W sumie to nie wiem aczkolwiek na dnie serca pojawia się pytanie, a co z triodami? W sumie nie pomierzyłem tam napiec... Tam pewnie też nie za kolorowo... Ale pomijając to, to masz racje, to jedyne dobre wyjście, w zasadzie nie wiem czemu się uparłem przy tych lampach, biorąc dodatkowo pod uwagę że to przecież tylko 20zł.
Co to eelek, czy mają jakieś ruskie odpowiedniki i jeśli tak to czy są dostępne ogólnie(odpowiedniki)?
Nie kombinuj, EL34 z JJ są w rozsądnej cenie. Jan Jurco zapewniał mnie, że do 600V mogą pracować bez żadnych problemów. Odpowiedników nie ma, w każdym razie nie są tańsze, ani popularniejsze.
O triody się nie martw, tylko zwiększ rezystory w ogniwach RC i po problemie
Czy próbowałeś wykorzystać tylko jeden z odczepów uzwojenia wtórnego i podłaczyć mostek prostowniczy. Ciekawe jakie napięcie uzyskałbyś na wyjściu.
Jeżeli wydajność prądowa uzwojeń była zawyżona, może by wystarczyło.
Co do zastosowania EL34 to czy Twój transformator wyjściowy je wytrzyma?
TG nie ma problemu bo ono w zasadzie było robione pod parkę eelek, gorzej z żarzeniem... jest na 3A czyli na styk dla el34, ale już dla ecc nie starszy... Potrzeba 3,6A a ja mam 3A, nie wiem czy można tak naciągać, niech ktoś z takim doświadczeniem się wypowie
Aha, a co do pomysłu Mariuszass to chyba wtedy wydajność ulegnie podziałowi na pół tak? Jeśli tak to niestety wtedy znowu było by za mało i dopiero by się trafo zagotowało...
Więc na tę chwilę rozejrzyj się za prostownikiem lampowym i transformatorem do niego. Trafo na 6V nie jest nie do zdobycia. EZ81 nadal są produkowane. Potrzebujesz dwóch takich. Albo dwie EY88.
Recon pisze: ... Aha, a co do pomysłu Mariuszass to chyba wtedy wydajność ulegnie podziałowi na pół tak? Jeśli tak to niestety wtedy znowu było by za mało i dopiero by się trafo zagotowało...
Przy graniu na pełnym wysterowaniu i przez długi czas pewnie tak, ale do sprawdzenia myślę, że powinno być OK. Jeżeli napięcie po wyprostowaniu i filtracji byłoby do zaakceptowania, wtedy mógłbyś ocenić ile wzmacniacz realnie pobiera prądu z zasilacza bez jak i przy określonym wysterowaniu .
Taki test wiele nie kosztuje.
Powiedział bym God Bless Kaka, ale nie będę w to religii mieszał no to sprawa załatwiona Wydam trochę więcej kasy ale będzie porządny sprzęt, a i podobno EL34 lepiej podbija środkowe pasma, co mnie cieszy aczkolwiek podobno 6l6 mają ten dół za którym będzie tęskno, ale co tam, w następnym projekcie zastosuję te lampy.
Mariuszss - zaopatrzę się w mostek i może spróbuję, póki co może da rade