Projekt hybrydowego stopnia mocy.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Projekt hybrydowego stopnia mocy.

Post autor: _idu »

ludo pisze:Chodzilo mi o to, ze moze mozna by bylo uzyc uklad stopnia wyjsciowego (zastepujac uklad Futtermana) w jakis podobny sposob:
W takim przypadku lampa staje się całkowicie zbędna - jaki sens stosować lampę o bardzo niskim mu na wejściu?
_idu

Kilka wad tej propozycji podanej przez ludo.

Niezależnie czy sterować MOSFET'y będzie tranzystor czy lampa problem ładowania pojemności pozostaje.
Ba aby przeładować ce pojemność ten inwerter na tranzystorze musi być zrobione na dość mocnym tranzystorze. A on na wejściu w przypadku FET czy MOSFET ma znowu tę paskudną pojemność.

Można jednie zastanawiać czy lepiej zrobić stopień ze wzmocnieniem i odwracający fazę sygnału w sposób klasyczny - z góry inwertera steruje dodatnią połówką stopnia mocy a z dołu ta ujemną. Teoretycznie niby lepiej bowiem wysoka impedancja góry inwertera steruje wtórnikiem, a dolna o niskiej stopień o o wspólnym źródle.
Przeróbka go na układ bez wzmocnienia i bez odwracania fazy ma kilka zalet - mniejsza impedancja wyjściowa (zmniejszana dodatkowo dzięki zasilaniu od dołu inwertera z wyjścia wzmacniacza) -ale owszem góra o dużej impedancji steruje dołem stopnia mocy będącym stopniem o wspólnym źródle, dól o niskiej impedancji staruje wtórnikiem. to w kwestii efektu Millera.

Wróćmy do dodatkowego tranzystora. OK jak tranzystor to prosi się o sprzężenie bezpośrednie - dodatkowe człony RC tylko przesuwają fazę co grozi ew wzbudzeniem układu.

Ale sprzężeni bezpośredni to tylko dodatkowy problem w stabilnosci termicznej. W moim przykładzie neistabilności każdego z tranzystorów oddziałują jedynie na drugi tranzystor poprzez reakcję serwa ustalajaćego zero.
Układ z trzech tranzystorów już łatwo jest z destabilizować termicznie. niestety stopień mocy się grzeje, grzeją się lampy, elementy we wzmacniaczu. Moje zdanie jeśli można robiłbym wszystko aby minimalizować wzajemny wpływ temperatury elementów.

Wracając do problemu pojemności może małej mocy FET, potem bipolarna para totem-pole i MOSFET mocy? Komplikuje to znacznie układ....
_idu

AZ12 pisze:Powyższy schemat jest błędny (brak rezystorów polaryzującego bramkę jednego z tranzystorów).
To akurat mało istotne to idea układu a nie kompletny schemat. Znacznie więcej brakuje jeśli już.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Niee, tamten układ będzie miał spore kłopoty z polaryzacją. Trzeba będzie go solidnie obudować źródłami, serwami, etc, żeby się nie rozjeżdżał. Tak przynajmniej wygląda na pierwszy rzut oka.

Mnie się całkiem podoba pierwotny pomysł Studiego i cały czas czekam na wyniki pomiarów :)

ps. Studi, zerkałeś na pojemności tranzystorów w punkcie pracy? Bo okazuje się zgodnie z tym, co podpowiada Nelson Pass, że przy warunkach polaryzacji typowych dla audio, a szczególnie we wtórniku, pojemności te wypadają znacznie mniejsze, niż katalogowe wartości mierzone "na zimno". Różnica może być nawet o rząd wielkości.
_idu

Stary problem - kasa..... jeszcze jest przed pierwszym.
Co pojemności - tak wartości ich maleją wraz ze wzrostem napięcia G-S - asymptotycznie. W zasadzie dla Ugs > 1 V już się nie zmieniają.
Podane wykresy w notach katalogowych nie sugerują zmiany o rząd wielkości.
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Moja intencja byla proba zainteresowania topologia stopnia wyjsciowego i przeslanie wedlug mnie ciekawego materialu na ten temat.
Wydaje mi sie, ze stopien wyjsciowy proponowany przez Olssona (ktory z kolei jest bardzo podobny do ukladu JLH http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlh1996.pdf , http://www.passdiy.com/pdf/PLH_amplifier.pdf ) jest moze nieco prostsza alternatywa.
_idu

ludo - OK tylko wtedy nie ma miejsca na lampę... chyba że ten sterujący MOSFET zastąpić triodą. Ale to jest klasyczny inwerter z dzielonym obciążeniem plus bootstrap. A to byłby mój projekt po zmianie topologii na wzmacniająca.

Piotr - obejrz to co podał ludo - PLH - masz tam MOSFET'y o większej pojemności Cgs u jakiś rezystor szeregowy 220 omów nie okazał się problemem.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Może trochę po za tematem, ale skoro ludo zahaczył o układ JLH to nie mogłem się powstrzymać. Mam do niego osobisty sentyment. Nawet odrzucając kombinacje hybrydowe warto iść w tym kierunku. Parę lat temu popełniłem ten układ na przemysłowych impulsowych BUV21 i to było pierwsze "audiofilskie" olśnienie :D . Może właśnie kombinacja z lampą da jeszcze lepszy efekt.
ludo
125...249 postów
125...249 postów

AZ12 napisał(a):
Powyższy schemat jest błędny (brak rezystorów polaryzującego bramkę jednego z tranzystorów).

To akurat mało istotne to idea układu a nie kompletny schemat. Znacznie więcej brakuje jeśli już.
Ten pierwszy schemat byl oczywiscie tylko szkicem.
Praktyczne rozwiazanie moglo by wygladac w taki sposob:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 2 listopada 2008, 02:05 przez ludo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Widzę, że aplikacja bardzo się rozrosła :wink: . Jaką wartość ma prąd pochłaniany przez źródło prądowe z tranzystorem M3?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Widzę, że aplikacja bardzo się rozrosła .
:oops: Jak zwykle. :)
Spadek napiecia na rezystorze R15 powinien zadecydowac o wielkosci pradu przez M3. Probowalbym nastawiac jak najwyzszy mozliwy...
Aha, nie przyjrzalem sie jeszcze dokladnie kompensacji temperaturowej stopnia wyjsciowego ukladu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

STUDI pisze:Co pojemności - tak wartości ich maleją wraz ze wzrostem napięcia G-S - asymptotycznie. W zasadzie dla Ugs > 1 V już się nie zmieniają.
Podane wykresy w notach katalogowych nie sugerują zmiany o rząd wielkości.
A patrzyles na wplyw Uds? Ono zazwyczaj w punkcie pracy jest spore, a rowniez powoduje spadek pojemnosci.