Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
Potwierdzam, jak nie odbiorą elektrośmieci już, to wezmą je w następnych dniach. Takie ich prawo.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
U mnie, gmina Dragacz, elektrośmieci wystawia się razem z zasikanymi tapczanami, oponami, zepsutymi zabawkami czy dywanami.....tydzień temu była zbiórka, były te dywany i opony, na osiedle domków u siebie nie szedłem, bo byłem w 2021 roku),jedynie stare, potłuczone TV LCD , stare drukarki, CRT-ki z początku millenium. Szukałem raczej sprzętu audio czy komputerów, niestety tego nie było.
A bzdura, że sprzęt ma być kompletny, to pierdzielenie, znane z Elektrody.
Nikt nie zagląda do środka tych złomów, tylko ważą je na PSZOK-u, jak sam dajesz, to Ci "glejt" dadzą, jakie to są odpady i ile ważą.
W przypadku posiadania większej ilości drobnego elektrozłomu, to się bierze stary PC w obudowie ATX, stary TV CRT czy nawet pralkę, po prostu się śmieci dowala do środka, podobnie możesz wyjąć trafo i radiatory z amplitunera, wkładając do środka śruby , stare nakrętki czy łożyska toczne/ślizgowe....nawet możesz potłuc Polbruk i drutem w środku zamocować żeby nikt się nie przypieprzył, że coś "lata" w środku.
U mnie, gmina Dragacz, elektrośmieci wystawia się razem z zasikanymi tapczanami, oponami, zepsutymi zabawkami czy dywanami.....tydzień temu była zbiórka, były te dywany i opony, na osiedle domków u siebie nie szedłem, bo byłem w 2021 roku),jedynie stare, potłuczone TV LCD , stare drukarki, CRT-ki z początku millenium. Szukałem raczej sprzętu audio czy komputerów, niestety tego nie było.
A bzdura, że sprzęt ma być kompletny, to pierdzielenie, znane z Elektrody.
Nikt nie zagląda do środka tych złomów, tylko ważą je na PSZOK-u, jak sam dajesz, to Ci "glejt" dadzą, jakie to są odpady i ile ważą.
W przypadku posiadania większej ilości drobnego elektrozłomu, to się bierze stary PC w obudowie ATX, stary TV CRT czy nawet pralkę, po prostu się śmieci dowala do środka, podobnie możesz wyjąć trafo i radiatory z amplitunera, wkładając do środka śruby , stare nakrętki czy łożyska toczne/ślizgowe....nawet możesz potłuc Polbruk i drutem w środku zamocować żeby nikt się nie przypieprzył, że coś "lata" w środku.
-
- 625...1249 postów
Na PSZOK nie musi być kompletny. Tego tam nikt nie sprawdza, bo też nie ma takiego wymogu. Takie wymogi wymyślają se firmy handlujące elektrozłomem. No bo jak wyjmiesz z kuchenki mikrofalowej trafo, kondensator, sterownik i wentylator to zostanie sama blaszana wydmuszka i on ma "stratę". Sraty pierdaty a nie straty. Nie ma żadnych strat tylko brak hipotetycznego zysku.
W pt jadę przez miasto centralną ulicę i co widzę? Otóż wystawka na gabaryty, stare meble, krzesła czy dywany. Jadę wolno i paczę i widzę z pod dywanu wystaje sznur sieciowy biały. Akurat było gdzie zaparkować. Idę do sznura, ciągnę i ....na końcu kuchenka mikrofalowa. Zabrałem, bo cała. W domu zobaczyłem czy nie da się naprawić. Ale nie da się, bo okienko wypalone, nawet kominek falowodu przytopiony. Widocznie w kuchence skakał już Zeus. Rozebrałem, wydłubałem trafo i kondensator oraz filtr przeciwzakłóceniowy. Resztę zmontowałem - wygląda jak nowa.
W tym tygodniu oddam na PSZOK.
W pt jadę przez miasto centralną ulicę i co widzę? Otóż wystawka na gabaryty, stare meble, krzesła czy dywany. Jadę wolno i paczę i widzę z pod dywanu wystaje sznur sieciowy biały. Akurat było gdzie zaparkować. Idę do sznura, ciągnę i ....na końcu kuchenka mikrofalowa. Zabrałem, bo cała. W domu zobaczyłem czy nie da się naprawić. Ale nie da się, bo okienko wypalone, nawet kominek falowodu przytopiony. Widocznie w kuchence skakał już Zeus. Rozebrałem, wydłubałem trafo i kondensator oraz filtr przeciwzakłóceniowy. Resztę zmontowałem - wygląda jak nowa.

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 625...1249 postów
Wybrałem się na złomowisko celem zdobycia kilku rzeczy do starych rowerów, a przed kupą pogniecionej stali stało to:

Telefunken Operette 52. Rocznik prawdopodobnie 1951., zasilanie bezpośrednie i UKF. Widać, że radio było całe przed "zrzutem", choć trącone wilgocią, skala cała. Generalnie kompletne poza brakiem tylnej ścianki i gałki zmiany zakresów, która odpadła pewnie przy upadku:
Zachowały się metryczki lamp:
Na razie odkładam na półkę, może i obudowa w lepszym stanie się znajdzie, to obecnie moje najstarsze radio z UKF 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja ostatnio dostałem paczkę z Władysławowa od znajomego.....dwie Śnieżki R-207 z PSZOK-u, kable ucięte, w środku syf jak cholera ale odpalały na długich, szum na UKF.
W jednej zrobione czyszczenie, wymiana wszystkich, zmurszałych już, zielony elektrolitów ELWA i przestrojenie.
Oczywiście ja nie przestrajam na oryginalnych tranzystorach BF195 CEMI, bo zwyczajnie to jest "robota idioty", potem powyżej 100MHz nie idzie a czułość gorsza niż radio z bazaru
Wymieniłem oba tranzystory na nowe BF241 od Gembary(20 sztuk kupiłem niedawno po 2,50zł/sztuka- albo dobrze, albo wcale), głowica ładnie chodzi w pełnym CCIR, radyjko ze śmietnika a brzmieniem bije na głowę wszystkie nowe badziewia z marketów. Nie dało się domyć bez rozbierania, machnę PLAKIEM, bo te szare plamy to od degradacji ABS-u od UV- widać, że na słońcu stało.
Druga wygląda jak z obory i stoi pod biurkiem, wstyd pokazać, bo naprawdę PSZOK.
Ja ostatnio dostałem paczkę z Władysławowa od znajomego.....dwie Śnieżki R-207 z PSZOK-u, kable ucięte, w środku syf jak cholera ale odpalały na długich, szum na UKF.
W jednej zrobione czyszczenie, wymiana wszystkich, zmurszałych już, zielony elektrolitów ELWA i przestrojenie.
Oczywiście ja nie przestrajam na oryginalnych tranzystorach BF195 CEMI, bo zwyczajnie to jest "robota idioty", potem powyżej 100MHz nie idzie a czułość gorsza niż radio z bazaru

Wymieniłem oba tranzystory na nowe BF241 od Gembary(20 sztuk kupiłem niedawno po 2,50zł/sztuka- albo dobrze, albo wcale), głowica ładnie chodzi w pełnym CCIR, radyjko ze śmietnika a brzmieniem bije na głowę wszystkie nowe badziewia z marketów. Nie dało się domyć bez rozbierania, machnę PLAKIEM, bo te szare plamy to od degradacji ABS-u od UV- widać, że na słońcu stało.
Druga wygląda jak z obory i stoi pod biurkiem, wstyd pokazać, bo naprawdę PSZOK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Standard FWP, grał, pamiętam 

-
- 1875...2499 postów
Witam!
I gra nadal, niestety trzeba zjechać ze wzmocnieniem wzmacniacza w.cz. , bo jest problem z burczeniem na wielu silnych stacjach z Iławy, okraszone syfem z sieci energetycznej.
A czy ktoś mi powie, dlaczego to gra dobrze na samych kondensatorach, choć kilka sekund?
Oczywiście po wyłączeniu.
Czyżby była strzelona dioda prostownicza w mostku?
Albo któryś kondensator ceramiczny na zasilaniu UL1211.
Wczoraj radio wypucowałem....olejem silikonowym, teraz "funkiel nówka"

Do do UL1211, to mam jeszcze kilka oryginalnych LA1201, może uda mi się podmienić, w Narewie taka podmianka dała "kurzy skok" w jakości odbioru.
Wymienię też obie diody dyskryminatora FM na D9Ż jak nic nie pomoże.