PCB pod SE na EL84 i ECC83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:chciałbym tak, żeby przełączanie było przełącznikiem obrotowym
Teraz każdy uC ma wbudowany przetwornik A/C. Zrób drabinkę z rezystorów, włącz skrajne końce do GND i Vref. Napięcia z pomiędzy rezystorów podaj na przełącznik obrotowy a "suwak" na wejście A/C. W ten sposób jednym pinem załatwisz odczyt wielopozycyjnego przełącznika.
...nie ma za co. :)
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Tomasz Gumny pisze:
MStaniszczak pisze:chciałbym tak, żeby przełączanie było przełącznikiem obrotowym
Teraz każdy uC ma wbudowany przetwornik A/C. Zrób drabinkę z rezystorów, włącz skrajne końce do GND i Vref. Napięcia z pomiędzy rezystorów podaj na przełącznik obrotowy a "suwak" na wejście A/C. W ten sposób jednym pinem załatwisz odczyt wielopozycyjnego przełącznika.
...nie ma za co. :)
Dzięki :D Problemów tym że na uC taką obsługę to można i na piechotę nie tylko z A/C, bo portów to chyba zawsze wystarczy;-) Tylko pewnie da się bardziej koszernie bez uC. W dodatku jedno uC i tak już będę miał na płytce sterownika ALPS-a/selektrowa wejść/opóźniacza napięcia anodowego. Niestety tamten uC nie ma już wolnych portów:D Dwa uC w tak małym lampowcu to już nadmiar ;-) )
Zastanawiam się czy jednak nie dać zwykłego selektora, na ściance z tyłu i używać tylko przy wyłączonym wzmacniaczu... Nie będzie kombinowania:-D To miał być prosty wzmacniacz w założeniu :-D
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

MStaniszczak pisze: Niestety tamten uC nie ma już wolnych portów
Pokaż rozpiskę pinów - coś znajdziemy. :)
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Poszło na PW :D

Edit:
Rozumiem że jak dam ten przełącznik z tyłu i będę go używał tylko przy wyłączonym wzmacniaczu, wszytko będzie ok i mogę zrezygnować z przekaźników ;-) Albo wręcz dać go na PCB i korkowacieć zwykłymi zworkami - pewnie i tak raz przesłucham tych opcji i wybiorę jedną?
traxman

Post autor: traxman »

Najprawdopodobniej, przed efektywnych szerokopasmowcach skończy się na położeniu trioda, tak więc nie ma się co stresować obsługą tego przełącznika.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:Najprawdopodobniej, przed efektywnych szerokopasmowcach skończy się na położeniu trioda, tak więc nie ma się co stresować obsługą tego przełącznika.
Nie są tak znowu efektywne - 89dB ;-)
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Coś pewnie przegapiłem;-) Dałem zwory do wyboru sprzężenia. Chciałem dać dip-switche, ale nie wiem czy tu nie za wysokie napięcie jak na ten wynalazek.
Załączniki
el84-sch-v2.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

MStaniszczak pisze: Dałem zwory do wyboru sprzężenia. Chciałem dać dip-switche, ale nie wiem czy tu nie za wysokie napięcie jak na ten wynalazek.
Dopuszczalne napięcie robocze DIP-switch jest rzędu 24V. Listwy 2.54mm mogą pracować przy 250..500V.
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tomasz Gumny pisze:Dopuszczalne napięcie robocze DIP-switch jest rzędu 24V. Listwy 2.54mm mogą pracować przy 250..500V.
A zwora ma jakieś ograniczenie?
Myślę jeszcze o przełączniku obrotowym do PCB, ale musiał bym sobie komponent też narysować do tego.
Mam nadzieję że już na schemacie nic nie popaprałem, to jutro zabiorę się już za PCB:-)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

MStaniszczak pisze:
Tomasz Gumny pisze:Listwy 2.54mm mogą pracować przy 250..500V.
Jeśli dobrze pamietam, to złocony komplet (listwa+zworka) może pracować z prądem 3A. Jesli zamierzasz przełączać pod napięciem, to raczej znajdź zworkę bez dojścia pomiarowego i z długim uchwytem.
MStaniszczak pisze:Myślę jeszcze o przełączniku obrotowym do PCB
Gdyby były 3 pozycje, to można by zrobić zworę obrotową. ;)
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tomasz Gumny pisze:
MStaniszczak pisze:
Tomasz Gumny pisze:Listwy 2.54mm mogą pracować przy 250..500V.
Jeśli dobrze pamietam, to złocony komplet (listwa+zworka) może pracować z prądem 3A. Jesli zamierzasz przełączać pod napięciem, to raczej znajdź zworkę bez dojścia pomiarowego i z długim uchwytem.
Nie zamierzam przełączać pod napięciem:-) Chyba:-) Tylko gdzie dostać jakakolwiek złoconą zworę - w TME nie ma;-)
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Listwę znalazłem,a le przy zworach nic nie napisali że złocone:-) A Tomek napisał o złoconym komplecie - listwa/zworki. Kurcze, ale korci mnie do umieszczenia tu przełącznika obrotowego na PCB... - coś takiego http://www.tme.eu/przelacznik-obrotowy- ... k1049.html . Ośka trochę długa, ale by się obcięło, a jednym przekręceniem by się przełączało, zamiast wyciągać dwie zwory;-) Tylko nie mogę obczaić jak dobrze rozłożyć pady po okręgu przy projektowaniu nowego elementu w tym moim programie:-/ Może wie ktoś czy taki przełącznik pasuje do któregoś ze standardowych elementów biblioteki Eagle-a, to sobie bym ją do Targeta zaimportował :-)
traxman

Post autor: traxman »

Ośkę można skracać wg potrzeb bez strat dla przełącznika, sam tak robię, tylko trzeba podczas cięcia umocować ją w imadle, tak aby nie wyłamać jej z korpusu wyłącznika.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Niżej wersja z przełącznikiem obrotowym 3x4.
Byłbym wdzięczny za rzuceniem okiem na całość i na tryby pracy (tryb triodowy, UL20%, UL 40% i tryb pentodowy).
Chyba jak to ukończę to Traxmanowi i Tomaszowi należy się po zgrzewce piwa :-D

Myślę już na płytką. Tak się zastanawiam, czy możne nie dać żarzenia na warstwie od strony elementów, a pozostałe ścieżki z drugiej strony (od strony lamp)? Musi, że da się to zrobić termotransferem :wink:

Dobrze kombinuję, że gdy podstawka lamy ma być przylutowana od strony druku nie elementów, muszę zrobić an druku jej odbicie lustrzane? Późno już i mózg się wyłącza;-)
Załączniki
el84-sch-v3.jpg
ODPOWIEDZ