Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Post autor: fugasi »

frycz pisze:Teraz nowego rozpędu nabrał Bluetooth. Takie moduły mają już słuchawki, dobre radia przenośne, przenośne głośniki i oczywiście -od zawsze- telefony.
Może taki mini moduł wpięty w gniazdko "adapter" ożywił by naszego Mazura czy Telefunkena ?
W temacie viewtopic.php?f=5&t=28332" chcę wytypować odpowiednie urządzenie tego typu i polecono mi taką kostę firmy Logitech:

Obrazek

Obrazek
_
_idu

Post autor: _idu »

frycz pisze: No właśnie, niby tak, a na Wolumenie szukałem radia AM/FM/DAB+ i nie znalazłem... Producenci śpią?
Parę lat temu wiele odbiorników sprzedawanych w marketach miało DAB.
Teraz sprzedaje się najtańszy szrot zmówiony u Chinczyka.
Zasięg DAB aktualnie jest tak mizerny na dodatek parametry modulacji ułatwiające odbiór ustawione na silniejsze ograniczenie zasięgu (jak w DVB-T) że długo nie bedzie sia nadawać do samochodu.
KRRiTV woli zamiast cyfryzacji radia czy uruchia c koljne MUX'y TV sprzedać całe pasmo pasmo Polsatowi/Plusowi na LTE.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Może takie rozwiązanie będzie przydatne do odbiorników lampowych i nie tylko ? : http://allegro.pl/przystawka-do-odbioru ... 18029.html
Lech S.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Jak pisalem mam DAB .Prezent niestety bo sam bym tego goovna nie kupił bo zupełnie niekoszerne.Porazka!!!!!
Tylko analog.
Pozdrawiam T
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam. Póki co, DAB+ dopiero się rozkręca . Podobno w Zawierciu można już odbierać. Z mapy zasięgu widać , że to już granica dobrego odbioru. Jak z eteru zniknie analog, to może wtedy pomyślę o radiu cyfrowym - zwłaszcza , że wpisy dotyczące odbioru nie są zachwycające. Zdaniem wielu forumowiczów najlepsza to gała i skala . Ja też jestem tego samego zdania.
Lech S.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Podejrzewam że wraz z wyłączeniem odbioru analogowego zniknie też DAB i cała reszta. Internet przez sieci GSM jest w zasadzie wszędzie, LTE rozdają operatorzy na lewo i prawo. Za kilka lat może być już w ogóle niepotrzebna transmisja inna niż komórkowa :| Wszystko robi się ostatnio z przydomkiem "smart", ładuje procesory nawet do lodówek, więc można nieśmiało przewidzieć co będzie za kilka lat.
Awatar użytkownika
juju
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: juju »

Trudno się z Tobą nie zgodzić...

Ale tymczasem nowe technologie atakują naszą świadomość parametrami i ilościami...
Jeden ze sprzedających na All pod hasłem "Radiokomunikacja i elektronika dla wymagających", w opisie do odbiorników DAB+ zachęca tak:
"Umożliwia odbieranie ponad 20tys. stacji radiowych i podcastów z całego świata, pogrupowanych według kraju lub gatunku muzyki, odbiór pasma radia analogowego FM oraz cyfrowego DAB+, a także słuchanie muzyki zapisanej na dysku komputera lub innego urządzenia audio za pośrednictwem wejścia aux-in. Dodatkowo umożliwia odsłuch plików zapisanych na pamięci typu pendrive dołączonej do wbudowanego portu USB."

Czy to nie jest to samo, gdyby komuś chcącemu sobie coś poczytać (bo lubi) zaproponować na własność Bibliotekę Kongresu USA i dorzucić stały dostęp do Biblioteki Ossolińskich oraz półeczkę na jego własne książki, e-booki i gazety?

Dla kogo to jest? Komu to jest w tej ilości potrzebne?

Cieszmy się, że mamy na czym słuchać i słuchajmy, póki jest jeszcze czego słuchać :D
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

juju pisze:Dla kogo to jest? Komu to jest w tej ilości potrzebne?
To akurat się przydaje. Odpalam mojego smartfona ( :wink: ) uruchamiam program do radia internetowego i klikam na stacje która puszcza muzyczkę z lat 40-tych a do smartfona mam podłączony prosty transmiter AM. I mam w Pionierku fajną, klimatyczną muzykę. I to bez reklam.. 8) Tylko... Przeszkadza świadomość że te fale mają tylko kilka metrów do pokonania, wiecie o co chodzi.
juju pisze:póki jest jeszcze czego słuchać
Jak kręcę gałą swojego odbiornika to na UKF-ie ciężko na czymś konkretnym ucho zawiesić Albo młocka, albo papka, albo jedno i drugie na raz okraszone 50/50 reklamami, konkursami i innymi cudownymi cudami. Niestety te bardziej wartościowe stacje są lokalne, do posłuchania w mieście bo dużą moc mają niestety tylko nadajniki komercyjne no i te Polskiego Radia. Tu znowu internet wygrywa bo mogę sobie wybrać coś co mnie interesuje muzycznie.

Byłem kiedyś uprzedzony do smart-fonów ale kiedy moja stara Nokia N73 umarła musiałem kupić coś nowego. I z czasem przekonałem się że to jest jednak dobre rozwiązanie. Z postępem i internetyzacją się nie wygra, ale można to zjawisko ( a raczej już codzienną rzeczywistość ) spożytkować do Naszych celów.
Awatar użytkownika
juju
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: juju »

Odpalam mojego smartfona ( :wink: ) uruchamiam program do radia internetowego
A jak ktoś dzwoni, albo Ty chcesz zadzwonić? :) Ja robię to samo z kompa, ew. puszczam sobie swoje playlisty (też bez reklam :lol: ). W okolicach Wawy na FM oprócz Jedynki, Dwójki i Trójki, słucham jeszcze Pogody, Koloru, Nostalgii, czasem Plusa. I to mi spokojnie wystarcza. Ale największą frajdę mam kiedy jestem na działce k/Warki i tam "czeszę" AM na wszystkich możliwych zakresach przy pomocy niezawodnego VEFa 206. Ktoś kiedyś powiedział: "słuchanie radia jest jak wędkowanie - nigdy nie wiadomo co złapiesz" :idea: :D
Tu znowu internet wygrywa bo mogę sobie wybrać coś co mnie interesuje muzycznie.
...ale tylko muzycznie. W tym wątku już mówiliśmy, że radio to nie tylko muzyka. To też reportaż, troszkę kultury, informacji. Na słuchanie samej muzyki jest kilka różnych a dobrych sposobów.
Z postępem i internetyzacją się nie wygra,
:( ano nie...
Chodzi tylko o to, że chyba każdy postęp celowo, albo "przy okazji" zabija coś, co jest fajne, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Zamienia metal na plastik, wodę ze studni na Colę, drewno na paździerz, muzykę na zera i jedynki. Wszystkiego jest więcej, nawet ładniej wygląda, ale...
I dlatego ciesząc się z postępu, trochę mi jednak szkoda...
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

juju pisze:A jak ktoś dzwoni, albo Ty chcesz zadzwonić?
To dzwonię albo odbieram ;) I tak wtedy nie słucham muzyki 8)
juju pisze:Ktoś kiedyś powiedział: "słuchanie radia jest jak wędkowanie - nigdy nie wiadomo co złapiesz"
Święta racja. Ale to tyczy się głównie magicznego AM no i oczywiście pasma amatorskie.
juju pisze:...ale tylko muzycznie. W tym wątku już mówiliśmy, że radio to nie tylko muzyka. To też reportaż, troszkę kultury, informacji.
No dokładnie. Ale do tego celu mam w obiegu któryś z odbiorników z "kolekcji" i raczej ograniczam się do PR1. Magia fal długich...
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

juju pisze:
Z postępem i internetyzacją się nie wygra,
:( ano nie...
Chodzi tylko o to, że chyba każdy postęp celowo, albo "przy okazji" zabija coś, co jest fajne, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Zamienia metal na plastik, wodę ze studni na Colę, drewno na paździerz, muzykę na zera i jedynki. Wszystkiego jest więcej, nawet ładniej wygląda, ale...
I dlatego ciesząc się z postępu, trochę mi jednak szkoda...
Za to jest moda na vintage, więc trochę tej dawności da się uratować.
Tak swoją drogą ciekawe czy to oznaka naszych czasów, czy też np. już w starożytnym Rzymie kolekcjonowano antyki (np. z Grecji czy Egiptu).
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Kolekcjonowano. Zbiory przedmiotów mających cechy kolekcji znaleziono nawet na stanowiskach z paleolitu.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:Kolekcjonowano. Zbiory przedmiotów mających cechy kolekcji znaleziono nawet na stanowiskach z paleolitu.
Zaś w niektórych krajach kolekcjonowanie traktuje się juz jako chorobę psychiczną uciążliwą dla otoczenia i czasem sądownie likwiduje się zbiory na wniosek sąsiadów.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

STUDI pisze:Zaś w niektórych krajach kolekcjonowanie traktuje się juz jako chorobę psychiczną uciążliwą dla otoczenia i czasem sądownie likwiduje się zbiory na wniosek sąsiadów.
Wiesz, może chodzi tu o to, o czym już kiedyś dyskutowaliśmy na forum, czyli o tę subtelną granicę między kolekcjonerstwem, a zbieractwem...
To drugie naprawdę potrafi być uciążliwe dla otoczenia :lol:
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

jacekk pisze:mam podłączony prosty transmiter AM. I mam w Pionierku fajną, klimatyczną muzykę. I to bez reklam.. 8) Tylko... Przeszkadza świadomość że te fale mają tylko kilka metrów do pokonania, wiecie o co chodzi.
Wiemy i właśnie o to chodzi.
Jak powiedział Król Julian - "No cóż, można sobie wyobrazić urodziny bez tortu, ale czuć, że czegoś brakuje."
juju pisze: Ktoś kiedyś powiedział: "słuchanie radia jest jak wędkowanie - nigdy nie wiadomo co złapiesz"
Nic dodać, nic ująć.
Jado pisze: Za to jest moda na vintage, więc trochę tej dawności da się uratować.
Ale to tylko moda, która raz że przemija szybko ustępując miejsca nowej, dwa - jest namiastką. W ramach takiej mody na retro w moim mieście MZK reklamuje wynajem "starego, klimatycznego autobusu Jelcz". Wygląda to tak, że skorupa Jelcza pomalowana na czerwono-kremowo, siedzenia z czerwonej dermy, a pod maską silnik z automatyczną skrzynią biegów. To ludzie dziś nazywają retro. Śmiech na sali.