Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: Szrot majster »

Marek 1974 pisze:
cirrostrato pisze:Dziś oddawałem kolejną porcję dobra niepotrzebnego (zbiórka elektrośmieci w Warszawie w soboty pod urzędami dzielnicy), retorycznie spytałem, czy przyjmują kineskopy i zaskoczony usłyszałem, że ,,tylko całe TV lub monitory'', czy naprawdę trzeba będzie utylizować kineskopy (a trochę się nazbierało) metodami nieformalnymi?
Mało się tego natłukłem z 10 lat temu. Zapowietrzyć (zgniatając rurkę pompowniczą albo ubijając szyjkę), a potem okulary ochronne, porządne rękawice, młotek w rękę i jazda. Szkło do kibla na śmieci, a opaskę antyimplozyjną i maskownicę do beczki ze złomem.
Witam!
U mnie było tak samo,bo jako dzieciak rozbierałem w latach 90-tych stare,masowo wywalane TV.Nawet mi te złomy przywoził ojciec i znajomi"niech się młody uczy"
A kineskopy to była najlepsza zabawa :D
Po rozmontowaniu TV,wystawiałem budę na pole albo w krzaki i rzut cegłą,kamieniem albo młotkiem.BUUUM :D
Tych tłuczonych kinoli była masa,szkoda tylko,że świadomość ekologiczna była jaka była i większość szkła z tych lamp jest do dziś znajdowana u mnie na posesji i zapuszczonej(brak rąk do pracy) ziemi uprawnej i łąkach.
Do śmietników też wywalałem jeszcze 10 lat temu.Kiedyś było śmietnisko to tam ten syf wywalałem a nawet sam to g... tam tłukłem.
Obecnie mam parę TV w pełni sprawnych,o wartości muzealnej.W 2014 roku dostałem od właścicielki pensjonatu we Władysławowie(jeżdżę od 5 lat-pogoda nieważna,woda może mieć 10 stopni -i tak się kąpie.Raz wezwano nawet policję na mnie) 2 TV Philipsa z tych"nowszych" w pełni sprawne,kineskopy w idealnym stanie jak nowe-14 i 21 cali.Postały rok i poszły za 30 i 40zł na olx-jeden gość zabrał i uprzątnął mi strych :P
Żadnego zużytego złomu już nie zbieram,a monitorów wcale,bo to sensu nie ma.A ostatnie 2 telewizory-Urana i jakiegoś Oriona,rozwaliłem kawałkiem profila stalowego.Kineskopy poszły w kibel a obudowy w ognisko.Reszta też w kibel.
Kineskopów nie powinno się wywalać"gdzie popadnie" bo zawierają rtęć,kadm,ołów i wiele innych trucizn.
A tak naprawdę po cholerę komu stare,zużyte telewizory typu Libra czy Uran.To jest śmieć.Co innego Szmaragdy,Wisły albo jakieś stare niemieckie,zwłaszcza z lat 50-tych.Radzieckie Leningrady czy KWN(to był odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu) to już unikaty i dużo warte.Tak samo niemieckie"kolory" lampowe na delcie.Ale to jest nieosiągalne w Polsce-Niemcy dawno temu to wywalili z powodu gabarytów i sięgającego 400W,poboru mocy.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Lecho pisze:ech cholera, przygarnąłem pod dach drania Grundiga zanim pijacy rozkopią czy wóz śmieciarski przawałkuje
na deszczu - śniegu nie pozostawię chyba...
Te radiomagnetofony ładnie grały i miały czuły tuner.
Magnetofony nie niszczyły taśm i nie"pływał" dźwięk.Tylko po latach paski gniją,a z wymianą kupa roboty.Potencjometry też lubią trzeszczeć.
To były ostatnie"prawdziwe" Grundigi.Sam jako dzieciak o takim marzyłem-miałem białe koreańskie YOKO z Pewexu.Miło je wspominam.
Gra chociaż?Paski całe?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Dobre boomboxy i ghettoblastery z czułym tunerem robiło też Sanyo w latach 80. (nawet pod koniec).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
al66

Post autor: al66 »

Szrot majster pisze: Żadnego zużytego złomu już nie zbieram
A ostatnie 2 telewizory-Urana i jakiegoś Oriona,rozwaliłem kawałkiem profila stalowego.Kineskopy poszły w kibel a obudowy w ognisko.Reszta też w kibel.
A tak naprawdę po cholerę komu stare,zużyte telewizory typu Libra czy Uran.To jest śmieć.Co innego Szmaragdy,Wisły albo jakieś stare niemieckie,zwłaszcza z lat 50-tych.Radzieckie Leningrady czy KWN(to był odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu) to już unikaty i dużo warte.
Uuuuuuu panie......nie ładnie! :evil:
No bez przesady żeby nie szanować i wyrzucać telewizory zabytkowe, zwłaszcza że libra jest (była) lampowa.
Moim zdaniem jak najbardziej powinno się, a nawet trzeba ratować każdy odbiornik czarno biały (nawet kolorowe) z "tamtej epoki".
Idąc tropem wyrzucania telewizorów drewnianych, nawet tych których na szczęście jeszcze jest "dużo" i nawet tanio można upolować (w przedzale 20 do 50 zł no nawet 100) jak ludzie znajdą gdzieś nawet idealnie zachowany egzemplarz takiego lampowego telewizora, to po przeczytaniu takich "recenzji" typu że to są "śmieci",bo o kilkanaście lat za nowe, to bez zastanowienia od razu je wywalą, jak to nazwałeś- do kibla.
Idąc taką drogą, niedługo nawet i te będą "unikalne" i "drogie" bo zrobi ich się mało.
Wtedy dajmy na to ktoś chcący zacząć swoją przygodę z lampami nie kupi sobie takiego tv za parę zł, w celu nabywania doświadczeń, a co za tym idzie- minie mu ochota na zajmowanie się lampami.
Szczególnie że tych cenniejszych modeli typu "leningrad, kwn, Wisła itp." Praktycznie już nie da rady kupić .
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Szrot majster pisze:
Lecho pisze:ech cholera, przygarnąłem pod dach drania Grundiga zanim pijacy rozkopią czy wóz śmieciarski przawałkuje
na deszczu - śniegu nie pozostawię chyba...
Te radiomagnetofony ładnie grały i miały czuły tuner.
Magnetofony nie niszczyły taśm i nie"pływał" dźwięk.Tylko po latach paski gniją,a z wymianą kupa roboty.Potencjometry też lubią trzeszczeć.
To były ostatnie"prawdziwe" Grundigi.Sam jako dzieciak o takim marzyłem-miałem białe koreańskie YOKO z Pewexu.Miło je wspominam.
Gra chociaż?Paski całe?
owszem, jako-tako gra, nie niszczy taśmy, drobne mankamenty to zanik dzwięku w prawym głośniku (kontakty, potencjometr volume trzeszczy co nieco) brak toczydła balance oraz tone, jest natomiast UBS-ultra bass system coś na sposób loudness, ciekawostką w tej klasie wyrobu to głowica kasująca wcz. a nie magnes, brak oświetlenia skali radia (UKF + średnie) i kontrolki stereo, 4 baterie R20 i na sieć naturalnie, na garaż nadaje się a w przypadku kradzieży szkoda niewielka...
lubię szum starej płyty
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

Szrot majster pisze: Kineskopów nie powinno się wywalać"gdzie popadnie" bo zawierają rtęć, kadm, ołów i wiele innych trucizn.
Kineskopy nie zawierają rtęci. Niewielkie ilości ołowiu zawiera szkło, szczególnie w kolorowych, dla ograniczenia promieniowania X, które i tak jest znikome (sprawdzałem kiedyś DP-75 i nawet nie było reakcji). Ołów i kadm w postaci związków chemicznych może zawierać też luminofor (w kolorowych są trzy rodzaje). Widziałem kiedyś na YT filmik z utylizacji kineskopów w warunkach przemysłowych. Metoda niewiele różni się, od wypracowanej przeze mnie. Najpierw kineskop jest zapowietrzany poprzez zgniecenie rurki pompowniczej, potem ogołacany z wszelkiego rodzaju cewek, plastików. Na kolejnym stanowisku usuwają opaskę antyimplozyjną (wystarczy przeciąć ją kątówką i oderwać od balonu). Balon jest potem odcinany od ekranu na kolejnym stanowisku (automatycznymi piłami diamentowymi). Balon ląduje w kontenerze na stłuczkę a ekran przechodzi jeszcze stanowisko odkurzacza, którym ściąga się z niego luminofor.
Jeszcze kilkanaście lat temu w Serwisie Elektroniki ogłaszała się firma co skupowała kineskopy do regeneracji. Nikt wtedy nie przewidywał, że w ciągu tak krótkiego czasu technika zrobi kolejny milowy krok i w szybkim czasie kineskopy przejdą do lamusa.
Kowal66 pisze: Uuuuuuu panie......nie ładnie! :evil:
No bez przesady żeby nie szanować i wyrzucać telewizory zabytkowe, zwłaszcza że libra jest (była) lampowa.
Moim zdaniem jak najbardziej powinno się, a nawet trzeba ratować każdy odbiornik czarno biały (nawet kolorowe) z "tamtej epoki".
Szczególnie że tych cenniejszych modeli typu "leningrad, kwn, Wisła itp." Praktycznie już nie da rady kupić .
I trzeba jeszcze mieć gdzie to potem wszystko trzymać, każdy z nas ma raczej ograniczony metraż na swoje hobby. Trzymanie potem tych sprzętów w przeciekającej szopce albo altance ogrodowej to raczej mija się z celem
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Przedwczoraj pojechałem na PSZOK aby wywieźć karton poczaskanych kafelków z remontu łaźienki. Wywaliłem do odpowiedniego kontajnera. Jadę dalej, paczę a tu jakiś jegomość wyciąga ze swego kombiaka PCety. Pytam go czy nie szkoda tak fajnych wyrzucać. Odpowiedział, że robią porządek w firmie i się pozbywa staroci.
Pyta mnie czy nie chcę, no więc wziąłem jeden PC Tower w dużej obudowie serwerowej, bo se myślę na cholerę mi tyle szrotu a miał ich 6 czy 7 szt. Dał mi też karton zasilaczy i kabli, wybrałem se kilka ciekawszych bibelotów a reszta do kontajnera. Pojechałem, w domu oglądam że zajebisty tower serwerowy, myślę jutro skoczę wezmę jeszcze jeden. Jadę na PSZOK koło południa i pytam opiekuna PSZOK'a czy mogę se grzebnąć w kontajnerze bo wczoraj wyrzucił tam fajne PC. Gość powiedział idź se pan i tam powyciągaj co trzeba. Miałem zamiar wziąć z jeden cały a z reszty wydłubać pamięci. Wchodzę do kontajnera a tam już ich nie ma!
Ktoś wymiótł wszystkie - widocznie chwilę się spóźniłem. Za to grzebnąłem ogólnie po kontajnerze. Wyciągnąłem wiertarkę dwubiegową Celma PRCR 10/6 AE 500 W, dwa stare łańcuchy lampek choinkowych z czasów PRL, takie świeczki na żabki, maszynkę do strzyżenia włosów ZELMER - prawie nówka i jeszcze jakiś swicz Linksys.
Było tam tego tałatajstwa masę, ale nie mogę zbierać tyle złomu. Żona się ucieszyła z maszynki, bo fajna na akumulator i działająca.
Natomiast lampki do naprawy. Brakuje 2 żaróweczek. J
ednak nawet Celma się kręci, ale się przegrzewa i sieje ogniem :) Poza tym jest w dobrym stanie i chciałbym ją naprawić. Po obmierzeniu doszedłem do wniosku, że uszkodzony jest wirnik.

Teraz pytanie, czy ma ktoś do zagospodarowania w rozsądnej cenie wirnik do CELMY PRCR 10/6 500W ?
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

dawca organów ? a może jeszcze zadziała ? spróbujemy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Stary jest ten odkurzacz?
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

a tego to właśnie nie wiem...model ECOLAB floormatic Blue Vac 11 może wujcio google coś podpowie
silnik sprawny, kabel samozwijak się nadaje
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Dziś na złomie był nielampowy, ale stary magnetofon Unitra ZRK M7008.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

ech, i takie oto cuda klamory do nabycia na złomowisku są, DVD plajer Amboss, VHS recorder Maxton stereo, pilota nie ma ale co tam...oba sprawne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Jaki rocznik tego pierwszego?

Dzisiaj na złomie z nielampowych, ale starych była stara lampa uliczna 250W.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Amboss ? to jakieś tam 10 lat w tył, no a jedyna usterka VHS to że nie przewinie taśmy rewind na początek ale jakie 5 min zapisu pozostanie na prawej szpuli
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Na elektrośmieciach wystawiono pustą skrzynkę niemieckiej radiostacji, wziąłem Meteora 6111.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.