Mój Williamson
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Mój Williamson
Nie powinieneś dawać 220R na jedną lampę, bo przekraczasz w ten sposób moc admisyjną i nic dziwnego, że Ci przysiada napięcie zasilacza. Mierzyłeś prądy anodowe?
Jeżeli w katalogu nie ma schematu, to trzeba przeliczyć, czy -Ug zgadza się z podanym Ia. Wtedy dowiesz się czy Rk jest na jedną, czy na dwie lampy.
Swoją drogą różnicy między 15, a 20W na ucho raczej nie uchwycisz, szczególnie, że w obu przypadkach charakter zniekształceń jest nieco inny.
Jeżeli w katalogu nie ma schematu, to trzeba przeliczyć, czy -Ug zgadza się z podanym Ia. Wtedy dowiesz się czy Rk jest na jedną, czy na dwie lampy.
Swoją drogą różnicy między 15, a 20W na ucho raczej nie uchwycisz, szczególnie, że w obu przypadkach charakter zniekształceń jest nieco inny.
-
- 625...1249 postów
Gotowy!!!
Jeszcze czeka na gałki i przedni panel. Zdjęcia z komórki, ale zasypię Was lepszymi
Jeszcze czeka na gałki i przedni panel. Zdjęcia z komórki, ale zasypię Was lepszymi

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- moderator
Ho, ho...
No to się napracowałeś.
Masz na początek palec w oko: Myślisz, że przy takim umiejscowieniu gniazdek regulacja głośności będzie wygodna?
No to się napracowałeś.
Masz na początek palec w oko: Myślisz, że przy takim umiejscowieniu gniazdek regulacja głośności będzie wygodna?
-
- 625...1249 postów
Bez obawy Piotrze! Komplet wejść jest z tyłu. Z przodu jest tylko jedno do szybkiego podłączenia czegoś. I raczej nie będzie nigdy wykorzystane. Lepsze te gniazda niż dwie dziury. Ta obudowa ma już jakieś 3 lata. Budowałem go 5 lat. Jak spec od blachy zgodził mi się ją zrobić to akurat byłem zafascynowany jakąś gotową konstrukcją, która tak miała zrobione wejścia no i zostało.
Teraz jest tak jak chciałem. Strukturalna czarna farba (podpatrzone u Nuncjusza) i aluminium. Całość waży 20,3kg. Tak go sobie wymarzyłem i jestem z niego dumny. Nie zbuduję już niczego tak drogiego i wielkiego, dlatego chcciałem dać z siebie wszystko.
Czekam na gałki, mam już tuleje na lampy, które też efektu dodadzą (zakrywając czarną część cockołów). Będą z przodu i z tyłu panele z grawerowanymi napisami. Raz, a dobrze! W sumie to tylko ten i jeszcze jeden wzmacniacz (PCL86 SE) dostały obudowy robione od podstaw. Reszta to był odzysk.
Cieszy mnie ten efekt, a Was?
Pozdrawiam!
Maciek.
Teraz jest tak jak chciałem. Strukturalna czarna farba (podpatrzone u Nuncjusza) i aluminium. Całość waży 20,3kg. Tak go sobie wymarzyłem i jestem z niego dumny. Nie zbuduję już niczego tak drogiego i wielkiego, dlatego chcciałem dać z siebie wszystko.
Czekam na gałki, mam już tuleje na lampy, które też efektu dodadzą (zakrywając czarną część cockołów). Będą z przodu i z tyłu panele z grawerowanymi napisami. Raz, a dobrze! W sumie to tylko ten i jeszcze jeden wzmacniacz (PCL86 SE) dostały obudowy robione od podstaw. Reszta to był odzysk.
Cieszy mnie ten efekt, a Was?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 625...1249 postów
Tak mnie naszło na refleksję. Założyłem ten wątek w sobotę 30 lipca 2005 roku. A już od roku zajmowałem się wtedy lampami, a dokładnie tym projektem. Wszystko za sprawą Pana Tadeusza z Tczewa, który mnie tą pasją zaraził. Szło mi ciężko. Jak po grudzie. Do tej pory zachodzę jak ludzie mogą pisać, że zaczęli od Williamsona i poszło im od razu. To już piąty rok mojej przygody. Po drodze musiało powstać kilka konstrukcji SE i nawet jedna PP żebym na tyle się wyrobił, by podołać temu projektowi. Tak, czy inaczej jestem szczęśliwy, że tego dokonałem.
Przed chwilą przejrzałem całe 17 stron tego wątku. Chciałbym wszystkim imiennie podziękować za okazaną mi cierpliwość i pomoc. A są to w tym wątku:
Sebba
tszczesn
Jasiu
Vault_Dweller
mslawicz
Romekd
OTLamp
Boguś
Zibi
Wiesław Lipkowski
jdubowski
Piotr
Retroman
Pyra
namor
jethrotull
Bielak
gsmok
traxman
KaKa
krzem3
macska
ATM
megabit
nuncjusz1
mukoki
Dziękuję Wam serdecznie!! Najbardziej jednak Panu Tadeuszowi Figińskiemu za całe dobro i mój początek, pierwsze części, aparaturę pomiarową, życzliwość.
Pozdrawiam!
Maciek.
Przed chwilą przejrzałem całe 17 stron tego wątku. Chciałbym wszystkim imiennie podziękować za okazaną mi cierpliwość i pomoc. A są to w tym wątku:
Sebba
tszczesn
Jasiu
Vault_Dweller
mslawicz
Romekd
OTLamp
Boguś
Zibi
Wiesław Lipkowski
jdubowski
Piotr
Retroman
Pyra
namor
jethrotull
Bielak
gsmok
traxman
KaKa
krzem3
macska
ATM
megabit
nuncjusz1
mukoki
Dziękuję Wam serdecznie!! Najbardziej jednak Panu Tadeuszowi Figińskiemu za całe dobro i mój początek, pierwsze części, aparaturę pomiarową, życzliwość.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 625...1249 postów
czyzby takie?Maciej Szczodrowski pisze:Gotowy!!!
Jeszcze czeka na gałki (...)

Pozdrawiam Kuba
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Dokładnie te Kubo! I coś mi mówi, że na dniach będą już u mnie 
A wtedy wyliczę sobie panele przednie i dam do grawerki. I będzie super.
Przy okazji: szukam niedrogo kwartet EL34 NOS. Ma ktoś? Bo na alledrogo ceny za EH itp. są kosmiczne, a chińszczyzny się boję. Co to wogóle jest za chiński przebój za 39zł? Testował już ktoś?
Pozdrawiam!
Maciek.

A wtedy wyliczę sobie panele przednie i dam do grawerki. I będzie super.
Przy okazji: szukam niedrogo kwartet EL34 NOS. Ma ktoś? Bo na alledrogo ceny za EH itp. są kosmiczne, a chińszczyzny się boję. Co to wogóle jest za chiński przebój za 39zł? Testował już ktoś?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Nie, też się bojęMaciej Szczodrowski pisze:Testował już ktoś?

A JJ? Nie są kosmicznie drogie i dają radę, przynajmniej te, które mi się przewinęły przez ręce.
-
- 1250...1874 posty
I forumowicz nimi handlujePiotr pisze: A JJ? Nie są kosmicznie drogie i dają radę, przynajmniej te, które mi się przewinęły przez ręce.

-
- 625...1249 postów
Hmmmmm... a mocno testowaliście te wyroby JJ? Bo kiedyś była dyskusja na ten temat, że niby jakośc nienajlepsza i ledwo wytrzymują na katalogowych układach pracy. Dyskusja - z tego co pamiętam - dotyczyła słynych wyrobów RFT, które wytrzymywały o wiele więcej niż na to katalog wskazywał.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
Maciej Szczodrowski pisze:Hmmmmm... a mocno testowaliście te wyroby JJ? Bo kiedyś była dyskusja na ten temat, że niby jakośc nienajlepsza i ledwo wytrzymują na katalogowych układach pracy. Dyskusja - z tego co pamiętam - dotyczyła słynych wyrobów RFT, które wytrzymywały o wiele więcej niż na to katalog wskazywał.
Pozdrawiam!
Maciek.
A czego się dziwisz? Stare maszyny, brak wykwalifikowanej kadry, brak zaplecza rozwojowego, brak odpowiednich surowców, do tego różne eurokomunijne restrykcje.
Przecież to i tak ostanie produkcje - wkrótce komisarze unijni wprowadzą zakaz produkcji, sprzedaży lamp.
-
- 625...1249 postów
STUDI! Nie strasz tą UE. Mam świadomość tego, że lampy są energochłonne, ale to chyba nie jest wystarczający powód aby zakazać je produkować. Przecież nie jest to sprzęt powszechnego użytku. To niech zabronią też użytkowania samochodów starszych niż 10-letnie, bo za dużo kopcą.
A co do mojego Williamsona, to przechodzi metamorfozę za metamorfozą. Kwadra EL34 EH cieszy ucho i oko. A w środku... trochę to lego przypomina, ale powolutku wrzucam lepsze kondensatory i rezstory do środka. BC, Black Gate... Taką mam z nim radość.
Podszkoliłem się w pomiarach oscyloskopowych. Doczytałem, że jak ustawię na ekranie oscyloskopu przebieg tak, że widzę tylko górną połowę sinusa przy ustawieniu oscyloskopu tak, że zajmuje ona dokładnie 5 działek to w momencie gdy jego wysokość spadnie do 3,5 działki to mam spadek 3dB i tym samym granicę pasma. Czy to poprawne rozumowanie? Bo za chiny i afrykę nie chce mi spaść do tej wartości w zakresie częstotliwości, które mogę zmierzyć, tj. od 20Hz do 20kHz. Owszem mam powyżej 12Khz minimalny spadek i jak dochodzi do 20kHz to spadek ten wynosi 0,5działki (czyli ile dB?), ale innych odchyleń nie widzę. Może jakieś fotki zrobię w weekend jak czas pozwoli. Jak jest z tym badaniem pasma? Dobrze robię?
Pozdrawiam!
Maciek.
A co do mojego Williamsona, to przechodzi metamorfozę za metamorfozą. Kwadra EL34 EH cieszy ucho i oko. A w środku... trochę to lego przypomina, ale powolutku wrzucam lepsze kondensatory i rezstory do środka. BC, Black Gate... Taką mam z nim radość.
Podszkoliłem się w pomiarach oscyloskopowych. Doczytałem, że jak ustawię na ekranie oscyloskopu przebieg tak, że widzę tylko górną połowę sinusa przy ustawieniu oscyloskopu tak, że zajmuje ona dokładnie 5 działek to w momencie gdy jego wysokość spadnie do 3,5 działki to mam spadek 3dB i tym samym granicę pasma. Czy to poprawne rozumowanie? Bo za chiny i afrykę nie chce mi spaść do tej wartości w zakresie częstotliwości, które mogę zmierzyć, tj. od 20Hz do 20kHz. Owszem mam powyżej 12Khz minimalny spadek i jak dochodzi do 20kHz to spadek ten wynosi 0,5działki (czyli ile dB?), ale innych odchyleń nie widzę. Może jakieś fotki zrobię w weekend jak czas pozwoli. Jak jest z tym badaniem pasma? Dobrze robię?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Czy dobrze pamiętam, że masz moje transformatory?Maciej Szczodrowski pisze:za chiny i afrykę nie chce mi spaść do tej wartości w zakresie częstotliwości, które mogę zmierzyć, tj. od 20Hz do 20kHz.
Oczekiwałeś spadku 3dB w pasmie akustycznym? Chcesz mnie obrazić?

-
- 625...1249 postów
Dobrze pamiętasz Piotrze! Cała obsada transformatorów jest Twoja. Widziałem, że też nie możesz spać, więc postanowiłem Cię sprowokować, bo cieszę się niezmiernie z efektów, które osiągnąłem. A na dowód tego, że nie kłamię zamieszczę fotki z przebiegami, jeśli tylko potwierdzisz, że procedura testowa jest właściwa. Szczególnie dół pasma mnie powala 
Zapomniałem dodać, że obudowa też się zmienia
I jeszcze trochę informacji z placu boju: wzmacniacz podczas zabawy generatorem, oscyloskopem i kolumną głośnikową zamiast obciązenia pasywnego spalił mi jedną sztukę tonsilowskiej Space86 i udowodnił, że moje kolumny DIY na ARV104 i XW165 nie dają mi już satysfakcji. Chyba pora na nowe kolumny. Z kolega pokombinujemy znowy DIY, ale w salonie oferowano mi ciekawe KEFy (model C7) i Bronze BR5. Tylko, że na tym to ja się już zupełnie nie znam.
Pozdrawiam!
Maciek.

Zapomniałem dodać, że obudowa też się zmienia

I jeszcze trochę informacji z placu boju: wzmacniacz podczas zabawy generatorem, oscyloskopem i kolumną głośnikową zamiast obciązenia pasywnego spalił mi jedną sztukę tonsilowskiej Space86 i udowodnił, że moje kolumny DIY na ARV104 i XW165 nie dają mi już satysfakcji. Chyba pora na nowe kolumny. Z kolega pokombinujemy znowy DIY, ale w salonie oferowano mi ciekawe KEFy (model C7) i Bronze BR5. Tylko, że na tym to ja się już zupełnie nie znam.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Nie tyle, że nie mogę spać, bo mogę i to aż za dobrze, tyle że dopiero teraz mam jedną z nielicznych wolnych chwil i postanowiłem ją spożytkować na przeglądanie forum 
Chcesz mojej rady? Nie kupuj gotowych głośników. Zbudowałeś porządny wzmacniacz, więc nowe wyzwanie będzie jak znalazł

Chcesz mojej rady? Nie kupuj gotowych głośników. Zbudowałeś porządny wzmacniacz, więc nowe wyzwanie będzie jak znalazł