Brak jakiegokolwiek podobieństwa w czymkolwiek no chyba to, że oba to oscyloskopy.
Mam oba w ramach sentymentu, OS w ramach sentymentu bardziej.
HP to amerykański oscyloskop przodującego producenta tego sprzętu.
OS to polska odpowiedź z 10 letnim opóźnieniem, z synchronizacją zamiast wyzwalania - brrr - za to ciągnie z pasmem wysoko - daleko ponad 150 MHz.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Dzięki za odpowiedź, pytanie padło z czystej ciekawości bo zainteresowało mnie podobieństwo projektu (design ?) obudowy. Nie znam żadnej z tych konstrukcji a jedynie porównywałem zdjęcia. Mam Tektronixa 5441, a na alledrogo pojawił się właśnie OS 710 i dlatego też spytałem prawdę mówiąc liczyłem na Twoją odpowiedź bo w historii wątku zauważyłem, że na temat tych urządzeń masz duużą wiedzę. Przy okazji zapytam o oscyloskop OS 810 o którym pisałeś - czy masz może jakieś zdjęcia tego urządzenia lub opis jego parametrów ?
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
OS810 Jakiś czas temu pojawił się na allegro - i zniknął. Wiem kto go kupił - poproszę o dokładniejsze zdjęcia wewnątrz.
Wyglądowo kopia teka serii 7000, bebechy polskie, pasmo zależnie od wkłądek zwykle 50 MHz (nie widziałem wyżej), ale jak to z małoseryjnymi produkatami bywało - pewnie zrobili też szybszy czy stroboskop ale w szczątkowej ilości.
Dzięki za informacje, zdjęcia na pewno się przydadzą, choćby tylko po to żeby rozpoznać to urządzenie. Na teka serii 7k mam ochotę (konkretnie na 7104) ale poczekam, aż z powrotem poczta amerykańska wprowadzi normalne paczki, albo nawinie się ktoś kto przywiezie Ta seria po prostu dzięki gigantycznej liczbie wkładek ma fantastyczne wprost możliwości. Mój Tek serii 5k ma pasmo 60MHz, ale przetestowałem i radzi sobie doskonale do 100MHz (to chyba jeszcze COCOMowa spuścizna) dużym plusem jest fakt, że to oscyloskop z lampą pamiętającą no i ma osławiony readout
A ja poszukuję schematu zasilacza do oscyloskopu Tektronix TDS 620A.....
Oscyloskop jest piękny, ale któregoś dnia nie dał się włączyć....
Organoleptycznie sprawdziłem poszczególne płyty odłączułem co było można i wszystko wskazuje , że nie startuje zasilacz...
Szkoda mi go, bo to był oscyloskop z wysokiej półki....
A bez schematu ani rusz...Naprawa w serwisie nieopłacalna, a wyrzucić szkoda bo to dwa kanały 500MHz ( 2GS/s)
Mam service manual do Teka serii TDS 500B 600B oraz 700 (jeden dokument) być może zasilacz jest ten sam co w Twoim ... jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać a ja wyślę pliczek Z góry ostrzegam że naprawa może być co najmniej trudna ze względu na "custom chipy" Tektronixa
MarekSCO - bardzo się cieszę, jeśli to jest to czego ja mam ksero to warto przeczytać . Ja do bibliteczki nie mam dostępu z powodu mocnych zawirowań budowlanych.
Problem z elektroniką impulsową to brak elementów np podstawowych w tamtych czasach - diód tunelowych. Bez nich za wiele się nie zdziała, technologia wcz np. GaAs i pochodne wyparły z je rynku dostępnego dla śmiertelnika. Owszem kupić można - ale trzeba mieć glejty państwowe i podpisywać kwity, że nie zrobi się z tego niecnego użytku - bo te elemetny znajdują zastosowanie już tylko w aparaturze wojskowo - super profi cernowej.
Okazało się, że niestety nie mam dostępu do tego osa 8xx - znajomy go kupił ale sprzedający podobno coś lawirował i nie oddał.
Pewien zapas radzieckich diod tunelowych dostałem w darze od kolegi z naszego forum
Możliwości w zakresie obróbki mechanicznej zwiększyłem niedawno dość znacznie
Obiecuję sobie zatem niezłą zabawę
Szczęśliwy! Ja nie będę pisał za ile je kupowałem
Ciekawy jestem eksperymentu, została mi jeszcze jedna jak znajdę to będę miał zajęcie na zimowe wieczory.
Jak skończę wzmacniacz - bo już nie długo pochwalę się moim singielkiem
--> Ukaniu: Dzięki za pomoc w sprawie OS810, tak naprawdę to pytałem z czystej ciekawości ponieważ moja znajomość rodzimych produktów techniki oscyloskopowej zakończyła się na OS710 i nie podejrzewałem że produkowano coś nowocześniejszego
--> MarekSCO & Ukaniu: a cóż to takiego tworzycie z wykorzystaniem diód tunelowych ? Pytam bo sam posiadam kilka sztuk i zastanawiam się jak można twórczo je wykorzystać (poza GDO ).
Ostatnio zmieniony czw, 22 kwietnia 2010, 14:06 przez dark_one, łącznie zmieniany 1 raz.