Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: Wicker »

A mi się to podoba, jeśli chodzi o tylny panel. Kiedyś też myślałem że to tandeta taka, ale spodobało mi się. Lubię minimalizm :mrgreen:

A co do SLO, to szkoda że SRV nie pograł długo na tym wzmacniaczu :?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Nom, zapłacić nawet nie zdążył... :(

Kupiłem ten diwajs, który Olek podlinkował, na Allegro. Dodatkowa rolka czarnej taśmy 10zł.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Ja chyba nabędę czerwoną :)
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czerwona jest w komplecie z urządzeniem (tak mi się wydaje).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudłata zmora »

no i jak wypadają te napisy ? Ta taśma - rozumiem ,że samoprzylepna - jest plastikowa czy z jakiejś folii?
Nie lepsze jest coś takiego ? http://www.allegro.pl/item1018617353_zn ... rmany.html
?
bleeee...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Napisy wypadają bardzo dobrze. Taśma jest z plastiku.

Do przebijania numerów silnika może i lepsze. Nie wyobrażam sobie zastosowania tych numeratorów we wzmacniaczu...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Takie numeratory dałoby się zastosować. Najlepszy efekt powinien wyjść na grubszej płycie z alu. Cienka Blacha stalowa będzie się odkształcać.
Wybijanie numerków wymaga sporo wprawy, żeby było równo, i na równą głębokość (różne literki trzeba klepnąć młotkiem z różną siłą). Myślę, że po takim wybijaniu trzeba będzie blachę przeszlifować na równo (materiał przy uderzeniu wypychany jest na boki i w górę). Ale to kwestia gustu i treningu. Gdzieś na forum ktoś wrzucił zdjęcie jakiegoś stomp boxa z tak właśnie zrobionymi literami i pytał jak to można zrobić. Wyglądały jakby były wybijane numeratorami, ale mogły być równie dobrze grawerowane tylko w takim stylu.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Nieraz udało mi się nieświadomie uruchomić lutownicę transformatorową w szufladzie. Robię straszny bałagan podczas pracy - przyznaje się bez bicia. Za którymś razem stało się to nudne i wkurzające. Sposób znalazłem prosty i skuteczny: równolegle do żarówki podpiąłem buzzer na 12V, których mam na pęczki po montażach zabezpieczeń samochodowych. Musiałem zalepić otwór membrany, bo trochę głośno sygnalizował. Teraz każde uruchomienie lutownica sygnalizuje delikatnym piszczeniem modulowanym częstotliwością sieci. Kilka razy już się przydało.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Mam pytanko, czy oprócz kapturka do lamp coś jeszcze z tych narzędzi nadaję się do czegokolwiek?

http://allegro.pl/show_item.php?item=1246731505
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
geguś

Post autor: geguś »

Kapturek do lamp to raczej kapturek do żarówek 15W, które były gęsto stosowane w rozdzielniach energetycznych produkcji poprzedniego ustoju jako sygnalizacja załączenia, głównie baterii kondensatorów.
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

A oto obiecana w innym wątku fotorelacja z wykonywania dwustronnych płytek metodą termotransferu:

1. Wydruk drukarką laserową na papierze. Osobiście płytki najlepiej wychodzą mi na dość cienkim, śliskim papierze z katalogu. Należy pamiętać o tym, że warstwa górna musi być wydrukowana w lustrzanym odbiciu.
1 - wydruk.jpg
2. Po wycięciu centruję warstwy pod światło i sklejam wzdruk papierową taśmą maskującą (zaleta - nie topi się w lamonatorze).
2 - centrowanie.jpg
3. Laminat lekko szlifuję (drobny papier ścierny) i odtłuszczam.
3- czyszczenie laminatu.jpg
4. Tak przygotowany laminat wsuwam w kopertkę z wydrukiem i zabezpieczam dodatkowo kawałkami taśmy.
4 - laminat w kopertce.jpg
5. Termotransfer.
5- laminowanie.jpg
6. Po przeniesieniu toneru płytki studzę i wrzucam do kuwety z wodą na 15 minut.
6 - namoczenie po ostudzeniu.jpg
7. Po namoczeniu papier najczęściej odchodzi w całości.
7 - zerwanie papieru.jpg
8. Po ewentualnych poprawkach lakierem całość idzie do trawiarki.
8 - trawienie.jpg
Dalej - wiadomo, zmyć toner, powiercić, przeczyścić i zabezpieczyć przed utlenianiem (cynowanie, chociaż ja najczęściej stosuję malowanie rozpuszczoną kalafonią).
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Kiedyś radziłem sobie w ten sposób, że używałem laminatu jednostronnie miedziowanego o grubości 0.5mm, robiłem osobno jedną i drugą stronę a potem sklejałem to żywicą. Twój sposób jest znacznie prostszy. Co to za trawiarka? Warto pamiętać, że kilka szalejących w roztworze płytek może sobie nawzajem pouszkadzać toner...
Tomek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ja w sprawie tego szlifowania miedzi. Nigdy tego nie robię. Czyszczę ją Cifem lub jakimś proszkiem o podobnym zastosowaniu, zależy co akurat mam pod ręką i finalnie przecieram acetonem.
Ale może czegoś nie wiem i szlifowanie ma jakiś głębszy sens... W każdym razie "lekkie" to ono nie jest, PzP, masz na tym laminacie istne pole zaorane pod kartofle! :)
_
traxman

Post autor: traxman »

Cif żre miedź i zostawia rdzawe plamy przy wodzie wodociągowej, papier ścierny jest lepszy, dodatkowo do takiej płytki lepiej klei się toner.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Zamiast papieru ściernego można użyć gąbki ściernej z drobną gradacją. Po takim zabiegu rysy widać tylko pod szkłem powiększającym. Kiedyś takie gąbki produkowały Zakłady Tarcz Ściernych w Grodzisku Maz. Obecnie zlikwidowane.