Dlatego dopóki nie masz kostki od RomkaD, zrób obliczenia z uwzględnieniem niezrównoważenia. Na początek dodaj np. 10mV do wyjść obu stopni - wychodzą całkiem obiecujące wyniki.Bobekmaster pisze:Jutro się zastanowie nad obliczeniami. Napewno trzeba odejmować stalą wartośc zaleźną od Ua. Tylko nie wiem czy to tylko wina napięcia niezrownoważenia.
Zasilacz do testera lamp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Zasilacz do testera lamp.
Tomek
-
- 1875...2499 postów
Ok. Patrząc na tabelę, wyniki faktycznie będą dość dobre. Jutro zrobię testy.
Pozdrawiam.
P.S. Dodając 50 mV do pomiaru uzyskuje się dokładność 0.7% dla małych prądów. Problemem może być ustawienie współczynnika dla Iab idącego do pomiaru Ua. Przy zmianie Ua będzie się rozjeżdżać początkowe Ia.
Jutro zrobię testy, ale i tak chyba trzeba będzie wymienić scalak.
Pozdrawiam.
P.S. Dodając 50 mV do pomiaru uzyskuje się dokładność 0.7% dla małych prądów. Problemem może być ustawienie współczynnika dla Iab idącego do pomiaru Ua. Przy zmianie Ua będzie się rozjeżdżać początkowe Ia.
Jutro zrobię testy, ale i tak chyba trzeba będzie wymienić scalak.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Oto foty miernika i wyświetlacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
No, ładnie - ładnie, oby tak dalej. Płytka z termotransferu?
-
- 1875...2499 postów
Termotransfer. Ścieżki od 20mils. Jedna z lepiej wykonanych przeze mnie płytek.
-
- 1875...2499 postów
Po wymianie na OPA i kalibracji mam takie wyniki:
Ireal_______Izmierzone
2,4mA_____2,3mA
5mA_______5mA
7,92mA____7,9mA
13,34mA____13,4mA
24,22mA_____24,4mA
29,32mA_____29,5mA
Jeszcze ciutke dam większy mnożnik i bedzie ok. i tak pomiary są bardzo ładne. Tak czyba już zostawie. Miernik ma dużo lepsze parametry, niż zakładałem.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
Ireal_______Izmierzone
2,4mA_____2,3mA
5mA_______5mA
7,92mA____7,9mA
13,34mA____13,4mA
24,22mA_____24,4mA
29,32mA_____29,5mA
Jeszcze ciutke dam większy mnożnik i bedzie ok. i tak pomiary są bardzo ładne. Tak czyba już zostawie. Miernik ma dużo lepsze parametry, niż zakładałem.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam

-
- 1875...2499 postów
Zupełnie przyzwoicie. Gratuluję!Bobekmaster pisze:Po wymianie na OPA i kalibracji mam takie wyniki
Tomek
-
- 1875...2499 postów
Dzisiaj skończyłem robić miernik
Uff..
Wszystko widać na fotkach. Koszty zamknęły sie w 100zł.
Pracy było dużo, ale opłacało się. To teraz trzeba będzie sie pobawić w mierzenie zapasu lampek
Pozdrawiam

Wszystko widać na fotkach. Koszty zamknęły sie w 100zł.
Pracy było dużo, ale opłacało się. To teraz trzeba będzie sie pobawić w mierzenie zapasu lampek

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Pogratuluję jako pierwszy. Wyszedł Ci bardzo zgrabny przyrząd.Bobekmaster pisze:Dzisiaj skończyłem robić miernik![]()
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Wygląda porządnie. Tylko te gniazda bananowe w ogóle się nie nadają do tego zastosowania. Co będzie, jeśli zapomnisz go wyłączyć a ktoś będzie chciał go przestawić, odkurzyć albo polizać (pies na przykład)? Wiem, że zakryte gniazda są o wiele droższe, ale wg. mnie się opłaca.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Można byłoby dać zakryte gniazda, ale ś anapewno droższe niż za dramo
Wiem że byłyby lepsze, ale tych nieosłoniętych wtyków mam dwie garści.
Miernik mi się bardzo podoba, i jest funkcjonalny. A co do czarnego koloru, to poprostu go lubię i jest elegancki.
Pozdrawiam

Miernik mi się bardzo podoba, i jest funkcjonalny. A co do czarnego koloru, to poprostu go lubię i jest elegancki.
Pozdrawiam
Ładnie to wyszło, o gustach się co prawda nie dyskutuje, a zaciski wymienisz sam przy pierwszej wyrwanej z podstawki lampie i rzucie miernikiem za plecy.
Jakbyś te gniazda dał u góry obudowy, to było by lepiej, a tak ciągle będziesz gmerał ręką przy gniazdkach, aż prąd Cię upomni.
Na pewno koszty 100PLN, a zasilacz bo już nie pamiętam skąd się wziął?
Jakbyś te gniazda dał u góry obudowy, to było by lepiej, a tak ciągle będziesz gmerał ręką przy gniazdkach, aż prąd Cię upomni.
Na pewno koszty 100PLN, a zasilacz bo już nie pamiętam skąd się wziął?
-
- 1875...2499 postów
Możliwe że w przyszłości je wymienie.
Zasilacz miałem za darmo ze swoich szpargałów. Kiedyś za darmo dostałem dużo złomu serwerowego itp.
Pozdrawiam
Zasilacz miałem za darmo ze swoich szpargałów. Kiedyś za darmo dostałem dużo złomu serwerowego itp.
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Chciałbym nieco odświeżyć temat.
Tranzystor kluczujący w przetwornicy od anodowego dość pokaźnie się grzeje. Zostawiłem miernik pod małym obciążeniem na jakiś czas, i okazało się, że bramka dostała przebicia.. Już w sumie 2 raz.
Chciałbym zastosować inny tranzystor, aby zwiększyć sprawność przetwornicy.
Wybór tranzystora padł na IXFL82N60P.
Ma on bardzo mały Rds (78 mOhm) więc i moc wydzielana na nim powinna być mała.
Tu jednak jest pewien problem.. Tranzystor ten ma dużą pojemność bramki, a przetwornica jest "szybka". Boje się, czy straty na przełączaniu nie będą za duże..
Pozdrawiam
Tranzystor kluczujący w przetwornicy od anodowego dość pokaźnie się grzeje. Zostawiłem miernik pod małym obciążeniem na jakiś czas, i okazało się, że bramka dostała przebicia.. Już w sumie 2 raz.
Chciałbym zastosować inny tranzystor, aby zwiększyć sprawność przetwornicy.
Wybór tranzystora padł na IXFL82N60P.
Ma on bardzo mały Rds (78 mOhm) więc i moc wydzielana na nim powinna być mała.
Tu jednak jest pewien problem.. Tranzystor ten ma dużą pojemność bramki, a przetwornica jest "szybka". Boje się, czy straty na przełączaniu nie będą za duże..
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Rezystor R3 w bramce (150R) jest trochę za duży, zwykle wstawia się tam 20..30R. To może powodować zbyt łagodne przełączanie i co za tym idzie grzanie MOSFET-a. Zasilasz UC3843 z 24V podczas gdy max napięcie bramki IRF460 wynosi 20V - nic dziwnego, że się uszkadza. Zasilaj UC3843 z niższego napięcia lub ogranicz napięcie na wyjściu diodą Zenera (w pdf-ie chyba znajdziesz takie rozwiązanie).
Tomek