Znalezione na Allegro 2025

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Znalezione na Allegro 2025

Post autor: Einherjer »

Ja wczoraj zaliczyłem wtopę, ale z Allegro Biznes. Pieniądze pobrane, płatność w allegro wisiała jako "Rozpoczęta". No i teraz spróbowałem się przeklikać przez system pomocy i nawet znalazłem właściwe miejsce, żeby zgłosić problem z płatnością. Tyle tylko, że jak spróbowałem to zrobić to koniecznie chciało przelogować mnie na zwykłe Allegro, po czym mogłem wybrać z listy jakiego zakupu problem dotyczy. Tyle, że właściwie nie mogłem, bo zakup był z Allegro Biznes, a przekierowało mnie na zwykłe i tego zakupu tam na liście nie było...
Na szczęście dzisiaj płatność jednak dotarła.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Olkus pisze: wt, 4 listopada 2025, 00:13 A tak z ciekawości, do czego użyć takich tyratronów?
Zastosowań "hobbistycznych" takich tyratronów może może być całkiem sporo. Mogą działać jako lampka wskaźnikowa (czyli zwykła neonówka, proszę obejrzeć zdjęcia z tej aukcji https://www.ebay.pl/itm/322625833834 ), można zrobić na nich zegar, czego przykłady były przedstawiane w tym wątku ( https://www.industrialalchemy.org/artic ... ?item=1073 ), można zrobić załącznik lub przełącznik dotykowy ( https://www.youtube.com/watch?v=P5KEPDZddnY ), przełącznik bistabilny lub prosty przełącznik wielopozycyjny, można używać ich w układzie generatorów relaksacyjnych ( https://www.youtube.com/watch?v=CNrBF0UN2GU ), źródeł napięcia odniesienia w stabilizatorach napięcia anodowego, we wzmacniaczu niskiej częstotliwości (widziałem taki cudaczny projekt gdzieś w necie) i jeszcze pewnie w wielu innych zastosowaniach, które podsunie nam wyobraźnia... :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Einherjer pisze: wt, 4 listopada 2025, 09:11 Ja wczoraj zaliczyłem wtopę, ale z Allegro Biznes. Pieniądze pobrane, płatność w allegro wisiała jako "Rozpoczęta". No i teraz spróbowałem się przeklikać przez system pomocy i nawet znalazłem właściwe miejsce, żeby zgłosić problem z płatnością. Tyle tylko, że jak spróbowałem to zrobić to koniecznie chciało przelogować mnie na zwykłe Allegro, po czym mogłem wybrać z listy jakiego zakupu problem dotyczy. Tyle, że właściwie nie mogłem, bo zakup był z Allegro Biznes, a przekierowało mnie na zwykłe i tego zakupu tam na liście nie było...
Na szczęście dzisiaj płatność jednak dotarła.
Łukasz, nie przejmuj się. Wszystko co nas otacza i czego działanie nie zależy od nas samych, działa coraz bardziej cudacznie (irytująca na maksa). Ostatnio natrafiłem na artykuł o zakazie wyrzucania plastikowych butelek do żółtych worków na sztuczne tworzywa, bo od teraz trzeba je zanosić do automatów w sklepach i na ulicach, które będą je przyjmować... Na Allegro Biznes miałem podobne problemy jak Ty, tylko pewnie więcej, ale nie chce mi się nawet o nich pisać, bo szkoda sobie i innym podnosić ciśnienia. Na szczęście zakupy na Allegro Lokalnie (np. tych małych lampek) przebiegły ostatnio bez żadnych niespodzianek :D

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

zjawisko pisze: pn, 3 listopada 2025, 22:00 No to wyklikałem jeszcze raz. Te resztki co zostały. Rozumiem, iż jeśli sprzedający zatwierdzi "Smart przez Paczkomat" o 1 w nocy, to do 1:20 mogę za to zapłacić a rano to już przepadło? Rewelacja...
No to już sprawdziłem i prostuję. 20 minut zaczyna odliczać od przejścia do zapłaty.

U mnie cała ta farsa spowodowana była - jak już wspomniałem - przez awarię BLIKa. Zgarnąłem ostatnie 25 tyratronów zamiast całej paczki i widocznie tak miało być. :) Leżałoby u mnie całe to pudełko i żal by mi było go napocząć, jak te fabryczne opakowania CEMI itp. :lol:

Najwidoczniej BLIK za długo (naprawdę długo) dobrze i sprawnie działał. I ja osobiście wierzę w zapewnienia, że problemy spowodowane były atakiem polegającym na spreparowanym przeciążeniu.

Jeśli ktoś ma podobny problem:
Napisałem do Allegro zwięźle co się stało, kiedy i przy jakich zakupach, czatbot przemielił, dołączyłem potwierdzenie zapłaty w pliku pdf i mogłem wybrać kontakt via mail. Po kilkunastu minutach otrzymałem maila z zapewnieniem że pieniądze wrócą na konto do 3 dni. Wróciły zaraz po mailu. Tutaj wszystko na plus, Allegro zachowało się w porządku i zareagowało bardzo szybko!

Po wcześniejszych doświadczeniach na początku snułem najgorsze wizje gdzie odeśle mnie czatbot, ale miło się zdziwiłem.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Romekd pisze: wt, 4 listopada 2025, 11:22 Czołem.
Olkus pisze: wt, 4 listopada 2025, 00:13 A tak z ciekawości, do czego użyć takich tyratronów?
Zastosowań "hobbistycznych" takich tyratronów może może być całkiem sporo. Mogą działać jako lampka wskaźnikowa (czyli zwykła neonówka, proszę obejrzeć zdjęcia z tej aukcji https://www.ebay.pl/itm/322625833834 ), można zrobić na nich zegar, czego przykłady były przedstawiane w tym wątku ( https://www.industrialalchemy.org/artic ... ?item=1073 ), można zrobić załącznik lub przełącznik dotykowy ( https://www.youtube.com/watch?v=P5KEPDZddnY ), przełącznik bistabilny lub prosty przełącznik wielopozycyjny, można używać ich w układzie generatorów relaksacyjnych ( https://www.youtube.com/watch?v=CNrBF0UN2GU ), źródeł napięcia odniesienia w stabilizatorach napięcia anodowego, we wzmacniaczu niskiej częstotliwości (widziałem taki cudaczny projekt gdzieś w necie) i jeszcze pewnie w wielu innych zastosowaniach, które podsunie nam wyobraźnia... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Dziękuję za Kolegi wypowiedź. Widzę, że możliwości znacznie więcej niż się spodziewałem. Sam mam dwa takie tyratrony, więc chyba pozostanie kiedyś użyć jako neonówki (muszę przyznać, świecą naprawdę pięknie) albo trzymać jako eksponaty :wink:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Parę... ech, parę... dwanaście lat temu pokazałem takie małe (mniej więcej jak typowa latarka na baterię 3R12) urządzenie oraz wklejony w obudowę schemat. Radioindykator kieszonkowy RIK-59: https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=275630

Tam dokładnie tego samego typu tyratron МТХ-90 pełni dwie istotne funkcje: sygnalizuje zliczanie impulsów krótkim błyskiem przez soczewkę z boku obudowy, oraz steruje przetwornikiem piezoelektrycznym wytwarzając charakterystyczny stuk. Krótkim - ale jeśli dobrze myślę - wydłużonym właśnie dzięki tyratronowi względem impulsu z detektora G-M o stałą czasową utworzoną z R2, R3, i C5 oraz pojemności głośniczka piezo?
Nie znalazłem nigdy jakiejkolwiek informacji o "głośniku EX 3". W tamtych latach jedynym krajowym producentem piezoelementów jaki znam było Tyskie "Piezo", następnie przekształcone w ZEG - Zakład Elektroniki Górniczej. Obecnie jeśli dobrze kojarzę stoi tam mniej więcej... Lidl.

Ciekawostka już zupełnie poza tematem - ZEGowskie systemy SAK jeszcze dosłownie parę lat temu (!) były w użytku, nie wiem jak obecnie.

Można więc spróbować zaprzęgnąć taką z pozoru "neonówkę" do całkiem poważnej pracy. Możliwe że współczesne, wszechobecne (przynajmniej jeszcze niedawno?) blaszki piezo również byłyby chętne do współpracy, ewentualnie po zmniejszeniu sygnału "stukającego". Kiedyś w sklepach elektronicznych wyprzedawano za symboliczną złotówkę po kilka sztuk "gołych" blaszek piezo w najróżniejszych, nierzadko dość sporych rozmiarach.
Tak pomyślałem-podliczyłem na szybko i praktycznie wszystkie znane mi okoliczne sklepy gdzie chodziło się za dzieciaka z wypiekami na twarzy po garść elementów również już od lat nie istnieją...

Wybaczcie że rozpisałem się zupełnie nie na temat, ale padły pytania o zastosowanie tyratronów i przypomniało mi się to urządzenie.
A tutaj dokładnie ta sama lampa od tego samego sprzedawcy złotówkę z groszami taniej, ale bez Smart: https://sklep.lampyelektronowe.pl/?404,ef183-rft :)
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Fajne urządzenie. Może można by spróbować zrobić coś podobnego na współczesnych elementach?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze: wt, 4 listopada 2025, 21:01
A tutaj dokładnie ta sama lampa od tego samego sprzedawcy złotówkę z groszami taniej, ale bez Smart: https://sklep.lampyelektronowe.pl/?404,ef183-rft :)
No tak, tylko w sklepie koszt wysyłki to około 15 zł, więc przy kupnie coś około 15 sztuk w sklepie wychodzi się dopiero na zero w porównaniu do All, gdzie już przy 7 sztukach jest darmowa przesyłka.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Radiowiec pisze: wt, 4 listopada 2025, 21:21 No tak, tylko w sklepie koszt wysyłki to około 15 zł, więc przy kupnie coś około 15 sztuk w sklepie wychodzi się dopiero na zero w porównaniu do All, gdzie już przy 7 sztukach jest darmowa przesyłka.
Dowcip polegał na tym, że od 1000 zł przesyłka jest za friko. :twisted:

Przyznam że skorzystałem raz, może dwa... trzy? No zdarzyło mi się...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Tu nie chodzi nawet o darmową wysyłkę, ale o to że przekraczając pewną ilość w sklepie, nawet z płatną wysyłką będzie taniej niż na Allegro :wink: Do pewnego pułapu bardziej opłaca się na All.
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Dawnych wspomnień czar: lata temu kupiłem dla kogoś z forum EF183 NOS na Wolumenie po 3zł/sztuka, ktoś się wycofał (nie wziąłem wstępnie kasy) a ja bańki mam do dziś....człowiek zawsze się czegoś uczy. Dziś byłem na Wolumenie, poszukuję podstawek 14 nóżek (o jedną więcej niż ma Z566M choć wymiar podobny, pasują do lamp 3ŁO1I I 6ŁO1I)....jak ktoś zamierza kupić coś lampowego na Wolumenie niech zostanie w domu, nawet wystawcy, zlikwidowani na terenie okrojonego bazaru i wystawiali na parkingu obok, teraz na parkingu stoją samochody.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
cirrostrato pisze: ndz, 9 listopada 2025, 21:08Dawnych wspomnień czar: lata temu kupiłem dla kogoś z forum EF183 NOS na Wolumenie po 3zł/sztuka, ktoś się wycofał (nie wziąłem wstępnie kasy) a ja bańki mam do dziś....człowiek zawsze się czegoś uczy.
Żeby to były EF184 lub E180F to...

Te pentody o zmiennym nachyleniu prawie nieprzydatne w audio nadawałyby się do odbiornika KF, ale kto się obecnie bawi w krótkofalarstwo...
Ratujmy stare tranzystory!