Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris »

Wiesz, wzmacniacz składałem z gotowego schematu na którym były podane prądy ( na pierwszej stronie ).

Teraz zastanawiam się nad niektórymi technicznymi sprawami, których nie rozumiem.
( pewnie dlatego temat jest w zakładce lampy dla początkujących ).

Druga sprawa to co się stanie w czasie awarii lampy i jakie są możliwe awarie ?

Szukałem w internecie jakiś informacji na ten temat ale nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Więc po raz kolejny polecam :) :
http://www.trioda.com/tools/triode.html
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
daris

Ok. Czarna magia. Zaraz to rozszyfruję.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

gsmok pisze:Zmiana prądu spoczynkowego wpływa na punkt pracy. Przesuwa się on w inne miejsce na charakterystyce przejściowej/anodowej (w zależności jaki zestaw charakterystyk kto preferuje). To wpływa na takie parametry jak np. moc wydzielaną na anodach lamp, zakres dynamiki sygnału wejściowego, wyjściowego no i w zasadzie na wszystkie mierzalne parametry stopnia wzmacniającego (impedancja we/wy, wzmocnienie). Charakterystyki są nieliniowe, więc zmiana punktu pracy wpływa np. na zniekształcenia nieliniowe.
... fajnie i prosto to Kolega gsmok objaśnił.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

daris pisze:Ok. Czarna magia. Zaraz to rozszyfruję.
Należy wybrać z rozwijanej listy lampę (jest tam GM-70) a następne "poprzesuwać" sobie myszką trójkątne znaczniki. Każdy zmienia co innego - łatwo się przekonać jakie parametry są zmieniane obserwując zmiany wartości wyświetlanych pod wykresem. Przyznaję, że nie miałem motywacji do dokładnego opisywania sposobu obsługi - cała moja energia poszła na napisanie programu :wink: Wydaje mi się, że program jest dosyć intuicyjny, ale oczywiście tworząc jego interfejs graficzny kierowałem się własnymi preferencjami, które z pewnością nie zawsze były najlepsze.
Na forum DIYAUDIO jest wątek poświęcony temu symulatorowi:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... lator.html
Tam możesz znaleźć wyjaśnienie niektórych wątpliwości.
W razie czego pytaj o szczegóły na naszym Forum :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
daris

Po rozmowie telefonicznej ze znajomym wiem już bardzo dużo ! Przeanalizowaliśmy forumowy symulator. Teraz to proste.
Regulacje i obliczenia są banalne.

A teraz idę lutować drugi kanał :) Pozdrawiam serdecznie
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Polecam "zabawę" z analizatorem widma chociażby z wykorzystaniem karty dzwiękowej w naszych PC lub laptopach. Każdą zmianę punktu pracy lamp zakończyć pomiarem. To w szybki sposób pozwoli zweryfikować czy idziemy dobrą drogą.
daris

Zauważyłem , że po kilku godzinach pracy muszę skorygować pomiar prądu na gm o kilka mA.
Rano jak zimny cofnąć.

A na słuch się nie da ? Na razie moc tracona gm to 82 W więc jest spory zapas.

Po podłączeniu drugiego kanału napięcie anodowe spadnie i pewnie będzie trzeba zrobić nieznaczne korekty.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

Fajnie że budujesz wzmacniacz na GM70 i przedstawiasz to na forum, zaglądam tu co jakiś czas i podziwiam postępy z prac...
Z tego co wywnioskowałem robisz ten wzmacniacz pod okiem doświadczonego konstruktora i mam prośbę o to żebyś zamieścił wyniki paru prostych pomiarów.
Mnie bardzo interesują takie parametry jak:

-moc na obciążeniu rezystancyjnym np 8R (masz chyba odczep na 8R i 4R)
-pasmo przenoszenia do spadku -3dB dla mocy P=1W i P=10W szczególnie interesuje mnie góra :)
-kształt prostokąta dla 1kHz i 10kHz no i może jeszcze sin 1kHz

Oczywiście pomiary robione z jednym końcem uzwojenia wtórnego podłączonym do masy.
Pytam o to dlatego że sam siedzę od ponad roku nad prototypem GM70 w układzie SE który przepracował już kilkadziesiąt godzin podczas pomiarów które jeszcze mnie nie zachęcają do tego żeby podpiąć głośnik zamiast oscyloskopu i PWT-5A...
Piszę właśnie w przerywniku podczas projektowania czwartego prototypu transformatora wyjściowego, poprzedni tworzyłem-nawijałem około 100h i ręce mi opadły jak go odpaliłem, ale pozbierałem się jakoś pojechałem po piwko do sklepu odpaliłem skany książki Cykina i mam kolejną wizję :twisted:
daris

W kwestii pomiarów muszę radzić sobie samemu.

Obecnie skończyłem lutować drugi kanał , odpaliłem żarzenie no i skucha. Transformator ma wyższe napięcie pierwotne żarzenia gm.
Muszę dobrać inny rezystor w filtrze crc. Zawsze coś ....

Proszę o pw z numerem telefonu, możemy porozmawiać. Jak najbardziej mogę wykonać pomiary ale musimy ustalić conieco.

Kilkadziesiąt godzin i nie podpiąłeś głośników ??? Mi to zajęło kilkadziesiąt sekund :)
A66
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: A66 »

Został uruchomiony jeden kanał wzmacniacza. :?
Konstrukcja GM70 wygląda tak: Jeden zasilacz anodowy i dwa monobloki razem trzy obudowy. Przy tych masach wyszło dobrze. Mimo to jeden blok waży swoje.
Dziś odpadła możliwość uruchomienia drugiego kanału. :roll: Transformator jedzie do poprawki.
Wszelki wiarygodne pomiary można będzie wykonać po uruchomieniu całości. Proszę jak pisał daris o kontakt. On jest wykonawcą i właścicielem wzmacniacza.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

A66 pisze:Wszelki wiarygodne pomiary można będzie wykonać po uruchomieniu całości.
Te parametry o których napisałem można wiarygodnie zmierzyć mając uruchomiony jeden monoblok :wink:
Zakładałem że skoro ruszyła budowa drugiego kanału pierwszy został pomierzony...
daris

Nie nie został. Słucham sobie na nim :) i to wystarczyło aby na prędkości zabrać się za drugi kanał.

Jak odpali drugi ( obecnie planowanie za tydzień ) to po wygrzaniu zrobię podstawowe pomiary ( moc, sinus, prostokąt ).

Nawet nie wiem jak zrobić pomiar pasma przenoszenia. ... Ale można zrobić.
A66
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: A66 »

Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś, ponieważ procedura jest wszystkim. Procedura ma się tak: uruchomienie drugiego kanału. Jego pomiar i obserwacja. Uruchomienie całości na docelowym komplecie lamp. :D
Ustawienia, pomiary elektryczne, obserwacje wygrzewanie. :shock: Na tym etapie będą wygrzane i bias-owane poszczególne stopnie wzmacniacza. Pomiary zasadnicze, to napięcia i prądy, taki mam pogląd. Reszta to igraszka, zabawka dla mierniczych, jak pisze daris. :oops:
Były także w poprzednim bloku problemy techniczne, ale dało rade je okiełznać. :?:
daris

Obserwacje są najprzyjemniejsze :)