Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
63
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
170
68%
myśleć tylko o komercji
11
4%

Liczba głosów: 250

komornik12

Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Post autor: komornik12 »

Cześć

Mam pytanie co do otrzymywania luminoforu na bazie siarczku kadmu aktywowanego srebrem. Jak to należy przeprowadzić? Mi coś nie wychodzi... Jako wzorzec posłużyło mi to:

http://tubedevices.com/alek/pwl/luminof ... czkowe.pdf

Pozdrawiam Maciej
Alek

Post autor: Alek »

A jakie jest pochodzenie tego siarczku?
komornik12

Cześć

Siarczek jest z Gliwic z POCHu. Cz. lub cz. d. a. nie pamiętam. Był nieotwierany podobnie jak użyty azotan srebra. Dlaczego mogło mi to nie wyjść?

Pozdrawiam Maciej
Alek

Jest wiele powodów ewentualnej porażki, z których wymienię tylko kilka:
1)niewłaściwa czystość
2)niewłaściwa ilość aktywatora
3)niewłaściwy aktywator
4)niewłaściwa temperatura
5)niewłaściwy czas spiekania
6)niewłaściwa atmosfera (brak H2S, HCl)
7)wilgoć podczas spiekania
8)niewłaściwe studzenie
9) niewłaściwy tygiel
komornik12

Cześć

O Jezu... Jako tygiel miałem... Łyżeczkę do herbaty z nierdzewki... Tak "łopatologicznie" mógłbyś przybliżyć technologię sporządzania luminoforu? Zakładamy, że mam siarczek cynku, fluorek sodu, azotan srebra, tygiel kwarcowy i odpowiedni palnik. Temperatura łyżeczki była na tyle wysoka, że całkiem ładnie świeciła na pomarańczowo :)

Pozdrawiam Maciej
Alek

Niestety nie mogę- chroniczny brak czasu. Ale ponieważ sam przymierzam się do wypalania, to może pokażę zdjęcia z tego procesu.

Dodaję zdjęcie obecnej, przybranej pracowni. Jest ona dość przestronna (40 mtr kw). Mam nadzieję w niej zrealizować wiele zamierzeń nie tylko lampowych, ale głównie zawodowych.
Załączniki
plp.jpg
Alek

Przez pewien czas wahałem się, czy zamieszczać dalsze fotografie pracowni, jednakże kilka prywatnych rozmów przekonało mnie do tego.

Muszę zaznaczyć, że korzystanie z tej pracowni traktuję jako pewien stan przejściowy. Stanowi to dla mnie pewien mniej lub bardziej bolesny kompromis pomiędzy chęcią zachowania możliwości eksperymentowania (nawet za pewną cenę) a schowaniem wszystkiego w kartony i przypuszczalną "zagładę" tematu.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło- mogę się dość łatwo przekonać, czy moje dotychczasowe wyobrażenia o tym, jak urządzać laboratorium, by można było w nim pracować przyjemnie, ergonomicznie i efektywnie są słuszne.
Muszę przyznać, że pracownia jest na pewno bardziej zbliżona do ideału niż moje dotychczasowe miejsce eksperymentowania.
Starałem się, by na tej powierzchni stworzyć w miarę wygodną pracownię interdyscyplinarną, w której można pracować na zasadzie "pomysł- realizacja" , a nie na zasadzie "pomysł- opracowanie projektu- szukanie wykonawców- koordynacja- realizacja".
Patrząc z obecnej perspektywy wydaje mi się, że ideałem w takim przypadku jest pracownia dwu- trzypomieszczeniowa, w której można jednak sprawy chemiczne, mechaniczne i elektroniczne oddzielić.
Ta "przybrana" pracownia ma tę cenną zaletę, że jest dość przestronna. Posiada też cały rząd wyciągów i ma instalację wod- kan, elektryczną i sprężonego powietrza. Dzięki temu nie trzeba stosować kompresorów. Inną, cenną jej cechą jest duża wysokość pomieszczenia i przepastne szafy.
Załączniki
luminofory1.jpg
luminofory2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Alek

Dalej...
Załączniki
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
Alek

...koniec :)
Załączniki
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Pięknie to wygląda :D
Widzę, że zagospodarowałeś laborkę w naprawdę przejrzysty i funkcjonalny sposób :)
Zgadzam się, że przydało by się jeszcze przynajmniej jedno pomieszczenie, żeby niektóre rzeczy oddzielić :)
Gratulacje :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Jakże cudowne miejsce! :shock: Aż chciałoby się tam popracować... :D
Dysponując takim zapleczem, można z miejsca lecieć po granty do KBN-u! :lol:
Moje gratulacje!
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Mam pytanie, do czego jest wykorzystywana kamera Unitry, wypatrzona na trzech zdjęciach?

Pozdrawiam,
Marek
Alek

Służyła to uruchomienia małego onitorka-oczka kamery widocznego na stole :idea: .
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Taka duża powierzchnia, a cała zapchana :D
A tak an serio, to to laboratorium to już wygląda jak profesjonalne. Sztuką(kompromisem) jest pomieścić się na takiej powierzchni jaką się ma.

Czekam na następne fotorelacje z badań :D

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Tych fotorelacji będzie teraz coraz mniej. Nie wynika to oczywiście z faktu, że dzieje się mniej (odnoszę wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie), ale z faktu, że prace te coraz bardziej odbiegają od tematyki forum. Tyczą się zaś przede wszystkim emiterów polowych, termokatod, lamp rentgenowskich i lamp oświetleniowych, a także pewnych elementów technologii jak metalizacja czy proszkowanie. To wszystko jednak to moja praca zawodowa.
Tym niemniej zostawiam sobie też małe pole dla lamp i jeśli coś ciekawego się uda to oczywiście zaprezentuję :)
ODPOWIEDZ