Marcin K. pisze:Dzięki za odpowiedź. Ale coś mało prawdopodobne że tranzystory wysokonapięciowe były nieosiągalne bo w końcu w/w przeze mnie Neptun był produkowany w okolicach 1983 roku czyli wtedy był już Jowisz

No pewnie oszczędności...
Pozdrawiam

Jowisz miał
tyrystorowy (BTP127 i 128) stopień odchylania
Ale chyba w tym samym czasie już montowano cz.b. T6151 na licencji TFK (z BU204 w H) a zaraz po nim jakieś Urany czy Cygnusy - ale chyba je "trzaskały" WZT (

).
Nanaprawiałem się tego q-stwa od jasnej cholery: ten szeregowy układ zasilania z uzyskiwaniem napięć zasilających
metodą schodkową to był chyba wymysł samego szatana, niemniej te najwcześniejsze składaki T6151, jeszcze z oryginalnych części TFK, były zdecydowanie mało awaryjne.
Najgorsza była konieczność wylutowywania wszystkich półprzewodników w obwodzie szeregowym zasilania z dokładneym ich mierzeniem - przeoczenie czy pominięcie któregokolwiek zwykle wiązało się z rozpoczęciem roboty od początku.
Widziałem w tym roku taki T6151 - i to wciąż
na chodzie - na wsi, gdzie rokrocznie spędzam urlop
Jeżeli sie mylę - proszę o sprostowanie - cóż
głowa nie śmietnik ergo wszystkiego nie da się spamiętać - zwłaszcza dat pojawiania sie kolejnych modeli sprzętu.
Może ktoś kiedyś sporządzi jakąś dokładniejszą chronologie narodzin kolejnych egzemplarzy polskiego sprzetu TV