Temat powinien nazywać się "Elektroskarby", z resztą sami zobaczcie...: https://picasaweb.google.com/106995138079837575819/ZOm#
Warto iść siku pod stare zabudowania gdzie żule szukają złomu. Pytałem ich czy tu nie ma jakiejś elektroniki a oni powiedzieli że lamp to tu było od ch... Więc szukałem i znalazłem. Normalnie byłem jak w amoku, brałem wszystko w koło No i mam 4xAL4, 3xAF3, 2xABC1, ACH1, 2xAZ1 (jedna globowa), EBL21, EF22, ECH21, jakieś z pierwszej Agi i kupa telewizyjnych, w tym EM84, ECL82 w pudełku, ECL86, 3xECL80 i reszta... No i ścianka tylna z jakiegoś przedwojennego Siemensa, niestety tylko ścianka Jeszcze była potrzaskana Tesla Lotos z której "uratowałem" napis.
No to zaprezentuję swój najnowszy "elektrośmieć", świeżutki z dzisiaj. Grundig MO-22. Nawet w komplecie są 3 sprawne, oryginalne sondy + jakieś łączówki-krosówki BNC. Niestety niesprawny, ale rokowania dość dobre - praktycznie nic nie działa, lampa świeci ale 3/4 całości martwe (łącznie z diodą sygn. włączenie), więc sądzę że to coś z zasilaniem i liczę, że uda się naprawić. Jeśli polegnę przy naprawię lub stwierdzę, że to mnie przerasta, będzie chyba szukał nowego domu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ufff ciężko było bo nie mam schematu, mimo że podobno krąży w sieci - wyrzucający nie pomyślał, coby oprócz osprzętu dołożyć papierki, ale wybaczam mu to
W porównaniu z ruskimi sprzętami ten (wyprodukowany w USA) serwisuje się bardzo fajnie - całość rozbiera się jak klocki lego, blok po bloku.
Okazało się, że moje podejrzenia co do zasilania były słuszne - zasilacz co prawda był sprawny, ale cała gałąź -15V była zwarta. Ciąłem kolejno zworki na płycie głównej żeby zawęzić obszar i znalazłem przebity kondensator w filtrze CLC przed ekranowanym blokiem wejściowym. Koszt naprawy około 1zł, a efekt taki:
Ciekawy jestem czemu jedna sonda ma od strony oscyloskopu taką gruchę, również z jakąś regulacją - czyżby kompensacja ze względu na długi kabel (ta sonda ma ok. 2,5 metra) ?
Furman Zenobiusz pisze:No to zaprezentuję swój najnowszy "elektrośmieć", świeżutki z dzisiaj. Grundig MO-22. Nawet w komplecie są 3 sprawne, oryginalne sondy + jakieś łączówki-krosówki BNC. Niestety niesprawny, ale rokowania dość dobre - praktycznie nic nie działa, lampa świeci ale 3/4 całości martwe (łącznie z diodą sygn. włączenie), więc sądzę że to coś z zasilaniem i liczę, że uda się naprawić. Jeśli polegnę przy naprawię lub stwierdzę, że to mnie przerasta, będzie chyba szukał nowego domu.
Jeżeli będziesz chciał się go pozbyć w przyszłości to byłbym zainteresowany kupnem
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
Ciekawy jestem czemu jedna sonda ma od strony oscyloskopu taką gruchę, również z jakąś regulacją - czyżby kompensacja ze względu na długi kabel (ta sonda ma ok. 2,5 metra) ?
Jeden sondy mają trymer w samej sondzie a inne we wtyczce włączanej do oscyloskopu. Niektóre sondy (te na wyższe częstotliwości) mają też kompensacje dodatkowymi potencjometrami, które właśnie dla wyższych zakresów pomagają uzyskiwać lepszy kształt sygnału.
Ostatnio znalazłem na dzikim wysypisku śmieci przy drodze powiatowej do Starogardu Gdańskiego odbiornik radiowy Eltra Monika MOT 722 z 1977 roku bez tylnej ścianki i anteny ferrytowej. Poszukuję do niego schematu w formacie graficznym lub pdf.
gachu13 pisze:
Jeden sondy mają trymer w samej sondzie a inne we wtyczce włączanej do oscyloskopu. Niektóre sondy (te na wyższe częstotliwości) mają też kompensacje dodatkowymi potencjometrami, które właśnie dla wyższych zakresów pomagają uzyskiwać lepszy kształt sygnału.
Ta sonda ma dwa trymery, w sondzie i w tej gruszce.
Mam jeszcze od zestawu jakiś dziwny element - cylinder z gniazdem BNC z jednej strony, wtyczką z drugiej i napisem 1.2GHz/DC 75Ohm terminator. Czy czasami nie jest to przelotka do połączeń z wyjściami o impedancji 75Ohm ? Sądząc po wadze, w środku spodziewałbym się jakiegoś miniaturowego transformatorka.
Ta sonda ma dwa trymery, w sondzie i w tej gruszce.
Mam jeszcze od zestawu jakiś dziwny element - cylinder z gniazdem BNC z jednej strony, wtyczką z drugiej i napisem 1.2GHz/DC 75Ohm terminator. Czy czasami nie jest to przelotka do połączeń z wyjściami o impedancji 75Ohm ? Sądząc po wadze, w środku spodziewałbym się jakiegoś miniaturowego transformatorka.
To w takim razie może to być właśnie taki potencjometr o którym pisałem, albo są faktycznie dwa trymery co mogłoby "pomóc" w strojeniu sondy w szerokim zakresie pojemności wejściowych oscyloskopu.
Terminator to zwykle po prostu obciążenie, rezystor o niskich indukcyjnościach. Możliwe że to miało służyć za element dopasowujący wysoką impedancję oscyloskopu do kabla koncentrycznego 75Ohm. Transformatorka bym się tam raczej nie spodziewał, prędzej po prostu grubego odlewu obudowy.
Wczoraj widziałem przy drodze powiatowej do Starogardu Gdańskiego wrak telewizora kolorowego z NRD. Nieco bliżej leżał wrak telewizora lampowego Neptun Unitra. Na śmietniku znalazłem przewód elektryczny dwużyłowy z wtyczką. Ostatnio zdobyłem statecznik na dwie świetlówki, zwłoki telewizora monochromatycznego unitra z małym ekranem, z którego wymontowałem gniazdo zasilania Unitra, które posłuży do naprawy i modernizacji radia Jowita 2IC.
Ja niestety nie zdążyłem. Z Beryla ostały się jedynie dwie lampy, nóżki i gałki plus tylna ścianka z T5005 które też zostało rozbite. Do tego potłuczona ścianka z Algi21
"Dobre" elektrośmieci wcale się nie kończą. Prawie zawsze można wyrwać coś ciekawego, jak nie ze sprzętu retro to coś z pomiarówki. Dla mnie największą bolączką jest to, że nie dysponuję transportem więc nic większego nie wezmę