Końcówka mocy - Mesa by Recon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon
Marvel, Kaka z Reconem się nie dogadali. Przy trafie z dzielonym uzwojeniem nie zamawia się w ten sposób. 250mA na gałąź to 500mA z prostownika o ile sie nie mylę. Jakby Recon zamówił trafo na 250mA z prostownika, a wydaje ze mu o takie chodziło, to by dostał dobre trafo. Według mnie się po prostu nie dogadali. Dlatego pytałem sie już tu czy zamawiał trafo na 2x250mA czy 250mA a to chyba zasadnicza róznica...
-
- 1875...2499 postów
Marvel.
Być może się pomyliłem, dlatego pytam. Być może Recon znów jakieś kable połączył inaczej niż nakazuje sztuka. Może mnie coś gdzieś umkneło. Nie widzę w tym nic złego. Co mam zrobić, schować głowę w piasek i udawać że nie wiadomo co?
Powtarzam, Recon zamówił trafo o wydajności 250mA i ciągnie z niego 75mA. Spadek był obliczony pod 250mA. Co mam zrobić? Przeprosić za to, że zrobiłem takie trafo jak sobie zażyczył? Kupić szklaną kulę i przewidywać jak ludzie będą używać moich traf? Wypytywać każdego po kolei czy na pewno dobrze policzył trafo?
W tej chwili mogę korespondencyjne sprawdzić czy trafo jest dobre ( i nie widzę nic złego w tym, że go pytam; zdaje się że jeszcze w wątku nigdzie nie padły te napięcia, a przynajmniej nie w jasny i klarowny sposób), jeżeli będzie
-dobrze - umywam ręce, gdyż trafo jest zgodne z tym co chciał klient
-złe - czyli jest niezgodne z tym co Recon zamówił - od ręki zrobię nowe.
Mógłbyś powiedzieć dlaczego nie obciąża się trafa maksymalnym prądem?
Być może się pomyliłem, dlatego pytam. Być może Recon znów jakieś kable połączył inaczej niż nakazuje sztuka. Może mnie coś gdzieś umkneło. Nie widzę w tym nic złego. Co mam zrobić, schować głowę w piasek i udawać że nie wiadomo co?
Powtarzam, Recon zamówił trafo o wydajności 250mA i ciągnie z niego 75mA. Spadek był obliczony pod 250mA. Co mam zrobić? Przeprosić za to, że zrobiłem takie trafo jak sobie zażyczył? Kupić szklaną kulę i przewidywać jak ludzie będą używać moich traf? Wypytywać każdego po kolei czy na pewno dobrze policzył trafo?
W tej chwili mogę korespondencyjne sprawdzić czy trafo jest dobre ( i nie widzę nic złego w tym, że go pytam; zdaje się że jeszcze w wątku nigdzie nie padły te napięcia, a przynajmniej nie w jasny i klarowny sposób), jeżeli będzie
-dobrze - umywam ręce, gdyż trafo jest zgodne z tym co chciał klient
-złe - czyli jest niezgodne z tym co Recon zamówił - od ręki zrobię nowe.
Mógłbyś powiedzieć dlaczego nie obciąża się trafa maksymalnym prądem?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Dochodzi kwestia czy w zamowieniu prad pod nominalnym obciazeniem jest podany jako AC w uzwojeniu czy jako DC za prostownikiem z uwzglednieniem topologii filtrowania.....czyli dla producenta jest to zadanie z cyklu "co poeta mial na mysli".
Mamy tu klasyczny przypadek: klient nie mial bladego pojecia jak nalezy specyfikowac transformator a producent zalozyl ze klient wie co chce skoro zamawia transformator "full custom".
Formularz zamowieniowy uwazam powinien zawierac pytania kontrolne dla zorientowania sie czy zamawiajacy ma jakiekolwiek pojecie co naprawde potrzebuje. Oszczedzi to pieniedzy, klopotu, nerwow i czasu obydwu stronom.
Z korespondencji z pewna szwedzka firma: "Transformatorow sieciowych do audio nie robimy. Z tymi klientami zawsze sa klopoty i bezpodstawne reklamacje. Z pewnoscia jest pan specjalista ale takie mamy zasady. Przepraszamy." Ciekawe, nie?
Mamy tu klasyczny przypadek: klient nie mial bladego pojecia jak nalezy specyfikowac transformator a producent zalozyl ze klient wie co chce skoro zamawia transformator "full custom".
Formularz zamowieniowy uwazam powinien zawierac pytania kontrolne dla zorientowania sie czy zamawiajacy ma jakiekolwiek pojecie co naprawde potrzebuje. Oszczedzi to pieniedzy, klopotu, nerwow i czasu obydwu stronom.
Z korespondencji z pewna szwedzka firma: "Transformatorow sieciowych do audio nie robimy. Z tymi klientami zawsze sa klopoty i bezpodstawne reklamacje. Z pewnoscia jest pan specjalista ale takie mamy zasady. Przepraszamy." Ciekawe, nie?
Aleksander Niemand
-
- 9375...12499 postów
Recon, jakbyś zamawiał trafo pod mostek tego niedomówienia by nie było... wtedy 250mA z trafa to mniej więcej 250mA za prostownikiem. Na pewno napięcie by nie siadło do oczekiwanego, ale było by niższe.
-
- 1250...1874 posty
Zgadzam się w 100% i z niekrytym wstydem z VacuumVoodoo, jestem pewien, że tu chodzi o moja niewiedze i brak doświadczenia... I zaznaczam, że jako właściciel tego trafa Nie zamierzam o cokolwiek oskarżać kolegi Kaka, prędzej kupie nowe trafo, nawet jeśli się okaże że to jest złe(w co b.wątpię).
Co do pomiarów - już były podane:
Gniazdko: 234V
Po wyprostowaniu bez obciążenia: 587V
Po wyprostowaniu z obciążeniem na podstawce lampy: 544V
Za transformatorem przed wyprostowaniem bez obciążenia: ok 430V+-5V
Za transformatorem przed wyprostowaniem bez obciążenia pomiędzy odczepami 350V - ok 850V
Za transformatorem przed wyprostowaniem z obciążeniem końcówki: ok 430V +- 5V
Rezystancja uzwojenia anodowego - 146Ohm
Schemat zasilacza: http://tubefreak.com/50502.gif
Painlust ale czemu na mostek? Ja używam przecież systemu 2x2diody prostownicze oddzielnymi torami. W moim mniemaniu 250mA na anodowym oznacza całkowitą wydajność tego uzwojenia.
Co do połączenia, jest dobrze - inne połączenie czarnych kabli(żeby wątpliwości nie było) np ze sobą poskutkowało by, jak to już ktoś powiedział spaleniem trafa. Na razie pomijając całą resztę jestem pewien, że prostownik jest przyłączony dobrze, tak jak to schemat rzecze.
Co do pomiarów - już były podane:
Gniazdko: 234V
Po wyprostowaniu bez obciążenia: 587V
Po wyprostowaniu z obciążeniem na podstawce lampy: 544V
Za transformatorem przed wyprostowaniem bez obciążenia: ok 430V+-5V
Za transformatorem przed wyprostowaniem bez obciążenia pomiędzy odczepami 350V - ok 850V
Za transformatorem przed wyprostowaniem z obciążeniem końcówki: ok 430V +- 5V
Rezystancja uzwojenia anodowego - 146Ohm
Schemat zasilacza: http://tubefreak.com/50502.gif
Painlust ale czemu na mostek? Ja używam przecież systemu 2x2diody prostownicze oddzielnymi torami. W moim mniemaniu 250mA na anodowym oznacza całkowitą wydajność tego uzwojenia.
Co do połączenia, jest dobrze - inne połączenie czarnych kabli(żeby wątpliwości nie było) np ze sobą poskutkowało by, jak to już ktoś powiedział spaleniem trafa. Na razie pomijając całą resztę jestem pewien, że prostownik jest przyłączony dobrze, tak jak to schemat rzecze.
Ostatnio zmieniony czw, 23 grudnia 2010, 11:35 przez Recon, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
A co masz za prostownikiem? A lepiej spojrzyj na odczep środkowy trafa. Jeśli z każdej gałezi ciagniesz 250mA to ile będzie tych miliamper na odczepie środkowym?
-
- 1250...1874 posty
A to nie jest tak, że te uzwojenia mają po 125mA? Co daje w sumie 250? W moim trafie tak jak zamawiałem dostanę 350V gdy tak jak Kaka pisał obciążę je 250mA, a chwilowo to ok 150mA
Aha, ad postu Kaki, winszuje sobie jedynie to(i to jest szczęście w nieszczęściu), że dobrze zrozumiałem zależności transformatora jeśli chodzi o obciążenie i rezystancję wewnętrzną.
Aha, ad postu Kaki, winszuje sobie jedynie to(i to jest szczęście w nieszczęściu), że dobrze zrozumiałem zależności transformatora jeśli chodzi o obciążenie i rezystancję wewnętrzną.
Ostatnio zmieniony czw, 23 grudnia 2010, 11:48 przez Recon, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
Kaka twierdzi, że nawijał po 250mA na gałąź, a przynajmniej mi się tak zdawało...
-
- 625...1249 postów
Recon, zrób w miarę wyraźne zdjęcie podłączenia trafa do prostownika, takie, żeby było widać przewody.
pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Aha, czyli tu tkwi cały problem... ogólnie wyszło na pół ampera...Czyli to tak jakbym zamówił trafko 350-0-350 0,5A - mam trafo do zasilenia końcówki mocy na 100W conajmniej(prócz żarzenia)... Jeśli tak jest to bardzo przepraszam za stracone nerwy, wina oczywiście jest moja, nie miałem zielonego pojęcia, że tą informację także muszę podać...
Kazimierz - jest tak upięte, że nie będzie widać, mogę jedynie pokazać płytkę zasilacza od spodu, która już była pokazywana:
download/file.php?id=32513&mode=view
Odstęp pomiędzy wejściami do prostownika jest w rzeczywistości większy ok 2mm ale tu jakoś dziwnie cień pada i tego nie widać.
Kazimierz - jest tak upięte, że nie będzie widać, mogę jedynie pokazać płytkę zasilacza od spodu, która już była pokazywana:
download/file.php?id=32513&mode=view
Odstęp pomiędzy wejściami do prostownika jest w rzeczywistości większy ok 2mm ale tu jakoś dziwnie cień pada i tego nie widać.
Ostatnio zmieniony czw, 23 grudnia 2010, 11:44 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
Dlatego pod mostek nie byłoby niedomówień. W trafie pod diody jest 2xwięcej uzwojeń na teoretycznie 2xmniejszy prąd.
-
- 1250...1874 posty
Świadomy tego, że stracę gwarancję(natchniony przez użytkownika elektrody) widzę tylko jedno rozwiązanie - odwinąć trafo, tak by by otrzymać już dobre parametry, nawet zgłosił się pewien nasz forumowicz, że jest w stanie mi to zrobić, za co jestem mu bardzo wdzięczny. Czy to dobre rozwiązanie?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
jesli zrobi ci to ktoś kto się na tym zna to tak, ale czy otrzymując napięcia ze schematu nadal bedą dobre pod 6P3S-E? Przemyśl to.
-
- 1250...1874 posty
Oczywiście nie będą, ale otrzymując napięcia zgodne ze schematem, mam podły plan przemęczenia tych lamp z rok, albo 1,5 roku, bo podobno i 500V wytrzymają, a potem wstawienia 6l6 prawdziwych i zaznania wiecznego spokoju.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
A prawdziwe 6L6 to się nie wypalaja... To ja mam chytrzejszy plan. Jak juz ktoś to bedzie odwijał niech zrobi odczepy dla siatek 6P3S-E z możliwością przełączenia na te piny napięcia wyzszego w przypadku założenia 6L6...
Ostatnio zmieniony czw, 23 grudnia 2010, 12:04 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.