Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80

Post autor: Maciek1 »

Metoda Witka jest oczywiście poprawna, możesz też mierzyć poziom napięcia zmiennego na wyjściu przy użyciu miliwoltomierza, V640 z sondą P-P czy czym kolwiek innym. Możesz też mierzyć miernikiem mocy wyjściowej czy oscyloskopem. Brencikowi i mnie chodzi o poprawne posługiwanie się przydatnym przyrządem pomiarowym jakim jest oscyloskop.

Skoro prezentujesz oscylogramy zamiast wskazań zopanowskiego miernika mocy to chcemy móc z nich coś odczytać. Biegałem właśnie po domu w poszukiwaniu baterii do aparatu by udowodnić Ci że da się ten przebieg 26hz zsynchronizować i obejrzeć przy niższej nastawie podstawy czasu. Właśnie mam na ekranie oscyloskopu [Hitachi V509] sinus o częstotliwośi 25Hz, jego poziom to 20mv PP; nastawa podstawy czasu 10mS. Przebieg jest stabilny, przy tej nastawie podstawy czasu będzie on widoczny jako "migający" i jest to całkowicie normalne, spokojnie można odczytać wartość międzyszczytową napięcia.

Próbowałeś zmieniać tryb i poziom wyzwalania?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Wszystko się zgadza,ja też mam migający obraz i nie chciałem takiego zdjęcia zamieszczać,zrobiłem zdjęcie sinusoidzie stabilnej nie migającej.To co Bercik nie widział podanego spadku mocy przy zdjęciach,takie zdjęcie z pomiaru to ja mogę dzisiaj zamieścić. Maćku czy na koniec pomiaru górnego pasma należy pokazać kilka pełnych okresów sinusoidy przesuwając do góry ekranu? Nie przesuwając pokazywałem tylko połówki sinusoidy.Dodam,pisałem że miernik mocy jest ustawiony obok i jest niewidoczny,a wyniki podałem.

krzem3

Edytowano o godz.18:28

Trochę życzliwości i można było wcześniej wszystko wyjaśnić,jak to zrobił Witko i teraz Maciek1,a nie podgrzewać atmosferę. Po prostu nie wiedziałem że migającą sinusoidę bierze się pod uwagę,dlatego takiego zdjęcia nie zamieściłem.
Tym razem nowy pomiar wykonałem przy ustawionej mocy 2W widoczne na mierniku mocy zdjęcie 01,zdjęcie 02 to zakończenie pomiaru przy mocy 1W i uzyskanym wynikiem 11,3 Hz. Mam oscyloskop od roku,więc nie wszystko od razu mogłem się nauczyć,w dodatku wzmacniacz buduję raz do roku.
Załączniki
Pomyłkowo napisałem 0,5mV,powinno być 0,5V
Pomyłkowo napisałem 0,5mV,powinno być 0,5V
Tak samo powinno być 0,5V
Tak samo powinno być 0,5V
Ostatnio zmieniony sob, 6 października 2012, 19:57 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Istnieje prosty sposób, który sprawia że możemy sobie taki migający przebieg obejrzeć w całej okazałości a nie tylko w postaci fotograficznego urywka. Pomocny przy tym jest aparat cyfrowy.

Fotografię należy wykonywać w miejscu gdzie nie na oscyloskop nie pada światło słoneczne, aparat należy przełączyć w tryb zdjęć nocnych lub ustawić dość długi czas otwarcia migawki. Najlepiej by był dłuższy niż czas jaki zajmuje plamce przebycie całej długości ekranu. Jasność plamki należy znacznie zredukować by nie była zbyt jasna i nie powodowa silnego prześwietlenia fotografii. Przydatne może okazać się kilka książek lub mały statyw by zdjęcie nie było "poruszone".

Ps.
Pomiary przy małych mocach potrafią być imponujące, wprawiają w samozadowolenie aż nie powtórzy się ich przy mocy przy której THD wzrasta do 10% ;)

Z tych nowych fotografii można się już sporo dowiedzieć o Twoim nowym lampowym tworze.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Maciek,więc teraz jest pomiar w porządku? Zdjęcie wykonane jest aparatem cyfrowym,fotografem nie jestem.Nie wspomniałeś co pisałem o górnym paśmie.Pomiary przeważnie wykonuje się przy mocy 1W,szczególnie przy tak małej mocy wzmacniacza,jak widać poprzednie pomiary nie były zawyżone.Zdjęcia wykonane były przy oświetleniu.

krzem3

Na szybkiego zrobiłem zdjęcie przy mocy 6W,pomiar zakończony przy spadku mocy na 3W,bez specjalnego ustawiania aparatu jak opisałeś wcześniej,zdjęcie zresztą trochę poruszone.
Załączniki
1 KHz - 1V - 10ms - 17,6 Hz -  6W-3dB.JPG
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Oscyloskop ze zdjęć ma nieco wydłużony czas poświaty luminoforu. Daleko mu wprawdzie do np. DT-516A, na którego ekranie ślad plamki był dobrze widoczny jeszcze przez kilka sekund, ale i tutaj można w ciemności dość dokładnie określić parametry przebiegu, nawet nastawiając generator podstawy czasu na 0,2-0,5s.
785mm
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Po co te całe cuda, najlepiej pokaż to nam na takim filmie jak mój http://www.youtube.com/watch?v=WJyRDm1AAi0
Nie trzeba być wtedy fotografem ani znać się na ustawieniach - chociaż Maciek napisał to w sposób wyczerpujący.
Można również w dzień wystarczy maksymalnie przymknąć przesłonę do 22-32 iso na 50 a migawkę zostawić na automacie, wydłuży nam się czas do maksimum - lub najlepiej film.

Uważam jednak, że zawsze powinno oglądać się cały przebieg lub ich kilka, a jeszcze lepiej kiedy tak jak w tym przypadku, sygnał z generatora możemy porównać na tym samym ekranie.
Dlaczego Krzem3 nigdy nie użyjesz tego drugiego kanału?
Widziałbyś wtedy dokładnie różnicę tego co wchodzi i tego co wychodzi ze wzmacniacza.
Natychmiast widać jak przy innej częstotliwości spada wzmocnienie.
Zawsze wykonuję pomiar zaczynając od 1Khz badając przy największej mocy - bo po co badać wzmacniacz przy 1W.
Przy jednym wacie będzie mogło być tylko lepiej - nie spotkałem się aby było gorzej.
Ustawiam więc 1khz i patrzę przy jakiej najwyższej mocy mam najmniejsze zniekształcenia.
Ja przyjmuję od 1%-5%.

Potem jadę w dół nie ruszając pokręteł od wzmocnienia i regulacji wyjścia z regulatora - obserwując moc wyjściową i spadki lub wzrosty mocy na wyjściu.

Jak dojadę do 20Hz wracam do 1kHz i jadę w górę do 20Khz - wszystko notując na kartce.
Ale lubię jednak widzieć całe przebiegi - i nigdy nie oglądam połówek gdyż przy uszkodzonym wzmacniaczu może się okazać że na garbie jednej z połówek mamy farfocle - ale ponieważ nie oglądamy całego przebiegu to tego nie widzimy przykład tutaj
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... =103&ty=75

Dla mnie jest jasne, oglądać zawsze całe przebiegi....
Nie liczę nigdy przedziałek, mam podłączony miernik mocy i widzę dokładnie spadek i wzrost.
Więc oscyloskop służy mi tylko jako szybki wgląd, w to co mam na wyjściu.
Miernik zniekształceń mówi mi dokładnie co się dzieje.
Również się dziwiłem dlaczego pokazujesz połówki sygnału ale czytałem ten wątek od początku i gdzieś tam ktoś właśnie coś takiego napisał, że tak się powinno robić.

A, że się dopiero uczę to nie podważałem tej wypowiedzi ale nie do końca podoba mi się takie oglądanie.
Co do przebiegu 20Hz to tak jak napisałem zrób film będzie Tobie łatwiej.

Zawsze jednak oglądam całe przebiegi.
Ostatnio miałem przygodę gdzie na dolnej połowie na garbie dolnej części sinusa, były jakieś farfocle w drugim kanale było wszystko dobrze.
Pozdrawiam Krzemie i nic się nie martw Twoje konstrukcje są piękne!

Bardzo Cię proszę dołącz drugą sondę zobaczysz jakie to fajne....:)
Możesz ją również podłączyć za pierwszą lampą - w różne miejsca można ją wpiąć i badać co się dzieje.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

djivo pisze:Po co te całe cuda, najlepiej pokaż to nam na takim filmie jak mój http://www.youtube.com/watch?v=WJyRDm1AAi0

Uważam jednak, że zawsze powinno oglądać się cały przebieg lub ich kilka, a jeszcze lepiej kiedy tak jak w tym przypadku, sygnał z generatora możemy porównać na tym samym ekranie.
Dlaczego Krzem3 nigdy nie użyjesz tego drugiego kanału?
Widziałbyś wtedy dokładnie różnicę tego co wchodzi i tego co wychodzi ze wzmacniacza.
Natychmiast widać jak przy innej częstotliwości spada wzmocnienie.
Zawsze wykonuję pomiar zaczynając od 1Khz badając przy największej mocy - bo po co badać wzmacniacz przy 1W.
Przy jednym wacie będzie mogło być tylko lepiej - nie spotkałem się aby było gorzej.
Ustawiam więc 1khz i patrzę przy jakiej najwyższej mocy mam najmniejsze zniekształcenia.
Ja przyjmuję od 1%-5%.

Potem jadę w dół nie ruszając pokręteł od wzmocnienia i regulacji wyjścia z regulatora - obserwując moc wyjściową i spadki lub wzrosty mocy na wyjściu.

Jak dojadę do 20Hz wracam do 1kHz i jadę w górę do 20Khz - wszystko notując na kartce.
Ale lubię jednak widzieć całe przebiegi - i nigdy nie oglądam połówek gdyż przy uszkodzonym wzmacniaczu może się okazać że na garbie jednej z połówek mamy farfocle - ale ponieważ nie oglądamy całego przebiegu to tego nie widzimy przykład tutaj
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... =103&ty=75

Dla mnie jest jasne, oglądać zawsze całe przebiegi....
Nie liczę nigdy przedziałek, mam podłączony miernik mocy i widzę dokładnie spadek i wzrost.
Więc oscyloskop służy mi tylko jako szybki wgląd, w to co mam na wyjściu.
Miernik zniekształceń mówi mi dokładnie co się dzieje.
Również się dziwiłem dlaczego pokazujesz połówki sygnału ale czytałem ten wątek od początku i gdzieś tam ktoś właśnie coś takiego napisał, że tak się powinno robić.

A, że się dopiero uczę to nie podważałem tej wypowiedzi ale nie do końca podoba mi się takie oglądanie.
Co do przebiegu 20Hz to tak jak napisałem zrób film będzie Tobie łatwiej.

Zawsze jednak oglądam całe przebiegi.
Ostatnio miałem przygodę gdzie na dolnej połowie na garbie dolnej części sinusa, były jakieś farfocle w drugim kanale było wszystko dobrze.
Pozdrawiam Krzemie i nic się nie martw Twoje konstrukcje są piękne!

Bardzo Cię proszę dołącz drugą sondę zobaczysz jakie to fajne....:)
Możesz ją również podłączyć za pierwszą lampą - w różne miejsca można ją wpiąć i badać co się dzieje.
Chcesz robić jeden uniwersalny pomiar "na wszystko"?

To ja pisałem o oglądaniu jedynie amplitudy sygnału i na podstawie jej spadku orientacji się w paśmie przenoszenia i podtrzymuję że jest to szybka i dość dokładna metoda. (Jeśli połówka przebiegu ma wysokość 7 działek to mamy możliwość i relatywnie precyzyjnego i szybkiego pomiaru spadku pasma przenoszenia)

Celem tego pomiaru nie było sprawdzenie symetrii obu połówek sygnału czy obliczanie częstotliwości oglądanego przebiegu tylko określenie dolnej oraz górnej częstotliwości granicznej przy spadku wzmocnienia o 3dB. (Odczyt F z miernika częstotliwośc)
Oglądanie całych przebiegów oczywiście ma sens ale musimy sprecyzować co i jak dokładnie ma zobrazować przeprowadzony przez nas pomiar.

Oscyloskop jest bardzo uniwersalnym przyrządem pomiarowym ale starszy analogowy sprzęt nie pozwoli Ci zmierzyć "wszystkiego na raz". Trzeba przeprowadzić zwykle kilka pomiarów różnymi metodami. Samo oglądanie "sinusa" nie pozwoli Ci zmierzyć np kąta niewielkiego przesunięcia fazy, ale przełączenie oscyloskopu w tryb X-Y po uprzednim podaniu mierzonych sygnałów na wejścia X i Y już tak.

Krzem3 jak widać ma też trochę innego sprzętu pomiarowego i od czasu kiedy zaczął demonstrować na fotografiach również wskazania miernika mocy można pokazać na ekranie oscyloskopu cały sinus tylko po to by zorientować się w jego kształcie, (Sprawdzeniu czy daleko jeszcze do przesterowania itd.) Informacji o spadku mocy oddawanej przez wzmacniacz do obciążenia w funkcji częstotliwości powie nam sam miernik mocy.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Maciej oczywiście masz rację - teraz dokładnie zrozumiałem co miałeś na myśli pewnie często stosujesz te metodę.
Wynika to oczywiście z doświadczenia :). Nie mogę się nie zgodzić z tym co napisałeś bo to prawda.
Jednak i tak zawsze oglądam całe przebiegi przesunięcia będzie widać w momencie kiedy krzem3 zapnie w końcu sondę do kanału YB :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Drugiej sondy nie podłączę,ponieważ nie posiadam.Wykonałem następne zdjęcie o lepszej jakości jak poprzednie.
Uważam że metoda Witko jest najlepsza przy pomiarze oscyloskopem analogowym,niestety cyfrowego nie posiadam.
Nie jestem profesjonalistą,więc proste metody są dla amatora bardziej przejrzyste i czytelne. Zdjęcie 04 przedstawia poziom szumów przy wiszącym wejściu i max wzmocnieniu,może ktoś postara się przeliczyć na dB.

krzem3
Załączniki
03. 1KHz - 1V - 10ms - 17,1 Hz - 6W-3 dB sonda X1.JPG
04.Wiszące wejście przy ustawieniu 5mv max wzmocnieniu sonda X1.JPG
05.Wiszące wejście przy ustawionym przełączniku 2mV max wzmocnieniu, sonda X1.JPG
Ostatnio zmieniony ndz, 7 października 2012, 15:12 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Może sprecyzuj co przedstawia 1 oscylogram bo trudno sie domyślec...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Długo na tym myślałeś,jakoś przed Tobą koledzy zrozumieli,określ co chcesz zobaczyć i nie bądź złośliwy.

krzem3

PS.
Ponawiam.
Kolego Bercik,proszę podać aktualny link do twoich pomiarów wzmacniaczy,bo ten link co podałeś,to widzę pomiar TG w celu udowodnienia zaniechania stosowania kondensatora przy wyprowadzeniach uzwojenia pierwotnego.
Na marginesie dodam,wówczas nikt nie myślał o paśmie 50 KHz,tylko o zmniejszeniu oscylacji w typowych odbiornikach radiowych,czy TV.Druga sprawa to większość linków jest do Allegro,w dodatku nieczynnych,zobaczyłem jeszcze 22 zdjęcia wzmacniacza na PCL,pomiarów jednak brak.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Krzemuś drugą sondę wykonać bardzo prosto kawałek starego kabla RCA (chinch) założyć na drugi koniec BNC i gotowe.
Będzie Tobie wygodnie, a na tym samym ekraniku będziesz mógł wtedy już sam porównać to co wchodzi z tym co wychodzi.
Przecież jako amator nie musisz mieć zaraz nie wiadomo jakiej sondy .:)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: krzem3
Oscyloskop to wspaniały przyrząd pomiarowy, więc może warto zapoznać się bliżej z jego możliwościami. Część załączników w Twoich postach przedstawia ekran oscyloskopu, z którego nic nie wynika. Prosta pozioma linia, dzieląca ekran na dwie równe części nie niesie ze sobą żadnej istotnej informacji (może poza tą, że oscyloskop jest włączony) i można ją przyrównać do zupełnie ciemnego ekranu telewizora. By obraz niósł jakąś informację powinien zawierać co najmniej jeden pełny okres badanego sygnału, a nie jego mały wycinek, chyba, że chcesz nam coś ciekawego na tym wycinku pokazać (osobiście niczego tam nie widzę..). Jeżeli chcesz przedstawić zniekształcony sygnał, to warto pokazać go w całości, czyli ciągłego, a nie z fragmentami ukrytymi nad górną lub pod dolną krawędzią ekranu. Jeżeli sygnał nie zawiera składowej stałej, warto przed pomiarem (przy zwartych doprowadzeniach oscyloskopu) linię ustawić dokładnie w połowie ekranu, a pomiaru dokonywać z wejściem przełączonym na "DC", gdyż wówczas łatwiej można dostrzec brak symetrii badanego przebiegu (zniekształcenia nieliniowe, widoczne jako wydłużenie dolnej lub górnej części sinusoidy). Oscylogram, o który dopytuje Brencik, prawdopodobnie przedstawia wzbudzenie wzmacniacza (świadczyć może o tym rozmycie wycinka sinusoidy), a w takim wypadku warto mocno rozciągnąć przebieg (zmieniając podstawę czasu) by móc zobaczyć co znajduje się w tym rozmyciu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się co jeszcze można badać oscyloskopem, polecam zapoznanie się z jakąś literaturą poświęconą temu tematowi, np. tą książką, dostępną na Allegro:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... yloskopowe

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Maciek1 napisał.
Celem tego pomiaru nie było sprawdzenie symetrii obu połówek sygnału czy obliczanie częstotliwości oglądanego przebiegu tylko określenie dolnej oraz górnej częstotliwości granicznej przy spadku wzmocnienia o 3dB. (Odczyt F z miernika częstotliwości)

I o to chodziło. Może ktoś w końcu pokaże takie pełne okresy na zakończenie pomiaru jako przykład,nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Przepraszam, nie doczytałem - odpowiedzi w wątku szybko przybywa, a u mnie ostatnio fatalnie z wolnym czasem.. :oops:
Jednak z tym jednym oscylogramem wyraźniej coś jest nie tak. Mam na myśli tą "mgiełkę" (zaznaczoną na czerwono w załączniku), chyba, że to jakiś oryginalny sposób analizy wzmacniacza :roll:

Pozdrawiam,
Romek
Załączniki
mgiełka.JPG
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ