Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Właśnie te cokoły teraz najszerzej stosuję 

Bede zbieral dla Ciebie, juz mam 2 szt 

-
- 625...1249 postów
Witam, macska !
Mają być nowe, do nowych lamp, a nie jakieś syfy zbierane po śmietnikach, co Ty oferujesz.
Mam mieć nowe oktale, na razie mam nówki cokoły UX4.
pzdr
Mają być nowe, do nowych lamp, a nie jakieś syfy zbierane po śmietnikach, co Ty oferujesz.
Mam mieć nowe oktale, na razie mam nówki cokoły UX4.
pzdr

Czy moglbys nie pisac posty pod wplywem mocniejszych plynow niz woda?
Bede zobowiazany.
-
- 2500...3124 posty
Andrzeju 
I tu się z Tobą nie zgodzę
Zdanie:
"Polonez", albo "Starogardzka"...
A tak się składa, że oba produkuje moja macierzysta firma
Proszę o więcej wyrozumiałości dla naszego stałego klienta !

I tu się z Tobą nie zgodzę

Zdanie:
Sugeruje jednoznacznie, że w grę mogły wchodzić tylko dwa gatunki:(...)a nie jakieś syfy zbierane po śmietnikach, co Ty oferujesz.
"Polonez", albo "Starogardzka"...
A tak się składa, że oba produkuje moja macierzysta firma

Proszę o więcej wyrozumiałości dla naszego stałego klienta !

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 500...624 posty

Jeśli jesteś aż tak szczodry to zakup Alkowi 1000szt nowych cokołów. Z pewnością wszyscy będą zadowoleni...

-
- 625...1249 postów
Witam Anoda !
Owszem, mogę kupić ileś tam cokołów, ale dlaczego od razu tysiąc ?
Myślę,że na początek wystarczy 25 do 50. I na tyle jestem przygotowany, o ile Alek będzie potrzebował.
Łaskawco, ja obserwuję działania Alka, i jeżeli stwierdzę, że należy zainwestować większe pieniądze, to pierwszy wkład się znajdzie ode mnie, a potem od pieniędzy są banki.
pzdr apasio
Owszem, mogę kupić ileś tam cokołów, ale dlaczego od razu tysiąc ?
Myślę,że na początek wystarczy 25 do 50. I na tyle jestem przygotowany, o ile Alek będzie potrzebował.
Łaskawco, ja obserwuję działania Alka, i jeżeli stwierdzę, że należy zainwestować większe pieniądze, to pierwszy wkład się znajdzie ode mnie, a potem od pieniędzy są banki.
pzdr apasio
-
- 625...1249 postów
Witam MarekSCO !
Otóż tu nie zgadłeś, w ogóle wódki nie piję,ani Poloneza, ani Starogradzkiej, myślę, że Ty te dwa gatunki wódy walisz, bo ja nich nie znam...
Ja jestem, ławskawco piwoszem, i upijam się piwem, a nie ochydną wódą, co mi zarzucasz.
Dobra, wróćmy do trematu lampowego: cały czas czekam, aby Alek wyprodukował 2 lampy sterujące dla mnie, ale on się wziął za lampy mocy i chyba ja muszę zmienić wymagania, bo właściwie mam kilkadziesiąt niezłych lamp sterujących
6SN7 i powinienem je wykorzystać i wypróbować lampy Alka, może zagrają co najmniej jak 300B, a jeżeli nie to i tak należy wspomagać naszego polskiego wynalazcę !
pzdr
Otóż tu nie zgadłeś, w ogóle wódki nie piję,ani Poloneza, ani Starogradzkiej, myślę, że Ty te dwa gatunki wódy walisz, bo ja nich nie znam...
Ja jestem, ławskawco piwoszem, i upijam się piwem, a nie ochydną wódą, co mi zarzucasz.
Dobra, wróćmy do trematu lampowego: cały czas czekam, aby Alek wyprodukował 2 lampy sterujące dla mnie, ale on się wziął za lampy mocy i chyba ja muszę zmienić wymagania, bo właściwie mam kilkadziesiąt niezłych lamp sterujących
6SN7 i powinienem je wykorzystać i wypróbować lampy Alka, może zagrają co najmniej jak 300B, a jeżeli nie to i tak należy wspomagać naszego polskiego wynalazcę !
pzdr
-
- moderator
Pasio, śmiecisz.
Chcesz lampy od Alka to pisz do niego na PW tak jak robią to inni. Z tego co wiem trochę lamp już poszło, z czego kilka jest też u mnie. Także nawet jakbyś chciał, to od gadania nie będziesz pierwszy. A mamy już chyba wszyscy dość tych wynużeń.
Ten wątek jest o czym innym.

Chcesz lampy od Alka to pisz do niego na PW tak jak robią to inni. Z tego co wiem trochę lamp już poszło, z czego kilka jest też u mnie. Także nawet jakbyś chciał, to od gadania nie będziesz pierwszy. A mamy już chyba wszyscy dość tych wynużeń.
Ten wątek jest o czym innym.

-
- 500...624 posty

Popieram w całej rozciągłości. Ten wątek jest o wytwarzaniu lamp a nie o handlu, zamawianiu lamp, od tego są wiadomości PW.

btw. Również posiadam lampy alka w swoich zbiorach

Mocowanie geteru u dołu lampy wpływa zdecydowanie na poprawę własności mechanicznych (mniejsze mikrofonowanie). Obecnie technologia katod tlenkowych, dzięki bardzo starannemu pompowaniu pozwala już na wytwarzanie katod aktywniejszych nawet od katod dawnych lamp (np.AZ1) (w przeliczeniu na powierzchnię). Niestety, jednocześnie nie jest rozwiązany problem katod długich. W efekcie katody tlenkowe nie są wytwarzane na wyższe napięcia niż 1,5-2V. Jest to istotny problem, który będzie musiał być rozwiązany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Wydaje mi się, że nie jest to wielki problem jeżeli katoda jest żarzona bezpośrednio. Przynajmniej jest w miarę ekwipotencjalna. Chyba, że prąd żarzenia wypada jakiś ogromny?Alek pisze:W efekcie katody tlenkowe nie są wytwarzane na wyższe napięcia niż 1,5-2V. Jest to istotny problem, który będzie musiał być rozwiązany.
Prąd ten wypada do około 1,5A. Z tego względu lepiej by było stosować katody dłuższe, np. na napięcie 4V.
-
- 6250...9374 posty
Problem do rozwiązania wygląda tak:mam(dla Alka) wolfram 0,2-0,3mm,potrzebny ktoś z dostępem do technologii przeciągania na średnicę(wg Alka) poniżej 0,1mm aby żarzenia miały wyższe napięcia.A może ktoś ma cienki wolfram(kilkadziesiąt dkg).