Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Lepiej zlecić to stolarzowi - i to nie z powodu roboty tylko znajomości w firmach sprzedających fornir - ma straszny rozrzut w jakości. Chyba, że masz sprawdzonego sprzedawcę.
-
- 2500...3124 posty
Ja oklejałem
-
- 625...1249 postów
Jeśliś zdolny złożyć pudełka to napewno w tych gabarytach(nie trzeba łączyć liści-bo tu trzeba dużo wprawy) sobie poradzisz z położeniem forniru,a za usługę stolarza kupisz sobie ładniejszy i droższy fornir
Nowoczesne kleje kontaktowe ułatwiają znacznie zadanie, np. ja robię swoje kolumny tym :Adhesive HS 300,możesz go kupić:
http://www.drewno-lux.com.pl/chemia.htm#3 .Stosowałem go wiele razy jest rewelacyjny,szczerze polecam,nawet dysza w pojemniku ma świetną konstrukcję rozpylającą w płaszczyźnie,psiukasz dwie powierzchnie łączone ,czekasz kilka,kilkanaście minut i zaczynając od jednego brzegu gładzisz twardym klockiem,generalnie traktujesz jak naklejkę,uważając by nie pozamykać pęcherzy powietrza pod powierzchnią forniru.Tylko pamiętaj ,że przy tego typu klejach nie wskazane jest później stosować lakiery inne niż akryle,poliuretany mogą powodować miejscowe rozpuszczenie kleju i odłażenie miejscami,choć jedną parę robiłem poliuretanem i nic się nie stało.Zależy to w głównej mierze od forniru i jego "przesiąkalności"
Pozdrawiam
Nowoczesne kleje kontaktowe ułatwiają znacznie zadanie, np. ja robię swoje kolumny tym :Adhesive HS 300,możesz go kupić:
http://www.drewno-lux.com.pl/chemia.htm#3 .Stosowałem go wiele razy jest rewelacyjny,szczerze polecam,nawet dysza w pojemniku ma świetną konstrukcję rozpylającą w płaszczyźnie,psiukasz dwie powierzchnie łączone ,czekasz kilka,kilkanaście minut i zaczynając od jednego brzegu gładzisz twardym klockiem,generalnie traktujesz jak naklejkę,uważając by nie pozamykać pęcherzy powietrza pod powierzchnią forniru.Tylko pamiętaj ,że przy tego typu klejach nie wskazane jest później stosować lakiery inne niż akryle,poliuretany mogą powodować miejscowe rozpuszczenie kleju i odłażenie miejscami,choć jedną parę robiłem poliuretanem i nic się nie stało.Zależy to w głównej mierze od forniru i jego "przesiąkalności"
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Widziałem w jakimś programie na Discovery że po nałożeniu forniru bejcowali go a potem czymś natłuszczali - i nie pamiętam czym... Chce uniknąć lakieru bo nie mam pistoletu a po pędzlu pozostają ślady niestety 

Można woskować, gotowe pasty (koloryzujące) są w Castoramie.
Oprócz pędzla są też wałki - znacznie łatwiej nimi pokrywać równomierną cienką warstwą.
Oprócz pędzla są też wałki - znacznie łatwiej nimi pokrywać równomierną cienką warstwą.
-
- 375...499 postów
I co zbudował ktoś te monitory na szerokopasmowcach Monacora ? Jeśli tak i gra na nich na jakimś kilkuwatowcu to niech coś powie o odczuciach.
Moje monitory to też diy ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629 ) i grają z 6n2p-ew + 6p14p se w połączeniu triodowym , więc moc mikra.
System potrafi zagrać naprawdę głośno, jak się rozkręci na maksa to głowę urwie ale czegoś mi w dźwięku brakuje, tylko nie wiem czego, może trochę basu, może trochę dynamiki - jazz brzmi super ale rock już tak sobie. Podejrzewam zbyt duże wymagania mocowe moich głośników i szukam projektu monitorów, które zagrają się z moim wzmacniaczem i nie będą kosztowały krocie. Trochę mnie w tych monitorach w podanym przez was linku niepokoi - "Jeśli jesteśmy już przy mocy, to paradoksalnie preferowane są raczej "mocne" wzmacniacze. I nie mam tu na myśli tylko mocy znamionowej, a raczej współczynnik tłumienia. Chodzi o to, że ze względu na rozbudowany filtr wejściowy nasze kolumny nie są łatwe do wysterowania".
pozdrawiam
Moje monitory to też diy ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629 ) i grają z 6n2p-ew + 6p14p se w połączeniu triodowym , więc moc mikra.
System potrafi zagrać naprawdę głośno, jak się rozkręci na maksa to głowę urwie ale czegoś mi w dźwięku brakuje, tylko nie wiem czego, może trochę basu, może trochę dynamiki - jazz brzmi super ale rock już tak sobie. Podejrzewam zbyt duże wymagania mocowe moich głośników i szukam projektu monitorów, które zagrają się z moim wzmacniaczem i nie będą kosztowały krocie. Trochę mnie w tych monitorach w podanym przez was linku niepokoi - "Jeśli jesteśmy już przy mocy, to paradoksalnie preferowane są raczej "mocne" wzmacniacze. I nie mam tu na myśli tylko mocy znamionowej, a raczej współczynnik tłumienia. Chodzi o to, że ze względu na rozbudowany filtr wejściowy nasze kolumny nie są łatwe do wysterowania".
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 375...499 postów
Napisz coś więcej jak grają. Podłączałeś je (albo może planujesz) do czegoś słabszego (mocowo oczywiścietraxman pisze:Ja, ale chwilowo grają z EL34 SE.

pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 625...1249 postów
w watku Macieja o "nano" opisalem jak graja arny 116 polaczone rownolegle aby dalo nam to 4 ohm. jakoscia jest bardzo dobrze jednak mocy troszke brakuje. Jakby dostac jednego arna116 4ohm byloby mysle duzo lepiej. Na gorze mam metalowa kopulke ktora dopieszcza szczegoly. W budzie 4,5litra na jednego arna mozna uzyskac nawet troche dolu, do bliskiego odsluchu zestaw w sam raz, a koszta niewielkie;)
-
- 1250...1874 posty
Wracając do kolumienek na monacorach, które nawiasem mówiąc wreszcie mam czas zrobić, mam jedno pytanie. Czy nie stoi nic na przeszkodzie, by zamiast kondensatorów monacora (do filtra) których musze kupić od razu 10sztuk i to za 50-70zł mogę dać te (klik)? Tu mogę kupować pojedynczo a i jestem w stanie dać do 10zł/szt. W końcu to tylko kondensator... różnica jest tylko w typie MKT/MKP (wsio równo, czy jest jakaś różnica w praktyce?)
Ja mam "zwykłe" SCR kupione kiedyś za niewielkie pieniądze, kilka połączonych równolegle. Zwykłe MKSE doskonale się sprawdzą, niech tylko są w stanie przewodzić większe prądy (małe Wimy odpadają)
-
- 1250...1874 posty
Jeszcze jedno pytanie, poniżej obrazek

Ta wełna MDM-3 ma być tylko na bokach, czy z przodu i z tyłu też? Jaka ma być jej grubość? "Fabryczne" 3,5cm starczy?

Ta wełna MDM-3 ma być tylko na bokach, czy z przodu i z tyłu też? Jaka ma być jej grubość? "Fabryczne" 3,5cm starczy?
Na tym rysunku zaznaczona jest tylko na boku.
-
- 625...1249 postów
Maciej jutro-pojutrze napisze jak przy PCL86 gra 19TAF/G + 2xARN116 

-
- 1250...1874 posty
Prace ruszyły, po wizycie w stolarni nabyłem arkusz MDF'u 18mm /6m^2/ (warunkiem sprzedaży było zakupienie całego arkusza). Miły pan przyciął formatki na łącznie 10 kolumn
Pierwsza kolumna już złożona co widać na poniższych zdjęciach. Narazie skręcona śrubami, później będize także sklejona.
UWAGA!
Czy są chętni na takie obudowy? Cena jak na ilość włożonej pracy będzie niska, a kolumny będą wykonane naprawdę porządnie. Więcej info na PW.

Pierwsza kolumna już złożona co widać na poniższych zdjęciach. Narazie skręcona śrubami, później będize także sklejona.
UWAGA!
Czy są chętni na takie obudowy? Cena jak na ilość włożonej pracy będzie niska, a kolumny będą wykonane naprawdę porządnie. Więcej info na PW.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.