Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Radiowiec »

svs111 pisze: śr, 29 listopada 2023, 08:59 Wymieniłem Q4 oraz IRF740 teraz mam problem z G2

Obrazek

jakieś pomysły?
Q8 + ewentualnie Q6.
MPSA44 które kiedyś kupiłem na All.. namiętnie się uszkadzały po podaniu napięcia.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Zapewne były to zwykłe BC oznaczone jako MPSA. Nie Ty jeden taki problem miałeś.
Do tego miernika kupiłem w TME, żeby nie było problemów. Ale przyznam się, że jeszcze nie uruchomiłem :oops:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

U mnie powoli powstaje obudowa na miernik, trochę miałem kombinowania by się pomieściło wszystko w jak najmniejszej obudowie.
Finalnie zrobiłem obudowę z aluminium PA9 6mm, a panele z 3mm alu.
Moje mini CNC się trochę nawalczyło z wszystkimi otworami i napisami.

Ale powoli zaczyna to wyglądać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Te „boczki” są zrobione z 6-milimetrowego aluminium?! Solidna konstrukcja.
Wentylator wywiewa na zewnątrz?
Zapuścisz farbą napisy?
Tomek
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

V@MVampirE pisze: sob, 9 grudnia 2023, 01:00 U mnie powoli powstaje obudowa na miernik, trochę miałem kombinowania by się pomieściło wszystko w jak najmniejszej obudowie.
Finalnie zrobiłem obudowę z aluminium PA9 6mm, a panele z 3mm alu.
Moje mini CNC się trochę nawalczyło z wszystkimi otworami i napisami.
Ale powoli zaczyna to wyglądać.
Czy ustrój pomiarowy jest wpięty w obwód siatki pierwszej ?
Jeśli tak, to ja czegoś nie rozumiem, albo coś poszło nie tak z opisem zakresu.... :?
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Kupiłem ostatnio trochę formatek z 6mm PA9, miały być pod wzmacniacz/streamer, ale koncepcja się zmieniła, bo kupiłem fajny wyświetlacz do streamera i obudowy będą szersze.
Więc uznałem że waga w przypadku testera lamp będzie przydatna, przy wyciąganiu lamp z podstawek, oraz grubsze ścianki będą też korzystne przy wkładaniu lamp w podstawki. Obecnie waży 4,85kg, więc pewnie z kompletem paneli i jeszcze jednym trafem, będzie ponad 5.

Wentylator będzie na tylnej ściance na tyle wysoko by nie kolidował z płytką podstawek i będzie wywiewał powietrze, otwory wlotowe będą na przedniej ściance. Którą zrobię możliwe ażurową.

Czy będę zapuszczał farbą, nie wiem. Na pewno będę musiał jakoś to alu przeszlifować by wyglądało ładniej.

Zainspirowałem się wcześniejszymi postami i umieściłem gniazda do pomiaru prądu dodatkowymi miernikami.
Wyłączanie będzie działało tak że przy załączeniu włączą się obydwa trafa, przy wyłączaniu trafo anodowe wyłączy się pierwsze, a trafo 13V dopiero po zadanym czasie. Na wyjściach anodowego i chyba siatki drugiej, po wyłączeniu pojawia się napięcie rozładowującego się kondensatora.

Miliamperomierz, a sumie mikroamperomierz na 500uA, jest bocznikowany tak by mierzył do 2mA, w razie jak by coś było z lampą nie tak i prąd na siatce był by wysoki będzie widać to na mierniku. A że są tanie jak barszcz, to dla "klimatu" niech będzie.
Ostatecznie jak by były z tym problemy znajdę mu jakieś zastosowanie jako dekoracja :)

Błędny napis jest przy pinie katody, gdzie zamiast C jest K, ale CNC nie wybacza błędów i nie będę piłował nowego panelu dla jednej literki.

Napisy mają od 0,3 do 0,8mm (to pierwsze napisy co w ogóle zrobiłem na CNC i pierwszy raz z frezem grawerskim.
Zwykle to CNC to otworki i obróbka z wędki.
eliadc
3 posty
3 posty

Post autor: eliadc »

Pracuję nad bardzo ciekawym projektem. Przeczytałem cały wątek. Doceniam doskonałą wiedzę fachową.
Zainstalowałem wszystkie komponenty, niskie napięcia są prawidłowe. Wysokie napięcie Mam trudności z odczytami w Q7. W Q7 mam na każdy pin w kolejności 0,64V, 2,97V i 0,64V. Jeśli dobrze rozumiem instrukcje, pin 2 Q7 powinien wskazywać 323 V. Przepraszam za język, do wygenerowania tej wiadomości użyłem Tłumacza Google.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na schemacie wyprowadzenia Q7 nie są numerowane.
1. wejdź w tryb zasilacz PwrSupply ("lampa nr 0");
2. ustaw Ug2 na 100V;
3. zmierz napięcie na C23, Q6-1,2,3.
Czy zasilacz anodowy działa poprawnie?
Tomek
eliadc
3 posty
3 posty

Post autor: eliadc »

Dziękuję za szybką odpowiedź, jesteś niesamowity. Jestem po prostu hobbistą, a nie inżynierem i muszę się jeszcze wiele nauczyć. Myślę, że w testowaniu procedury pierwszego uruchomienia sekcji wysokiego napięcia wystąpiła literówka. Powinien prawdopodobnie wskazywać przewód pomiarowy 2 Q2 i Q6. viewtopic.php?t=12209&hilit=wersja&start=255

Jeśli je testuję, na każdym z nich pojawia się 310 V. W kolejnych krokach będę musiał podłączyć wyświetlacz i podłączyć ATMegę. Napiszę co wyszło po przeprowadzeniu dalszych testów.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Kolega Eliadc testuje układ bez Atmegi, a skoro tak, to napięcia wyjściowe będą ustawione na max, w takim przypadku na Q2 (Q6) zawsze będzie około 300V. Za ustawianie napięcia odpowiada U6 i Q4 (Q8). Po otrzymaniu napięcia sterującego z mikroprocesora, U6 tak steruje tranzystorem Q4 (Q8) aby go w pewnym stopniu otworzyć, co wymusi przepływ prądu przez R41 (R59), wywołując na nim spadek napięcia. Napięcie to podawane jest na nogę 1 Q2 (Q6) a co za tym idzie pojawia się ono na nodze 3 Q2 (Q6). Nie ma sterowania z Atmegi, jest maksymalne napięcie.

Eliadc, tak masz rację, powinno być napisane Q2 i Q6 zamiast Q2 i Q7.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Swoją drogą, gratulacje dla Autorów! Wasz miernik naprawdę zaszedł daleko! :D
naczesany
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: naczesany »

Co prawda jeszcze miernik "tworzę" ale po lekturze doszedłem do wniosku, że kluczowe w działaniu miernika ma napięcie sieciowe jakie podajemy.
Będę się musiał wstrzelić w napięcie podczas uruchamiania bo u mnie oscyluje w granicach 209-245 V z naciskiem na 209 obecnie, kiedy woltaika nie pracuje.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

naczesany pisze: śr, 20 grudnia 2023, 12:34[...] kluczowe w działaniu miernika ma napięcie sieciowe jakie podajemy. Będę się musiał wstrzelić w napięcie podczas uruchamiania bo u mnie oscyluje w granicach 209-245 V z naciskiem na 209 obecnie, kiedy woltaika nie pracuje.
Nie jest tak źle. Zasilacze wysokonapięciowe są regulowane i stabilizowane, ale muszą mieć przynajmniej ~310V na wejściu. Z drugiej strony większość elementów pracuje do 400V. Należy pamiętać, że wyższe napięcie na wejściu zwiększy moc wydzielaną na tranzystorach regulacyjnych.
Dość krytyczne było napięcie na wejściu zasilacza żarzenia, ale pojawienie się tranzystorów P-MOSFET o Ugsmax=25..30V oraz układu IX4426 o Vccmax=30V poluzowało to ograniczenie.
Tomek
naczesany
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: naczesany »

Przy doborze elementów starałem się to uwzględnić (np. IX).
Dziękuję za słowa otuchy.
gzmnich
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: gzmnich »

Parę miesięcy temu zmontowałem i uruchomiłem miernik lamp. Przetestowałem działanie na ECC82 i wszystko wydawało się ok. Napięcie G1 po załączeniu miernika -24 a podczas pomiaru zmieniało wartość na zaprogramowaną wartość. Miernik odłożyłem na półkę.
Dziś chciałem dokonać pomiaru pentody EL34 (testowałem cztery używki), niestety bez sukcesu. Nie wiem dlaczego po rozpoczęciu pomiaru napięcie siatki G1 rosnie do około -28V. Lampa się nagrzewa pojawiają się napięcia anodowe i G2 około 250V a napięcie na siatce G1 jest cały czas około 27-28V. Po przerwaniu pomiaru napięcie G1 wraca do wartości -24V. Miernik na ECC82 działa ok. Proszę o podpowiedz..