Warto iść siku pod stare zabudowania gdzie żule szukają złomu. Pytałem ich czy tu nie ma jakiejś elektroniki a oni powiedzieli że lamp to tu było od ch... Więc szukałem i znalazłem. Normalnie byłem jak w amoku, brałem wszystko w koło

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Furman Zenobiusz pisze:No to zaprezentuję swój najnowszy "elektrośmieć", świeżutki z dzisiaj. Grundig MO-22. Nawet w komplecie są 3 sprawne, oryginalne sondy + jakieś łączówki-krosówki BNC. Niestety niesprawny, ale rokowania dość dobre - praktycznie nic nie działa, lampa świeci ale 3/4 całości martwe (łącznie z diodą sygn. włączenie), więc sądzę że to coś z zasilaniem i liczę, że uda się naprawić. Jeśli polegnę przy naprawię lub stwierdzę, że to mnie przerasta, będzie chyba szukał nowego domu.
Jeden sondy mają trymer w samej sondzie a inne we wtyczce włączanej do oscyloskopu. Niektóre sondy (te na wyższe częstotliwości) mają też kompensacje dodatkowymi potencjometrami, które właśnie dla wyższych zakresów pomagają uzyskiwać lepszy kształt sygnału.Ciekawy jestem czemu jedna sonda ma od strony oscyloskopu taką gruchę, również z jakąś regulacją - czyżby kompensacja ze względu na długi kabel (ta sonda ma ok. 2,5 metra) ?
Schemat jest na Oldradio.plAZ12 pisze:Poszukuję do niego schematu w formacie graficznym lub pdf.
Ta sonda ma dwa trymery, w sondzie i w tej gruszce.gachu13 pisze:
Jeden sondy mają trymer w samej sondzie a inne we wtyczce włączanej do oscyloskopu. Niektóre sondy (te na wyższe częstotliwości) mają też kompensacje dodatkowymi potencjometrami, które właśnie dla wyższych zakresów pomagają uzyskiwać lepszy kształt sygnału.
To w takim razie może to być właśnie taki potencjometr o którym pisałem, albo są faktycznie dwa trymery co mogłoby "pomóc" w strojeniu sondy w szerokim zakresie pojemności wejściowych oscyloskopu.Ta sonda ma dwa trymery, w sondzie i w tej gruszce.
Mam jeszcze od zestawu jakiś dziwny element - cylinder z gniazdem BNC z jednej strony, wtyczką z drugiej i napisem 1.2GHz/DC 75Ohm terminator. Czy czasami nie jest to przelotka do połączeń z wyjściami o impedancji 75Ohm ? Sądząc po wadze, w środku spodziewałbym się jakiegoś miniaturowego transformatorka.
Temat założyłem w maju 2007, po ostatnich kilku odwiedzinach elektrośmieci wiem, że wszystko się kiedyś kończy..........AZ12 pisze:Na śmietniku znalazłem przewód elektryczny dwużyłowy z wtyczką. Ostatnio zdobyłem statecznik na dwie świetlówki