Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Oscyloskop

Post autor: Ukaniu »

W synchroskopowych głowicach siadają najczęściej diody próbkujące, to są elementy niedostępne. To co pokazałeś na zdjęciu to nie jest serce tej wkładki - ono mieści się w układzie próbkującym i w generatorze strobującym - tam główne elementy są całkowicie niedostępne w celach serwisu.
Osobiści za długo siedzę w tym biznesie abym uznał, że wkładki analizatora widma teka dają się łatwo naprawiać :-) wystarczy, że padnie 1 mieszacz albo tłumiki i można sobie z tego zrobić podstawkę pod kwiatek.
W tym całym sprzęcie nie ma elementów które można kupić na "perskim" ba - ich nie można kupić nigdzie :-) Stąd ja mam podręczny analizator oparty o standardowe mieszacze które w razie czego moge wymienić a jak potrzeba coś konkretnego to odpalam w pracowni 492. Przynajmniej nie mam koszmarów sennych o uszkodzeniach analizatora ;-)
Znajdż mi 7L12 albo 7L13 za 200E sprawne to biorę dwie :-)
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Ukaniu, kolego to co na zdjęciu to głowica próbkująca S5. Co za tym idzie serce tej wkładki. Tak na ebay bywały sprawne 7L12 albo 7L13 które poszyły po około 200-300E.

Co do dostępności części, dla chcącego nic trudnego. Jeśli kolega siedzi tak długo w tym biznesie. To zapewne wie że taki sprzęt ma raczej wartość jako ciekawostka i narzędzie hobbystyczne, nie aparatura pomiarowa z najwyższej półki, bo kto da na to jakieś świadectwo kalibracji, co za tym idzie można to spokojnie naprawić metodą wstawienia innej diody o podobnych parametrach. Ale jakby dobrze poszukać, można niejeden egzotyczny element stosowany w Tektronixie czy HP kupić jako normalny produkowany seryjnie. Kilka takich przypadków już miałem.

Jako ciekawostka, większa chyba niż głowice próbkujące, mogę dać oscyloskopy "cyfrowe" opisywane jako scan conversion. W latach 80' osiągające próbkowanie na poziomie 100GS/s. Powiem więcej da się to kupić na ebay już za 400zł podobno sprawne.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Na zdjęciu nie pokazałeś płytki generatora strobującego ani płytki układu próbkowania. O to mi mniejwięcej chodziło. Mówisz, że to głowica... :-) no nie domyślił bym się ;-)
Ten sprzęt ma wartość bardzo praktyczną i nie jest ani ciekawostką ani zabawką, no chyba że mówimy o korporacji która nie liczy pieniędzy na sprzęt pomiarowy a najważniejszy jest właśnie papier z aktualną kalibracją. Więc owszem jeśli traktujemy to jako zabawkę to można lepić i cieszyć się, że jakoś działa. Ja akurat jestem wyznawcą starego sprzętu bo za dajmy na to 5-10tys mogę mieć analizator o parametrach analogowych lepszych albo takich samych jak dzisiejszy za 50 i więcej tys. Co przebje parametrami 20 letniego Tektronixa 492 - i to tak aby faktycznie uznać konieczność zakupu nowego?.
W głowicach próbkujących bywają instalowane gołe struktury łączone zlota nitką. To samo z mieszaczami harmonicznymi na wejściach analizatorów.
Ja niestety nie uważam, że dla chcącego cześci to nic trudnego (bo nie mam ani maszyny do wykonywania bondingu ani mi nikt nie przeda kostki krzemu) - o ile nie mówimy o 2N2369 z nrem HP zamiast modelu na kubku. Swoją drogą i taki też można zastosować jako generator strobujący - z tym, że wtedy parametry będa jakieś - ale mnie nie o to chodzi.
Muszę znów wznowić poszukiwania na Ebayu skoro piszesz, że sprawne analizatory darmowo chodzą.
Scan conversion nie jest jednoznaczne - jakie typy masz na mysli?
Na ebayu jak na allegro - zawsze mozna znaleźć coś tanio (szczególnie w zakończonych) a jak potrzeba kupić i wygląda na sprawne to się robi drogo... Ja to już przechodziłem jak szukałem pewnych nietypowych urządzeń które miały kosztować 100E a kosztowały 800...
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Kolejne zdjęcie S5, jakoś napylanych wielowarstwowych elementów nie widzę.

Mi jakoś na ebayu udaje się znaleźć dużo ciekawych urządzeń, tylko no nawet te 200E czasem za drogo.
Załączniki
s5.jpg
s5strobe.jpg
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Ciasteczkowy na zdjęciu które wstawiłem jest to czego tak usilnie szukasz. To część głowicy S6. Jako przykład podałeś najwolniejszą z serii głowic - po prostu się nie zrozumieliśmy (celowałem wyżej :-) ). Rzeczywiście S5 kupisz w zasadzie bezproblemowo a to z racji tego o czym napisałem poprzednio. Co do szukania zamienników dla układów scalonych Teka, nie do końca masz rację. Jako przykład - nie znalazłem dotąd zamiennika wzmacniacza scalonego Tektronix 155-00178-10 jeżeli znasz odpowiednik to podaj. To bardzo popularny układ występujący między innymi we wkładce 7A24. Drugi przykład to operujące w domenie prądowej układy scalone readoutu - nie do dostania. Odnośnie szukania na eBay - masz rację, sam kupiłem gros sprzętu pomiarowego (obok tego co zdobyłem z innych źródeł) właśnie tam i wciąż obserwuję zarówno europejskie portale eBay jak i amerykański, ale nie tylko w naszym kraju są chętni na (powiem to świadomie) perełki z firmy Tektronix.
Załączniki
S6.jpg
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

No fakt w tym typie (S5) - zerknąłem do manuala - Tek montował diody w plastikowym klipsie w celu szybkiej wymiany. Diody są parowane GaAs. no w sumie można by nawet coś znaleźć http://www.rfmicrowave.it/catalogo/eng/A.pdf Jakoś musieli sobie radzić z użytkownikami którzy palili te diody - bo to w sumie sprzęt prawie "popularny"

OOO dark! wkleiłeś właśnie to co lubię :-) mikropaski, złoto i naklejane struktury! Mniam! to jest elektronika w.cz.
Wiele scalaków jest kompletnie niedostępnych najwredniejszy przykład to wzmacniacz H w serii oscyli teka z 2465 i pozostałe - piękny sprzęt a jak pada ta kość - bezużyteczny. Od lat stoi mi taki obok i zastanawiam się jak zrobić ten wzmacniacz na piechotę, nawet już rozpisałemw szystkie sygnały sterujące i multipleksujące i myślę. Coś tam nawet kiedyś uruchomiłem ale nie do końca zadowalająco działało.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

No fakt, S6 nie miałem w rękach.
S5 zdjęcia znalazłem, no i żadnych mikropasków nie widziałem w nich, co więcej w S1 2 i 4 również. Zauważ, iż S4 ma większe pasmo do S6, ale co prawda starsza.
Wiadomo do wszystkiego odpowiedników się nie znajdzie, niektórych podobno w ogóle nie ma. Ale gro sprzętu w częściach da się kupić, trzeba kombinować.

Co do readoutu, kupiłem ostatnio całą płytkę za 10usd. Bo fakt, części dostać nie mogłem.
Załączniki
s4.jpg
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

No właśnie - kupić w częściach to czasami jedyna opcja i trzeba kalkulować wcześniej całkowity koszt oczywiście znając sprzęt i najczęstsze usterki. Ukaniu ten scalak co podałem też niektórzy zapaleńcy próbują odtworzyć (podziwiam Cię). Po prostu jest zbyt popularny ... maczał w nim palce Barrie Gilbert i słyszałem że prosili go o wskazówki :-) inna kwestia czy się zgodzi - prawa patentowe wciąż obowiązują. W readoucie jest kilka zwykłych TTLi ale jest też specyficzny generator znaków zapamiętanych w formie sekwencji generującej czcionkę na ekranie a sterowanych poziomami prądowymi - kilka całkowitych "custom chipów" nota bene zaprojektowanych również przez B. Gilberta. Nie do podmienienia niczym obecnie. Coś też kleciłem właśnie w celu zastąpienia tych generatorów, ale obecnie nie ma się czym chwalić bo projekt leży przez remont domu gdzie spędzam cały wolny czas. Miło że jest tu na forum coraz więcej miłośników serii 7000 :-)
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Serię 7000 lubię bo duże możliwości ma. Obecnie poluje na R7844. Bo rakowe mi bardziej pasują. Co prawda również na wkładki próbkujące.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Mam dobrą wiadomość dla posiadaczy Teków model 5441 - ten oscyloskop posiada dokładnie taką samą lampę oscyloskopową co Tek 7613, a więc pasmo 100MHz jest faktem :D
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Potwierdzam, lampa ta sama, ale w opcji5 jest jakaś inna. Poza tym, w instrukcji jest zapis, że 60MHz to ograniczenia wkładki preampu. Ale za to jest zupełnie inny wzmacniacz odchylania.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Mam oba oscyloskopy 7613 i 5441. Obecnie ten pierwszy jest rozbebeszony bo robiłem przekładkę z benchtop do rackmount, którą tylko częściowo dokończyłem z braku czasu (benchtop śmiga), ale zanim jeszcze go uziemiłem to zrobiłem test. Postawiłem oba obok siebie (7613 i 5441) i podałem na nie sygnał z generatora. 7613 miał wkładkę 7A26 i podstawę 7B53A a 5441 5A48 i podstawę 5B42, sondy były "custom made" specjalnie do tego testu. Badałem tylko jeden kanał każdej z wkładek. Mierzyłem tylko amplitudę odpowiedzi na ekranie i sprawdzałem do jakiej częstotliwości wyzwala podstawa czasu. Okazało się, że do powiedzmy 100MHz oba zachowują się identycznie (standardowe 3dB tłumienia) natomiast powyżej już zaczynała się zdecydowana rozbieżność. Tor 5441 zaczynał tłumić silniej i o ile do 100MHz spadek był powolny o tyle powyżej już bardzo szybki (wraz ze wzrostem częstotliwości przebiegu). Podstawa przestała wyzwalać w okolicy 115MHz (może to było 125MHz już nie pamiętam dokładnie). Wniosek generalnie wysnułem taki, że ten egzemplarz pracuje poprawnie do 100MHz, gdzie wszystko powyżej 60MHz to bonus od wytwórni. Czytając opinie użytkowników w internecie wydaje się, że ta zasada ma odzwierciedlenie również w stosunku do pozostałych tego typu. Odnośnie 7613 to ciągnął bez zająknięcia do około 160MHz (podstawa wyzwalała) i spadek amplitudy nie był tak dramatyczny jak w przypadku poprzednika. Dopiero powyżej amplituda zaczęła spadać szybciej. Niestety tak wysoko przebieg poza amplitudą jest zupełnie nieczytelny (na tej podstawie czasu), a nie pamiętam kiedy 7B53A przestała wyzwalać. Zdaję sobie sprawę, że powyżej 100MHz wchodzi zbyt dużo błędów wprowadzonych przez moje wykonanie sond i zbyt duże są różnice w torach dla obu maszyn (widoczne choćby tylko przez deklarowane pasmo wkładek), ale generalnie na tle 7613 to 5441 prezentuje się zupełnie przyzwoicie.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Ja mam 7603, z wkładka 7A26, oraz podstawą 7B92A do zaniku przebiegu pokazał 350MHz. Spadek zaczął się podobnie jak u Kolegi, przebieg o połowę zmniejszył się przy jakimś 160-170Mhz. Oczywiście nie wiadomo jak generator trzymał amplitudę.
Ostatnio zmieniony pt, 17 lutego 2012, 11:36 przez ciasteczkowypotwor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Witam!
Z ciekawości skonfrontowałem Wasze wyniki z moim HP182C (wkładki 1805A i 1825A - 100MHz) tyle że generator podłączyłem kablem koncentrycznym a wejście ustawiłem na 50Ohm.
Zmierzone pasmo:
-3dB przy 104MHz
-6dB przy 123MHz
-20dB gdzieś powyżej 200MHz
Synchronizacja, przy sygnale o amplitudzie utrzymywanej na poziomie 1 kratki na najniższym zakresie (5mV) pracowała bez problemów do około 150MHz, powyżej zaczęło pojawiać się "tło" pod przebiegiem (które dało się nieco ograniczyć w trybie Normal) a całkowite zerwanie synchronizacji nastąpiło przy około 220MHz.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Natomiast w przypadku 7633, mogę zobaczyć taki oto przebieg :)
Załączniki
2a.jpg
ODPOWIEDZ