Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall
Tak, dokładnie tak! To typowa aranżacja w hotroddzie, można ewentualnie zrobić tak jak w Friedman'ie BE100:
W sumie to nawet lepsza konstrukcja od mojej klasycznej, pod tym względem, że gdy rozłączymy clipping to zachowujemy oryginalną 'architekturę' preampa, bez 10k + 220n w szeregu między wtórnikiem a tonestackiem. Inna sprawa, że ich wpływ jest bardzo pomijalny na brzmienie gdy rozłączymy elementy clippujące.
W sumie to nawet lepsza konstrukcja od mojej klasycznej, pod tym względem, że gdy rozłączymy clipping to zachowujemy oryginalną 'architekturę' preampa, bez 10k + 220n w szeregu między wtórnikiem a tonestackiem. Inna sprawa, że ich wpływ jest bardzo pomijalny na brzmienie gdy rozłączymy elementy clippujące.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zdziwiłem się a to dlatego że narysowany jest rezystor 

Ostatnio zmieniony ndz, 28 lipca 2019, 22:05 przez slawekmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Konstrukcja klasyczna ma sens i wytłumaczenie działania,a toto to jest techniczny bzdet i niewiedzaRecon pisze: ↑ndz, 28 lipca 2019, 21:15

Co konkretnie jest technicznym bzdetem i dlaczego, bo nie do końca zrozumiałem?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dobra trafko sprawnie przeszczepione, zdążyłem nawet potestować. Warunki były zdecydowanie niesprzyjające - wysoka temperatura w pokoju i zero ruchu powietrza, lampy el34 z biasem 41mA. Po 2h grania trafo się zrobiło się zdecydowanie ciepłe, ale raczej słowa gorące to bym nie użył, w każdym razie odczuwalnie chłodniejsze niż na poprzednim trafie. Chyba można uznać, że jest okej

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Czemu bias taki wysoki?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Przy 445V anodowego to w sumie nie jest aż tak duży, ale podkręciłem, żeby trochę mocniej obciążyć układ. Normalnie ustawię sobie na około 33-34mA 
W temacie biasu to polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=j5C7GKGxICg Rig Rundown Gitarzystów ACDC. Technik m.in. opowiada o tym jak biasują baterię swoich marshalli. Okazuje się, że robią to na słuch, zajezdzajac przy tym często lampy, wykręcają tak gorący bias, że lampy mocy starczają na 2-3 koncerty
I mają serwisanta wzmacniaczy na pełniutki etat
Totalnie nie moja bajka, ale kosmos niezły 

W temacie biasu to polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=j5C7GKGxICg Rig Rundown Gitarzystów ACDC. Technik m.in. opowiada o tym jak biasują baterię swoich marshalli. Okazuje się, że robią to na słuch, zajezdzajac przy tym często lampy, wykręcają tak gorący bias, że lampy mocy starczają na 2-3 koncerty

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No chyba ostatni odcinek 'serialu'. Wzmacniacz ubrany w obudowę w stylu Friedman'a wykonaną przez Buzzaro. Jakość jak zwykle topowo-sklepowa - nie ma się do czego przyczepić

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Klasa, ale czy ja dobrze widze, ze te obudowy wyceniane są na 300 euro?
-
- 625...1249 postów
Zamysł niesymetrycznego umieszczenia wzmacniacza w obudowie był celowy czy spowodowany jakimiś innymi względami ?
pozdrawiam
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Kazimierz - celowy - w stylu Friedmana, podoba mi się ten układ.
Seler - taaak, ale to cena Ebayowa dla zagraniczniaków chyba, ja zapłaciłem znacznie mniej.
Seler - taaak, ale to cena Ebayowa dla zagraniczniaków chyba, ja zapłaciłem znacznie mniej.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Pomijając względy wizualne, takie umieszczenie wzmacniacza chyba sprytnie poprawiło wyważenie całości.
Temat podnoszę bo trochę zajęło mi jego namierzenie. A podnoszę bo może wcisnę to w tego drugiego ksantypowego szczura. Pytanie tylko kiedy