AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Post autor: slawekmod »

Jakieś dziwne podejście do tematu. Ataki? Bez przesady. Im wyższe pasmo przenosi wzmacniacz tym lepiej świadczy to np. o jakości trafa wyjściowego. Kiedyś przeczytałem tekst w którym ktoś napisał że dobry wzmacniacz powinien mieć pasmo znacznie szersze niż akustyczne czyli np do 70 czy 100kHz. O prostokątach jest trochę na skarabo więc szkoda tu powielać tekst.
Audiofilskie fanaberie? To nie to forum.
Kto wie, może czasem i nietoperze słuchają?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Wykonałem kilka zdjęć pomiarów w FFT, oscyloskop posiada taką możliwość, dynamika oscyloskopu może nie jest najlepsza w stosunku do droższych modeli. Tak naprawdę to nie jestem zachwycony takimi pomiarami, na tym należy się dobrze znać i rozumieć. Pomiary wykonałem w kilku oknach Windows oraz w Zoom X 10 przy 1,0 KHz, 10 KHz, 20 KHz, co z tego wynika nie mam pojęcia.

krzem3

P.S.

Jak mi napisał znajomy - cytuję. Co do wykresu - to prosty tani oscyloskop - FFT jest użyteczną wizualizacja pozwalającą zgrubnie ocenić podstawowe problemy. FFT jest po prostu matematyczną funkcją konwertowania synalu z przestrzeni czasu (oscylogramu) do przestrzeni częstotliwości - często używa się jej bo jest jednym z najszybszych sposobów tej konwersji - do niedawna nie była dostępną dla tanich oscyloskopów cyfrowych. Prawdopodobnie nie ma żadnego oscyloskopu analogowego który miałby podobną funkcje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

No, szybka transformata Fouriera wymaga obliczeń, stąd trudno o nią w oscyloskopach analogowych ;)
Generalnie oglądanie widma sinusa mało ciekawe jest, bo i co tam można zobaczyć ;) Na elektrodzie ktoś zamieścił próbkę z dwoma sinusami o dużej częstotliwości do pomiaru zniekształceń intermodulacyjnych, to by już miało sens.
Możesz tym sprawdzać mniej więcej, które harmoniczne się pojawiają, to akurat będzie widać, choć zniekształcenia muszą już być solidne.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeżeli przy 10 krotnym powiększeniu - Zoom x 10 praktycznie nie widać zniekształceń, to nie ma co przesadzać z takimi pomiarami wizualnymi. Do pomiarów wzmacniaczy lampowych szczególnie przez amatorów, zupełnie wystarczą tradycyjne pomiary analogowym sprzętem warsztatowym.

krzem3
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

krzem3 pisze:Jeżeli przy 10 krotnym powiększeniu - Zoom x 10 praktycznie nie widać zniekształceń, to nie ma co przesadzać z takimi pomiarami wizualnymi. Do pomiarów wzmacniaczy lampowych szczególnie przez amatorów, zupełnie wystarczą tradycyjne pomiary analogowym sprzętem warsztatowym.

krzem3
Zoom jest tylko dla Ciebie, czyli obserwatora, dokładność się nie zmienia, to jest ośmiobitowy przetwornik. Jak nie widać w pełnym powiększeniu, to i nie będzie widać na zoomie. Rozdzielczość wyświetlacza i tak przekracza rozdzielczość przetwornika ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cudów pomiarowych nie spodziewałem się po budżetowym cyfrowym oscyloskopie, jak dla mnie amatora zupełnie wystarczy.

krzem3
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiadomo. Masz jednak możliwość zmierzenia zniekształceń intermodulacyjnych, o co prosił ktoś na elektrodzie. Dlaczego nie? Ja bym zmierzył choćby z ciekawości, chociaż mnie to mało dotyczy, bo w sprzęcie gitarowym ma to znikome znaczenie ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z użytkownikiem z Elektrody.pl jestem w kontakcie na PW. Pomiary za pomocą kart muzycznych do których Kolega zachęca mnie nie interesują, ponieważ nie przewiduję dalszej zabawy w budowę wzmacniaczy lampowych.

krzem3
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

krzem3 pisze:Z użytkownikiem z Elektrody.pl jestem w kontakcie na PW. Pomiary za pomocą kart muzycznych do których Kolega zachęca mnie nie interesują, ponieważ nie przewiduję dalszej zabawy w budowę wzmacniaczy lampowych.

krzem3
W tym przypadku zachęcam do pomiarów za pomocą posiadanego oscyloskopu ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W takim razie muszę kupić do dalszych pomiarów złomowane "Bambino".
Bez odpowiedzi.

Krzem3
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

krzem3 pisze:W takim razie muszę kupić do dalszych pomiarów złomowane "Bambino".
Bez odpowiedzi.

Krzem3
Jeżeli twój wzmacniacz nie ma zniekształceń intermodulacyjnych, to tak ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wykonałem ostatnie pomiary górnego pasma, po odliczeniu-3dB jest wystarczająco wysokie.

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak już było - dwa stopnie końcowe na lampach 6550, obecnie testuję wzmacniacz na lampach KT120 Tung - Sol. Zdjęcia 2,3,4.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po kilkudziesięciu dniach odsłuchu wzmacniacza postanowiłem pozostać przy stopniu końcowym na lampach 6550. Najlepsze parametry uzyskałem w trybie triody, chociaż nie ma tak znaczącej przewagi na trybem UL Niby słabiutka moc 2 X 4W w trybie triody zupełnie wystarczy do odsłuchu w pomieszczeniu 17 m kw. Chociaż obok stoi potężna szafa grająca 4 X KT120 Tung Sol, to bardzo często odsłuchuję omawiany wzmacniacz SE. Transformatory wyjściowe toroidalne firmy Toroidy.pl świetnie się spisują, brak sprzężeń, zakłóceń chociaż zamontowane są w odległości kilku cm od siebie i blisko modułu wzmacniacza. Dźwięk w dole pasma bardzo nisko schodzi, góra pasma 54 KHz -3db, w rezultacie ponad 40 KHz. Jak na razie nie ma żadnych niespodzianek w działaniu wzmacniacza, zasilacz ponadwymiarowy pomaga w uzyskaniu dynamicznego dźwięku. Wzmacniacz o niskiej mocy wyjściowej może dać wiele zadowolenia, chociaż urządzenie wykonane na bogato może sporo kosztować. Ostatnio wykonałem nawet dość udane zdjęcia, choć trudne do wykonania bez odbić przy panelu na wysoki połysk.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej