _idu »

fugasi pisze:Ja używam od czasu do czasu magnetofonu do szybkich notatek dźwiękowych, np. kiedy chcę "zanotować" coś z radia. Kaseta zawsze tkwi w kieszeni, wystarczy ON, REC i gotowe, nie to co, panie, w komputerze: otwórz menu, wybierz Audacity, poczekaj, wybierz wejście... a jak komputer był wyłączony to już w ogóle kaplica (bootowanie itd.).
I komu przeszkadzał analogowy sprzęt?

Eeeee???????
Pilot od tunera, jeden klawisz i juz trafia na dysk.

A na poważnie - widać "zalety" interfejsu graficznego.
Jedna dość prosta linijka (cat pliku łapanego z device audio input i przekierowanie to do pliku - plus ew prze pipe'a przez jakiś kodek) klepnięta w shell'u z odesłaniem wykonania w backgound w porządnym unixopodnym systemie i po kłopocie..
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Używam starego M8047 produkcji ZRK po wymianie głowicy odczytująco - nagrywającej, silnika i pasków przenoszenia napędu. Kasety głównie BASF i EMTEC.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
traxman

EMTEC to BASF po wydzieleniu fragmentu od materiałów magnetycznych.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Chyba przypomniało im się po 60 latach, że stara nazwa może się źle kojarzyć :roll:
traxman

No pod przykrywką anilany i sody, kryje się nieco inna działalność. Chociaz w tym przypadku to rzeczywiście oddzielenie działu, bo BASF dalej funkcjonuje w innym profilu.
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Trabi »

U mnie od czasu do czasu odpalany jest stary AKAI GX65 MK-II. Po ostatnim przeglądzie i nasmarowaniu tego co już wyschło - czyli całego mechanizmu, magnetofon dostał skrzydeł i odżył jak za dawnych dobrych lat. Niestety rzadko go używam i właściwie stoi bo ładnie wygląda w szafeczce i się do niego przyzwyczaiłem ;) . Poza tym... sprzedać? Nie warto; za dobry (szklane trzy głowice, podwójny wałek naciągu, dwa silniki etc). Żal oddać za bezcen.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Mam identyczny. Znakomita maszyna, tylko niedługo czekają go podobne zabiegi, co twojego, gdyż mechanizm zaczyna już popiskiwać.
Co do jakości dźwięku jest tylko jeden problem - przydałoby się więcej kaset :D
ODPOWIEDZ