AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Jakieś dziwne podejście do tematu. Ataki? Bez przesady. Im wyższe pasmo przenosi wzmacniacz tym lepiej świadczy to np. o jakości trafa wyjściowego. Kiedyś przeczytałem tekst w którym ktoś napisał że dobry wzmacniacz powinien mieć pasmo znacznie szersze niż akustyczne czyli np do 70 czy 100kHz. O prostokątach jest trochę na skarabo więc szkoda tu powielać tekst.
Audiofilskie fanaberie? To nie to forum.
Kto wie, może czasem i nietoperze słuchają?
Audiofilskie fanaberie? To nie to forum.
Kto wie, może czasem i nietoperze słuchają?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 1250...1874 posty
Wykonałem kilka zdjęć pomiarów w FFT, oscyloskop posiada taką możliwość, dynamika oscyloskopu może nie jest najlepsza w stosunku do droższych modeli. Tak naprawdę to nie jestem zachwycony takimi pomiarami, na tym należy się dobrze znać i rozumieć. Pomiary wykonałem w kilku oknach Windows oraz w Zoom X 10 przy 1,0 KHz, 10 KHz, 20 KHz, co z tego wynika nie mam pojęcia.
krzem3
P.S.
Jak mi napisał znajomy - cytuję. Co do wykresu - to prosty tani oscyloskop - FFT jest użyteczną wizualizacja pozwalającą zgrubnie ocenić podstawowe problemy. FFT jest po prostu matematyczną funkcją konwertowania synalu z przestrzeni czasu (oscylogramu) do przestrzeni częstotliwości - często używa się jej bo jest jednym z najszybszych sposobów tej konwersji - do niedawna nie była dostępną dla tanich oscyloskopów cyfrowych. Prawdopodobnie nie ma żadnego oscyloskopu analogowego który miałby podobną funkcje.
krzem3
P.S.
Jak mi napisał znajomy - cytuję. Co do wykresu - to prosty tani oscyloskop - FFT jest użyteczną wizualizacja pozwalającą zgrubnie ocenić podstawowe problemy. FFT jest po prostu matematyczną funkcją konwertowania synalu z przestrzeni czasu (oscylogramu) do przestrzeni częstotliwości - często używa się jej bo jest jednym z najszybszych sposobów tej konwersji - do niedawna nie była dostępną dla tanich oscyloskopów cyfrowych. Prawdopodobnie nie ma żadnego oscyloskopu analogowego który miałby podobną funkcje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
No, szybka transformata Fouriera wymaga obliczeń, stąd trudno o nią w oscyloskopach analogowych 
Generalnie oglądanie widma sinusa mało ciekawe jest, bo i co tam można zobaczyć
Na elektrodzie ktoś zamieścił próbkę z dwoma sinusami o dużej częstotliwości do pomiaru zniekształceń intermodulacyjnych, to by już miało sens.
Możesz tym sprawdzać mniej więcej, które harmoniczne się pojawiają, to akurat będzie widać, choć zniekształcenia muszą już być solidne.

Generalnie oglądanie widma sinusa mało ciekawe jest, bo i co tam można zobaczyć

Możesz tym sprawdzać mniej więcej, które harmoniczne się pojawiają, to akurat będzie widać, choć zniekształcenia muszą już być solidne.
-
- 1250...1874 posty
Jeżeli przy 10 krotnym powiększeniu - Zoom x 10 praktycznie nie widać zniekształceń, to nie ma co przesadzać z takimi pomiarami wizualnymi. Do pomiarów wzmacniaczy lampowych szczególnie przez amatorów, zupełnie wystarczą tradycyjne pomiary analogowym sprzętem warsztatowym.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Zoom jest tylko dla Ciebie, czyli obserwatora, dokładność się nie zmienia, to jest ośmiobitowy przetwornik. Jak nie widać w pełnym powiększeniu, to i nie będzie widać na zoomie. Rozdzielczość wyświetlacza i tak przekracza rozdzielczość przetwornikakrzem3 pisze:Jeżeli przy 10 krotnym powiększeniu - Zoom x 10 praktycznie nie widać zniekształceń, to nie ma co przesadzać z takimi pomiarami wizualnymi. Do pomiarów wzmacniaczy lampowych szczególnie przez amatorów, zupełnie wystarczą tradycyjne pomiary analogowym sprzętem warsztatowym.
krzem3

-
- 1250...1874 posty
Cudów pomiarowych nie spodziewałem się po budżetowym cyfrowym oscyloskopie, jak dla mnie amatora zupełnie wystarczy.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Wiadomo. Masz jednak możliwość zmierzenia zniekształceń intermodulacyjnych, o co prosił ktoś na elektrodzie. Dlaczego nie? Ja bym zmierzył choćby z ciekawości, chociaż mnie to mało dotyczy, bo w sprzęcie gitarowym ma to znikome znaczenie 

-
- 1250...1874 posty
Z użytkownikiem z Elektrody.pl jestem w kontakcie na PW. Pomiary za pomocą kart muzycznych do których Kolega zachęca mnie nie interesują, ponieważ nie przewiduję dalszej zabawy w budowę wzmacniaczy lampowych.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
W tym przypadku zachęcam do pomiarów za pomocą posiadanego oscyloskopukrzem3 pisze:Z użytkownikiem z Elektrody.pl jestem w kontakcie na PW. Pomiary za pomocą kart muzycznych do których Kolega zachęca mnie nie interesują, ponieważ nie przewiduję dalszej zabawy w budowę wzmacniaczy lampowych.
krzem3

-
- 1250...1874 posty
W takim razie muszę kupić do dalszych pomiarów złomowane "Bambino".
Bez odpowiedzi.
Krzem3
Bez odpowiedzi.
Krzem3
-
- 625...1249 postów
Jeżeli twój wzmacniacz nie ma zniekształceń intermodulacyjnych, to takkrzem3 pisze:W takim razie muszę kupić do dalszych pomiarów złomowane "Bambino".
Bez odpowiedzi.
Krzem3

-
- 1250...1874 posty
Wykonałem ostatnie pomiary górnego pasma, po odliczeniu-3dB jest wystarczająco wysokie.
Pozdrawiam
krzem3
Pozdrawiam
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Tak już było - dwa stopnie końcowe na lampach 6550, obecnie testuję wzmacniacz na lampach KT120 Tung - Sol. Zdjęcia 2,3,4.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Po kilkudziesięciu dniach odsłuchu wzmacniacza postanowiłem pozostać przy stopniu końcowym na lampach 6550. Najlepsze parametry uzyskałem w trybie triody, chociaż nie ma tak znaczącej przewagi na trybem UL Niby słabiutka moc 2 X 4W w trybie triody zupełnie wystarczy do odsłuchu w pomieszczeniu 17 m kw. Chociaż obok stoi potężna szafa grająca 4 X KT120 Tung Sol, to bardzo często odsłuchuję omawiany wzmacniacz SE. Transformatory wyjściowe toroidalne firmy Toroidy.pl świetnie się spisują, brak sprzężeń, zakłóceń chociaż zamontowane są w odległości kilku cm od siebie i blisko modułu wzmacniacza. Dźwięk w dole pasma bardzo nisko schodzi, góra pasma 54 KHz -3db, w rezultacie ponad 40 KHz. Jak na razie nie ma żadnych niespodzianek w działaniu wzmacniacza, zasilacz ponadwymiarowy pomaga w uzyskaniu dynamicznego dźwięku. Wzmacniacz o niskiej mocy wyjściowej może dać wiele zadowolenia, chociaż urządzenie wykonane na bogato może sporo kosztować. Ostatnio wykonałem nawet dość udane zdjęcia, choć trudne do wykonania bez odbić przy panelu na wysoki połysk.
-
- 625...1249 postów
Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej