Komputer.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Komputer.
Mogę to przekopiować prosto do terminala? Czy muszę coś wpisywać po kolei? Pytanie może głupie ale nie znam linuxa.
Po każdej linii enter, jak nie ma błędów to kolejna.
Niby coś wykonał. Pyta czy kontynuować. Tak czy nie?
EDIT.
Dałem "tak" i coś tam sobie pomielił.
EDIT
Przerestartowałem kompa, ale nic się nie zmieniło. Nadal rozdziałka jaka była taka jest.
EDIT.
Dałem "tak" i coś tam sobie pomielił.
EDIT
Przerestartowałem kompa, ale nic się nie zmieniło. Nadal rozdziałka jaka była taka jest.
A uruchamiałeś instalator? Jak nie to wyszukaj gdzieś ikonę albo przez terminal:
sudo intel-linux-graphics-installer
No i otrzymalem wynik, że nie supportuje....
Karty graficznej czy systemu?
Jeśli systemu:
sudo cp /etc/lsb-release /etc/lsb-release.bak
sudo sed -i -e 's/qiana/trusty/' -e 's/=17/=14.04/' -e 's/LinuxMint/Ubuntu/' /etc/lsb-release
sudo cp /etc/lsb-release.bak /etc/lsb-release
reboot
Jeśli systemu:
sudo cp /etc/lsb-release /etc/lsb-release.bak
sudo sed -i -e 's/qiana/trusty/' -e 's/=17/=14.04/' -e 's/LinuxMint/Ubuntu/' /etc/lsb-release
sudo cp /etc/lsb-release.bak /etc/lsb-release
reboot
niby coś poinstalował ale nadal rozdzielczość jest jaka była.
No to masz jakiś nietypowy problem, przez net raczej ci nic więcej nie powiem.
A tak przy okazji... orientujesz się może w jakim to środowisku graficznym jest:
https://www.youtube.com/watch?v=_zamQZFaLt8
Wiem, że to 7 a nie 17 ale chyba można podobnie. Zastanawiam się czy nie zainstalować wersji KDE. Lepiej 32 czy 64?
EDIT.
Już widzę, że to GNOME. Akurat w 17 tej wersji nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=_zamQZFaLt8
Wiem, że to 7 a nie 17 ale chyba można podobnie. Zastanawiam się czy nie zainstalować wersji KDE. Lepiej 32 czy 64?
EDIT.
Już widzę, że to GNOME. Akurat w 17 tej wersji nie ma.
Jest Gnome 2, tylko nazywa się to teraz MATE Desktop.
Teraz pomyślałem o czymś innym. Może problemem jest tu to, że grafike mam zintegrowana i zapewnia ja główny chipset płyty czyli Q35 a nie specjalny procesor graficzny. Może tak być?
Tak, choć w sumie jakieś elementy GPU w sterowniku graficznym są.painlust pisze:Teraz pomyślałem o czymś innym. Może problemem jest tu to, że grafike mam zintegrowana i zapewnia ja główny chipset płyty czyli Q35 a nie specjalny procesor graficzny. Może tak być?
Przejrzyj komunikaty z bootowania systemu - komenda dmesg. znajdziesz tam wszelkie komunikaty o inicjowaniu urządzeń.
Jeśli sterownik GPU jest inicjowany to musi się tam znaleźć tego ślad.
Potem logi ze startu x'ów.
Może sie okazać że nietypowy sterownik aby zadziałać, wymaga dodatkowych ustawień w kernelu czyli trzeba skompilowac jądro. Może być tez tak że nie są spełnione zależności jeśli chodzi o ładowalne moduły do jądra.
Jeszcze jedno. Wykonałem szystkie polecenia kolegi selera oprócz "reboot". Nie chciał mi tego polecenia terminal przyjąć. Zrestartowałem komputer, ale nie wiem czy osiągnałem to samo... według mnie tak, ale... może jest jakieś ale.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Reboot moze zrobic tylko uzytkownik root. Wiec tez powinno byc sudo root. Przynajmniej tak jest w BSD. Restartujac 'recznie' osiagnales tak czy siak to samo.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-dokładnie, w każdym poważnym OS tak jest..TooL46_2 pisze:Reboot moze zrobic tylko uzytkownik root. Wiec tez powinno byc sudo root. Przynajmniej tak jest w BSD. Restartujac 'recznie' osiagnales tak czy siak to samo.
BTW. ja bym zobaczył {tak z ciekawości} czy po zmniejszeniu głębi kolorów nie da się ustawić większej rozdzielczości
lub czy po ustawieniu z ręki monitora który obsługuje docelową (i wyższe rozdzielczości) nie da się ustawić....