Nic wymyślnego nie kombinowałem poza tym, że googluję w trybie incognito.cirrostrato pisze: wt, 7 października 2025, 12:36 Dziękuję, widać nie umiem odpowiednio ,,pytać neta'', wyskakiwały tylko jakieś zapytania z Elektrody o schemat, odzew zero. Miłego dnia.
Znalezione na Allegro 2025
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Re: Znalezione na Allegro 2025
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Już kiedyś wspominałem o tym, że do zegara na nixie (AD1977r, luz totalny, pierwsza robota po studiach firma poszukiwań geofizycznych na Stalingradzkiej/obecnie Jagiellońskiej, istnieje do dziś, nic do roboty, za chwilę na rok do woja....) miałem dodatkowy układ wyłącz/wyłącz ze skokiem co jedna minuta, w moim układzie potrzebne były do tego dwa NAND trzynastowejściowe (chyba oczywiste dlaczego, programowanie nastaw w kodzie BCD), poskładałem z mniejszych NAND, teraz dostępne są NAND/TTL z trzynastoma wejściami co znakomicie upraszcza wykonanie takiego układu programowalnego zegara. Zastosowanie: Turandot na UKF i nagrywanie Sześćdziesiąt minut na godzinę Jacka Fedorowicza pod nieobecność mnie przy sprzęcie. Mam zachomikowany kompletny kit, może młodszy wnuk, w ramach wprawki w lutowaniu, poskleja znów taki układ a nie jak obecnie na jednym ,,mądrym'' scalaczku.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

-
onyx1944
- 625...1249 postów

-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Detefon z aktywnym kryształkiem:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/detef ... ryId=47920
https://allegrolokalnie.pl/oferta/detef ... ryId=47920
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Gdzie znaleźć schemat licznika (dekady) na tych lampach https://allegrolokalnie.pl/oferta/mtx-9 ... ryId=67238 bo cena zachęca do zabawy.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Z tymi konkretnie to chyba nie mam, ale miałem gdzieś zgromadzonych sporo pdfów z książkami o układach liczących, w tym z lampami z zimną katodą. Odgrzebię je, ale pewnie w weekend dopiero.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

https://hackaday.com/2025/08/31/this-so ... ing-logic/cirrostrato pisze: śr, 29 października 2025, 14:45 Gdzie znaleźć schemat licznika (dekady) na tych lampach https://allegrolokalnie.pl/oferta/mtx-9 ... ryId=67238 bo cena zachęca do zabawy.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Ten układ jest na podobnych lampkach XC-18: https://www.sgitheach.org.uk/nixie3.html
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

No właśnie, jedną z tych książek była na pewno Cold Cathode Tubes by J. B. Dance
-
Locutus
- 2500...3124 posty

Drobne ostrzeżenie od autora:Thereminator pisze: śr, 29 października 2025, 15:09 Ten układ jest na podobnych lampkach XC-18: https://www.sgitheach.org.uk/nixie3.html
"Grahame Marsh
I should have added that the main problem with the XC18 is that they don't work reliably in the dark.
So overnight the clock will sometimes crash.
A fluorescent light or UV lamp keeps it running, but that's not what I really want to do just for a clock.
My trigger tube clock is now just a demonstration clock that I fire up when required."
-
Romekd
- moderator
Kupiłem od tej osoby 100 sztuk MTX90 i 100 sztuk neonówek IN-3. Lampki są nieużywane, zapakowane w oryginalne pudełka, które nawet nie były jeszcze otwierane.Tak więc faktycznie jest to okazja.cirrostrato pisze: śr, 29 października 2025, 14:45 Gdzie znaleźć schemat licznika (dekady) na tych lampach https://allegrolokalnie.pl/oferta/mtx-9 ... ryId=67238 bo cena zachęca do zabawy.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Chciałem sobie kupić paczkę tyratronów, bo cena dobra. Przyda się, wiadomo. Wyklikałem, poczekałem na odzew, wpisałem BLIKa i...
...chwilę później myślałem jak daleko wypada (bo ogólnie to w ogóle nie wypada) posunąć się z życzeniami dla pomysłodawcy i realizatorom nowotworu złośliwego o nazwie Lokalnie. Ktoś się ostatnio wesoło bawi i BLIK już drugi raz (pierwszy bodaj w sobotę) zalicza spektakularny zwis. Poranne zakupy poszły gładko, te już nie. Oczywiście, mogłem zrobić błyskawiczny przelew, zalogować się do banku itp. Ale zawsze działało, nie?
Dla nieuświadomionych: co dzieje się kiedy w ciągu 20 minut przelew za "kup teraz" na Allegro Lokalnie nie zostanie zrealizowany? Nic nie czeka, całość zabawy w klikanie i "pytanie o dostawę" idzie w krzaki. Nie mógł być ani zrealizowany, ani ponowiony, bo BLIK.
O pieniądze, które oddaliły się w nieokreślonym kierunku zapytałem uprzejmie w banku, zapytałem uprzejmie w Allegro - i wróciły zaraz po odpowiedzi z Allegro. I tu plus, bo o 20:30 odpisała mi żywa istota. Ale nim wróciłem z pracy, nim wyjaśniłem gdzie pieniądze za las tyratrony wyszły. Nie były mi pisane, rozumiem.
No to wyklikałem jeszcze raz. Te resztki co zostały. Rozumiem, iż jeśli sprzedający zatwierdzi "Smart przez Paczkomat" o 1 w nocy, to do 1:20 mogę za to zapłacić a rano to już przepadło? Rewelacja...
Potencjalna alternatywa dla Allegro - przynajmniej przez chwilę, nim zaczną robić to samo - odniesie spektakularny sukces.
Nawiasem, ostatnio nie chcieli moich pieniędzy gdyż... za szybko klikam... Nie zachęcono mnie do poklikania w obrazki z ciężarówkami, po prostu zablokowano konto.
Nie żalę się, mam dobry humor i bez paczki tyratronów jak i klikając zbyt szybko. Najwidoczniej klienci przeszkadzają Allegro; mnie to bawi, trochę jak u Barei.
...chwilę później myślałem jak daleko wypada (bo ogólnie to w ogóle nie wypada) posunąć się z życzeniami dla pomysłodawcy i realizatorom nowotworu złośliwego o nazwie Lokalnie. Ktoś się ostatnio wesoło bawi i BLIK już drugi raz (pierwszy bodaj w sobotę) zalicza spektakularny zwis. Poranne zakupy poszły gładko, te już nie. Oczywiście, mogłem zrobić błyskawiczny przelew, zalogować się do banku itp. Ale zawsze działało, nie?
Dla nieuświadomionych: co dzieje się kiedy w ciągu 20 minut przelew za "kup teraz" na Allegro Lokalnie nie zostanie zrealizowany? Nic nie czeka, całość zabawy w klikanie i "pytanie o dostawę" idzie w krzaki. Nie mógł być ani zrealizowany, ani ponowiony, bo BLIK.
O pieniądze, które oddaliły się w nieokreślonym kierunku zapytałem uprzejmie w banku, zapytałem uprzejmie w Allegro - i wróciły zaraz po odpowiedzi z Allegro. I tu plus, bo o 20:30 odpisała mi żywa istota. Ale nim wróciłem z pracy, nim wyjaśniłem gdzie pieniądze za las tyratrony wyszły. Nie były mi pisane, rozumiem.
No to wyklikałem jeszcze raz. Te resztki co zostały. Rozumiem, iż jeśli sprzedający zatwierdzi "Smart przez Paczkomat" o 1 w nocy, to do 1:20 mogę za to zapłacić a rano to już przepadło? Rewelacja...
Potencjalna alternatywa dla Allegro - przynajmniej przez chwilę, nim zaczną robić to samo - odniesie spektakularny sukces.
Nawiasem, ostatnio nie chcieli moich pieniędzy gdyż... za szybko klikam... Nie zachęcono mnie do poklikania w obrazki z ciężarówkami, po prostu zablokowano konto.
Nie żalę się, mam dobry humor i bez paczki tyratronów jak i klikając zbyt szybko. Najwidoczniej klienci przeszkadzają Allegro; mnie to bawi, trochę jak u Barei.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Olkus
- 2500...3124 posty

A tak z ciekawości, do czego użyć takich tyratronów?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
whwp
- 625...1249 postów

Oj tam...155 PLN wysłane i brak odzewu. Założyłem "sprawę" w Allegro ale wątpię czy da się odzyskać....
Wojtek SQ2KRZ