Tak to wiem, miałem na myśli dokładność pomiaru Ia oraz wyniki innych pomiarów do wyliczenia Ia. Też słyszałem, że na kiepskiej sztuce opampa już przed pomiarem są niezerowe wyniki.atom1477 pisze: ndz, 14 lipca 2024, 11:25To nie szumy są problemem.PawelAnd pisze: sob, 13 lipca 2024, 18:12Czy ktoś stosuje jakieś lepsze opampy niskoszumne? Czy w ogóle warto takich szukać do tego miernika?
Więc nie ma sensu szukać biorąc pod uwagę tylko szumy.
Zresztą w pomiarze IH akurat żaden oamp nie uczestniczy.
Domyślam się, że jeśli podłączając rezystor w trybie zasilacza pomiar Ia na wyświetlaczu jest zgodny ze wskazaniem multimetru, to nie ma potrzeby wpinania się w obwód A/K (amperomierzem) podczas pomiaru emisji dla potwierdzenia tej dokładności? Pytam bo też nie łatwo to sprawdzić przy szybko zmieniającej się wartości pomiaru.
A drugie mam pytanie, czy ktoś wie jak dodatkowo zabezpieczyć miernik na wypadek zwarcia Anody i Katody bądź chwilowej zbyt dużej emisji poprzez odkształcenie blaszek po nagrzaniu lampy. Już kilka razy mi się to zdarzyło i za każdym razem oprócz bezpiecznika 315mA leci też mpsa44, Bd139 oraz irf740. Wiem, że najlepiej takich lamp nie wkładać, ale wpadają w moje ręce randomowe lampki, które przed nagrzaniem nie miały zwarcia. Można by na boku zrobić jakiś prosty układ zasilający/wygrzewający lampkę. Może ktoś ma na to pomysł jak lepiej zabezpieczyć sam miernik?