Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Wiesz, wzmacniacz składałem z gotowego schematu na którym były podane prądy ( na pierwszej stronie ).
Teraz zastanawiam się nad niektórymi technicznymi sprawami, których nie rozumiem.
( pewnie dlatego temat jest w zakładce lampy dla początkujących ).
Druga sprawa to co się stanie w czasie awarii lampy i jakie są możliwe awarie ?
Szukałem w internecie jakiś informacji na ten temat ale nic nie znalazłem.
Teraz zastanawiam się nad niektórymi technicznymi sprawami, których nie rozumiem.
( pewnie dlatego temat jest w zakładce lampy dla początkujących ).
Druga sprawa to co się stanie w czasie awarii lampy i jakie są możliwe awarie ?
Szukałem w internecie jakiś informacji na ten temat ale nic nie znalazłem.
-
- 3125...6249 postów
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Ok. Czarna magia. Zaraz to rozszyfruję.
-
- 1250...1874 posty
... fajnie i prosto to Kolega gsmok objaśnił.gsmok pisze:Zmiana prądu spoczynkowego wpływa na punkt pracy. Przesuwa się on w inne miejsce na charakterystyce przejściowej/anodowej (w zależności jaki zestaw charakterystyk kto preferuje). To wpływa na takie parametry jak np. moc wydzielaną na anodach lamp, zakres dynamiki sygnału wejściowego, wyjściowego no i w zasadzie na wszystkie mierzalne parametry stopnia wzmacniającego (impedancja we/wy, wzmocnienie). Charakterystyki są nieliniowe, więc zmiana punktu pracy wpływa np. na zniekształcenia nieliniowe.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 3125...6249 postów
Należy wybrać z rozwijanej listy lampę (jest tam GM-70) a następne "poprzesuwać" sobie myszką trójkątne znaczniki. Każdy zmienia co innego - łatwo się przekonać jakie parametry są zmieniane obserwując zmiany wartości wyświetlanych pod wykresem. Przyznaję, że nie miałem motywacji do dokładnego opisywania sposobu obsługi - cała moja energia poszła na napisanie programudaris pisze:Ok. Czarna magia. Zaraz to rozszyfruję.

Na forum DIYAUDIO jest wątek poświęcony temu symulatorowi:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... lator.html
Tam możesz znaleźć wyjaśnienie niektórych wątpliwości.
W razie czego pytaj o szczegóły na naszym Forum

Pozdrawiam
Po rozmowie telefonicznej ze znajomym wiem już bardzo dużo ! Przeanalizowaliśmy forumowy symulator. Teraz to proste.
Regulacje i obliczenia są banalne.
A teraz idę lutować drugi kanał
Pozdrawiam serdecznie
Regulacje i obliczenia są banalne.
A teraz idę lutować drugi kanał

-
- 250...374 postów
Polecam "zabawę" z analizatorem widma chociażby z wykorzystaniem karty dzwiękowej w naszych PC lub laptopach. Każdą zmianę punktu pracy lamp zakończyć pomiarem. To w szybki sposób pozwoli zweryfikować czy idziemy dobrą drogą.
Zauważyłem , że po kilku godzinach pracy muszę skorygować pomiar prądu na gm o kilka mA.
Rano jak zimny cofnąć.
A na słuch się nie da ? Na razie moc tracona gm to 82 W więc jest spory zapas.
Po podłączeniu drugiego kanału napięcie anodowe spadnie i pewnie będzie trzeba zrobić nieznaczne korekty.
Rano jak zimny cofnąć.
A na słuch się nie da ? Na razie moc tracona gm to 82 W więc jest spory zapas.
Po podłączeniu drugiego kanału napięcie anodowe spadnie i pewnie będzie trzeba zrobić nieznaczne korekty.
-
- 125...249 postów
Fajnie że budujesz wzmacniacz na GM70 i przedstawiasz to na forum, zaglądam tu co jakiś czas i podziwiam postępy z prac...
Z tego co wywnioskowałem robisz ten wzmacniacz pod okiem doświadczonego konstruktora i mam prośbę o to żebyś zamieścił wyniki paru prostych pomiarów.
Mnie bardzo interesują takie parametry jak:
-moc na obciążeniu rezystancyjnym np 8R (masz chyba odczep na 8R i 4R)
-pasmo przenoszenia do spadku -3dB dla mocy P=1W i P=10W szczególnie interesuje mnie góra
-kształt prostokąta dla 1kHz i 10kHz no i może jeszcze sin 1kHz
Oczywiście pomiary robione z jednym końcem uzwojenia wtórnego podłączonym do masy.
Pytam o to dlatego że sam siedzę od ponad roku nad prototypem GM70 w układzie SE który przepracował już kilkadziesiąt godzin podczas pomiarów które jeszcze mnie nie zachęcają do tego żeby podpiąć głośnik zamiast oscyloskopu i PWT-5A...
Piszę właśnie w przerywniku podczas projektowania czwartego prototypu transformatora wyjściowego, poprzedni tworzyłem-nawijałem około 100h i ręce mi opadły jak go odpaliłem, ale pozbierałem się jakoś pojechałem po piwko do sklepu odpaliłem skany książki Cykina i mam kolejną wizję
Z tego co wywnioskowałem robisz ten wzmacniacz pod okiem doświadczonego konstruktora i mam prośbę o to żebyś zamieścił wyniki paru prostych pomiarów.
Mnie bardzo interesują takie parametry jak:
-moc na obciążeniu rezystancyjnym np 8R (masz chyba odczep na 8R i 4R)
-pasmo przenoszenia do spadku -3dB dla mocy P=1W i P=10W szczególnie interesuje mnie góra

-kształt prostokąta dla 1kHz i 10kHz no i może jeszcze sin 1kHz
Oczywiście pomiary robione z jednym końcem uzwojenia wtórnego podłączonym do masy.
Pytam o to dlatego że sam siedzę od ponad roku nad prototypem GM70 w układzie SE który przepracował już kilkadziesiąt godzin podczas pomiarów które jeszcze mnie nie zachęcają do tego żeby podpiąć głośnik zamiast oscyloskopu i PWT-5A...
Piszę właśnie w przerywniku podczas projektowania czwartego prototypu transformatora wyjściowego, poprzedni tworzyłem-nawijałem około 100h i ręce mi opadły jak go odpaliłem, ale pozbierałem się jakoś pojechałem po piwko do sklepu odpaliłem skany książki Cykina i mam kolejną wizję

W kwestii pomiarów muszę radzić sobie samemu.
Obecnie skończyłem lutować drugi kanał , odpaliłem żarzenie no i skucha. Transformator ma wyższe napięcie pierwotne żarzenia gm.
Muszę dobrać inny rezystor w filtrze crc. Zawsze coś ....
Proszę o pw z numerem telefonu, możemy porozmawiać. Jak najbardziej mogę wykonać pomiary ale musimy ustalić conieco.
Kilkadziesiąt godzin i nie podpiąłeś głośników ??? Mi to zajęło kilkadziesiąt sekund
Obecnie skończyłem lutować drugi kanał , odpaliłem żarzenie no i skucha. Transformator ma wyższe napięcie pierwotne żarzenia gm.
Muszę dobrać inny rezystor w filtrze crc. Zawsze coś ....
Proszę o pw z numerem telefonu, możemy porozmawiać. Jak najbardziej mogę wykonać pomiary ale musimy ustalić conieco.
Kilkadziesiąt godzin i nie podpiąłeś głośników ??? Mi to zajęło kilkadziesiąt sekund

-
- 5...9 postów
Został uruchomiony jeden kanał wzmacniacza.
Konstrukcja GM70 wygląda tak: Jeden zasilacz anodowy i dwa monobloki razem trzy obudowy. Przy tych masach wyszło dobrze. Mimo to jeden blok waży swoje.
Dziś odpadła możliwość uruchomienia drugiego kanału.
Transformator jedzie do poprawki.
Wszelki wiarygodne pomiary można będzie wykonać po uruchomieniu całości. Proszę jak pisał daris o kontakt. On jest wykonawcą i właścicielem wzmacniacza.

Konstrukcja GM70 wygląda tak: Jeden zasilacz anodowy i dwa monobloki razem trzy obudowy. Przy tych masach wyszło dobrze. Mimo to jeden blok waży swoje.
Dziś odpadła możliwość uruchomienia drugiego kanału.

Wszelki wiarygodne pomiary można będzie wykonać po uruchomieniu całości. Proszę jak pisał daris o kontakt. On jest wykonawcą i właścicielem wzmacniacza.
-
- 125...249 postów
Te parametry o których napisałem można wiarygodnie zmierzyć mając uruchomiony jeden monoblokA66 pisze:Wszelki wiarygodne pomiary można będzie wykonać po uruchomieniu całości.

Zakładałem że skoro ruszyła budowa drugiego kanału pierwszy został pomierzony...
Nie nie został. Słucham sobie na nim
i to wystarczyło aby na prędkości zabrać się za drugi kanał.
Jak odpali drugi ( obecnie planowanie za tydzień ) to po wygrzaniu zrobię podstawowe pomiary ( moc, sinus, prostokąt ).
Nawet nie wiem jak zrobić pomiar pasma przenoszenia. ... Ale można zrobić.

Jak odpali drugi ( obecnie planowanie za tydzień ) to po wygrzaniu zrobię podstawowe pomiary ( moc, sinus, prostokąt ).
Nawet nie wiem jak zrobić pomiar pasma przenoszenia. ... Ale można zrobić.
-
- 5...9 postów
Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś, ponieważ procedura jest wszystkim. Procedura ma się tak: uruchomienie drugiego kanału. Jego pomiar i obserwacja. Uruchomienie całości na docelowym komplecie lamp.
Ustawienia, pomiary elektryczne, obserwacje wygrzewanie.
Na tym etapie będą wygrzane i bias-owane poszczególne stopnie wzmacniacza. Pomiary zasadnicze, to napięcia i prądy, taki mam pogląd. Reszta to igraszka, zabawka dla mierniczych, jak pisze daris.
Były także w poprzednim bloku problemy techniczne, ale dało rade je okiełznać.

Ustawienia, pomiary elektryczne, obserwacje wygrzewanie.

Były także w poprzednim bloku problemy techniczne, ale dało rade je okiełznać.