Czy bez żadnych przeróbek można tam zastosować 6Ż1P? Mam sporo, bo można je kupić za 1 zł.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Hmm... Układ wyraźnie różni się od mojego (schemat parę postów wyżej) i nie wiem, czy chcę w tej chwili aż tak bardzo brnąć w komplikowanie mojego prostego, eksperymentalnego reakcyjniaka...gustaw353 pisze:Tu jest sporo odpowiedzi:
http://www.cqham.ru/forum/attachment.ph ... 1298910928
Wzmacniacz w.cz. z uziemioną siatką. Tyle że ja zawsze widziałem sprzężenie za pomocą cewki, tu jest kondensator (C4).Atlantis pisze:Do czego służy ta pierwsza trioda, z siatką na masie i katodą podłączoną do anteny?
Hmm... Jaki w takim razie powinien być mój następny krok?gustaw353 pisze:Wracając do obecnego Twojego radia: to nie są jeszcze jego ostatnie słowa. Jeszcze trochę cierpliwości ...
Słuchanie krótkofalowców w żadnym razie nie było priorytetem przy rozpatrywaniu tego (na razie czysto hipotetycznego) projektu. Po prostu dysponuję paroma podzespołami, z których przy odrobinie samozaparcia (jak sądzę) dałoby się sklecić odbiornik superheterodynowy. Jak już wspominałem nie byłoby to moje pierwsze podejście do superheterodyny, jednak wcześniejsze konstrukcje (krótkofalarskie SSB i radiofoniczne FM) opierały się na scalakach i filtrach ceramicznych/kwarcowych, a to bardzo ułatwia sprawę. Lampowej superheterodyny z filtrami LC w torze p.cz. jeszcze nigdy nie miałem okazji złożyć. Dysponuję zestawem cewek z przełącznikiem od Pioniera/Mazura, kondensatorem zmiennym od takiegoż odbiornika, kilkoma lampami 6A8 radzieckiej produkcji oraz dwoma filtrami w okrągłych kubkach (teraz sobie nie przypomnę z jakiego radia pochodzą). Do0dajmy do tego jakąś selektodę w.cz. oraz elementy dyskretne i mamy kompletny blok przemiany i tor p.cz. Jednak w życiu nie próbowałbym budować na takich podzespołach "poważnego" odbiornika radiokomunikacyjnego - choćby ten zestaw cewek od Pioniera kompletnie tu nie pasuje.Maciek1 pisze:Jeśli chcesz sobie posłuchać krótkofalowców to proponuję zrobić VFO/Heterodynę na oddzielnej lampie i dobrze ją rozplanować i zaekranować, od tego w sporej mierze zależeć będzie stabilność odbieranej częstotliwości.(Popatrz też na schemat lampowego SP5WW, tam jako mieszacz zastosowano pentodę ze względu na mniejsze szumy.)
Hmm... Gdzieś czytałem, że w przypadku detektora siatkowego (nie pamiętam już czy dotyczy to tylko wersji z reakcją, czy tej bez również) nie da się zrealizować ARW - potrzebny jest do tego detektor diodowy. Ktoś z was wie może coś więcej na ten temat?Obawiam się tylko że brak ARW może stać się "upierdliwy" przy poważniejszych nasłuchach.
Reakcja nie przeszkadza dopóki niema wzbudzenia. Niestety przy reakcji nie masz stałego przełożenia napięcia ARW na siłę odbieranego sygnału.Atlantis pisze: Hmm... Gdzieś czytałem, że w przypadku detektora siatkowego (nie pamiętam już czy dotyczy to tylko wersji z reakcją, czy tej bez również) nie da się zrealizować ARW - potrzebny jest do tego detektor diodowy. Ktoś z was wie może coś więcej na ten temat?