Junk-Art#4 - słuchawkowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Junk-Art#4 - słuchawkowy
R6 właśnie wczoraj zmieniłem na 10R taki jak w załączniku. W sklepie mieli tylko rezystory z radiatorem o mocy 25W - duża to przesada ale chodziło mi o to abym mógł je w prosty sposób przytwierdzić do radiatora, gdyż ze zwykłymi ceramicznymi 5-cio watowcami ta mała puszka rozgrzewała się do 70 st. C - teraz po modyfikacjach mechanicznych tylko 50 st. C. Prąd spoczynkowy to ok 400mA. Pewnym ograniczeniem jest też sprzęgający tantal 4u7 - MOSFET musi być spolaryzowany tak a nie inaczej żeby utrzymać prawidłową polaryzację kondensatora. Ustawiłem wzmacniacz tak aby dawał ok. 3Vp-p amplitudy na obciążeniu - w zupełności to wystarcza. Zniekształcenia przy takim wysterowaniu to wg obliczeń około 0,1% z przewagą h2. Może w niedługim czasie przejadę się do Jasia żeby go pomierzyć i sprawdzić jak to wygląda w praktyce 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Zrób prosty eksperyment. Podłącz do niego głośniki.

-
- 625...1249 postów
W jakim celu?Piotr pisze:Zrób prosty eksperyment. Podłącz do niego głośniki.
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
Nie rozumiem po co mam podłączać głośniki jak normalnie współpracuje ten wzmacniacz ze słuchawkami. Zmniejszenie impedancji obciążenia do 8R co może dać? Przy stałej pojemności kondensatora sprzęgającego okrojenie pasma od dołu. Jeżeli chodzi Ci o to, że wypadkowe obciążenie będzie wynosić ok 4,5R to do wysterowania głośnika 8R o 1V5 potrzeba 340mA (uwzględniając oczywiście R6) - przy prądzie spoczynkowym 400mA to powinien go wysterować. Nie wiem tylko czemu miałyby służyć takie manewry 

-
- moderator
Zauważyłbyś jaki kawał mocy przykładasz sobie do głowy. Nie zaprzeczysz chyba, że twój wzmacniacz jest lekko nadmiarowy 
Ale to nic złego, jeszcze nie jest to absurdalne przegięcie, tylko lekki nadmiar.
No to miłego słuchawkowania

Ale to nic złego, jeszcze nie jest to absurdalne przegięcie, tylko lekki nadmiar.
No to miłego słuchawkowania

-
- 625...1249 postów
Masz rację Piotrze. Wydaje mi się jednak, że jest to kwestia elementów jakich użyłem - nie projektowałem tego wzmacniacza od podstaw, tylko sprawdziłem jakie części mam i czy da radę coś z tego złożyć. IRF510 może nie są idealne do słuchawkowca. Zmniejszenie napięcia spowoduje zbliżenie się do kolana na charakterystyce tranzystora co niestety generuje dodatkowe zniekształcenia. TS jest 40VA kiedy starczyłaby spokojnie 15-stka. Napięcie jakie miałem do dyspozycji to 15 lub 7,5V. Dobrze że udało się cokolwiek z tego złożyć, a że się grzeje to już chyba wśród wzmacniaczy klasy A żadne novum 

-
- 75...99 postów
Witam! Do kolegi Silver: To co zmontowałem pracuje z AKG K 240 bez żadnych problemów, mają 55Ω, więc z 32 też powinien sobie poradzić .
Trochę dziwne. Ja mam dwie pary tych słuchawek i mają po 600 Ohm-ów. Bardzo ładne OTL.Pozdrawiam adam2948.
Trochę dziwne. Ja mam dwie pary tych słuchawek i mają po 600 Ohm-ów. Bardzo ładne OTL.Pozdrawiam adam2948.
-
- 25...49 postów
Witam
po długiej przerwie załączam fotografie układu zmontowanego ze schematu Piotra z małymi przeróbkami, elementy jakich użyłem są dobrej jakości, nie są to żadne "audiofilskie" wersje, po prostu przyzwoite podzespoły
oto fotografie
logo nie jest oczywiście próbą jakiejkolwiek konkurencji, ani żadną marką, zrobiłem je gdyż chciałem zobaczyć jak wyjdzie grawerowanie aluminium pewnym rodzajem frezu (potem wypełniałem wybranie farbą nitro)
zapraszam do skomentowania i pozdrawiam
po długiej przerwie załączam fotografie układu zmontowanego ze schematu Piotra z małymi przeróbkami, elementy jakich użyłem są dobrej jakości, nie są to żadne "audiofilskie" wersje, po prostu przyzwoite podzespoły
oto fotografie

logo nie jest oczywiście próbą jakiejkolwiek konkurencji, ani żadną marką, zrobiłem je gdyż chciałem zobaczyć jak wyjdzie grawerowanie aluminium pewnym rodzajem frezu (potem wypełniałem wybranie farbą nitro)
zapraszam do skomentowania i pozdrawiam
pozdrawiam,
Michał
Michał
-
- moderator
Bardzo zgrabny "dizajn". Jedyne, co mnie niepokoi, to gniazdko słuchawkowe z tyłu. Nie będzie niewygodne?
Powiedz jeszcze, czy dobierałeś potencjometr ze względu na współbieżność, czy miałeś farta i trafiłeś od razu w równy
Powiedz jeszcze, czy dobierałeś potencjometr ze względu na współbieżność, czy miałeś farta i trafiłeś od razu w równy

-
- 25...49 postów
dziękujęBardzo zgrabny "dizajn".

W zasadzie często nie przepinam słuchawek, chyba nie będzie to wielkim problemem. Chciałem po prostu, aby na przednim panelu było tylko to co konieczne oraz zachować symetrię.Jedyne, co mnie niepokoi, to gniazdko słuchawkowe z tyłu. Nie będzie niewygodne?
Można powiedzieć, że dobierałem, ale i miałem fartaPowiedz jeszcze, czy dobierałeś potencjometr ze względu na współbieżność, czy miałeś farta i trafiłeś od razu w równy

pozdrawiam
pozdrawiam,
Michał
Michał
-
- 6250...9374 posty
Bardzo mi się podoba , że zamiast długich połączeń potencjometru na przedniej płycie dałeś go z tyłu a oś przedłużyłeś mechanicznie, dzięki temu prostemu rozwiązaniu brak wiąchy kabli.
-
- 625...1249 postów
Lampowiec czeka na pospawanie obudowy więc dyżurnym słuchawkowcem stał się maluch na NE5532 i IRF510. Przerobiłem jegomościa tak aby współgrał z Beyerami DT880 600R. Elektrolity to tantale cała reszta foliowce. Gra całkiem przyzwoicie ale czegoś mi brakuje - lampa bardziej mi pasowała 

-
- moderator
LampyBeier pisze:Gra całkiem przyzwoicie ale czegoś mi brakuje

Czy ten układ nie ma trochę za dużego wzmocnienia?
Wiem, że działać będzie, ale chodzi mi o wygodę obsługi, np. ustawiania głośności przy cichym słuchaniu w nocy.
-
- 625...1249 postów
Głośność ustawia się w miarę przyzwoicie. Wstawiłem ALPS'a z lampowca co tylko poprawiło komfort. Przy pełnym wysterowaniu jest bardzo głośno ale da się wytrzymać - oczywiście zazwyczaj słucham w zakresie 1/4-1/2 gwizdka gdyż cenię swoje uszy i za rykiem nie przepadam