Q8 + ewentualnie Q6.svs111 pisze: śr, 29 listopada 2023, 08:59 Wymieniłem Q4 oraz IRF740 teraz mam problem z G2
jakieś pomysły?
MPSA44 które kiedyś kupiłem na All.. namiętnie się uszkadzały po podaniu napięcia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Q8 + ewentualnie Q6.svs111 pisze: śr, 29 listopada 2023, 08:59 Wymieniłem Q4 oraz IRF740 teraz mam problem z G2
jakieś pomysły?
Czy ustrój pomiarowy jest wpięty w obwód siatki pierwszej ?V@MVampirE pisze: sob, 9 grudnia 2023, 01:00 U mnie powoli powstaje obudowa na miernik, trochę miałem kombinowania by się pomieściło wszystko w jak najmniejszej obudowie.
Finalnie zrobiłem obudowę z aluminium PA9 6mm, a panele z 3mm alu.
Moje mini CNC się trochę nawalczyło z wszystkimi otworami i napisami.
Ale powoli zaczyna to wyglądać.
Nie jest tak źle. Zasilacze wysokonapięciowe są regulowane i stabilizowane, ale muszą mieć przynajmniej ~310V na wejściu. Z drugiej strony większość elementów pracuje do 400V. Należy pamiętać, że wyższe napięcie na wejściu zwiększy moc wydzielaną na tranzystorach regulacyjnych.naczesany pisze: śr, 20 grudnia 2023, 12:34[...] kluczowe w działaniu miernika ma napięcie sieciowe jakie podajemy. Będę się musiał wstrzelić w napięcie podczas uruchamiania bo u mnie oscyluje w granicach 209-245 V z naciskiem na 209 obecnie, kiedy woltaika nie pracuje.