Merytorycznie bardzo mało jestem w stanie pomóc
Potrafię składać dokumenty LaTeX-em w tym prezentacje i książki. Znam też HTML i mam wiedzę odnośnie licencji z rodzaju wolnych i otwartych.
Osobny wątek też się przyda (np cele, działania, koordynacja).
Jeśli potrzebna byłaby szybsza koordynacja to mój gg:2056811.
Witam
Odnośnie możliwości edycji postów, to widzę to w następujący sposób, który może nieco pomóc.
Wielokrotnie zdarzyło mi się przeczytać w wątkach, że jest to forum inżynieryjne … No dobrze, o charakterze inżynieryjnym. To zobowiązuje do jakiegoś minimum etykiety. Jak ktoś wypowiada się tutaj to zastanowi się zapewne, co i jak chce napisać. Jak robi to niedbale, popełniając błędy i używając slangu w stylu „wykminiłem wzmacniacz”, „na szarzce”, czy „kondy”, „potki” (aż mi wstyd takich pseudo nazw używać), to i tak sam ich nie poprawi, bo nie pogodzi się z faktem, że ktoś może oczekiwać od takiegoż jegomościa czegoś tak niemożliwego, jak konieczność zrozumiałego wypowiadania się, więc dostępność edycji nie za wiele mu da.
Inni użytkownicy zabierając głos zastanowią się nad wypowiedzią i po napisaniu jej raczej nie będą potrzebować edycji swojego postu.
Elektronika jaką by nie była jest dziedziną nauk ścisłych, to nawet jako hobby powinna obligować nas chociaż do tego, żeby wypowiadać się w sposób staranny i możliwie zrozumiały bez konieczności posiłkowania się kołem ratunkowym o nazwie „Edycja”
Skoro ja – będąc jedyne po szkole zawodowej mogę coś takiego pojąć, to chyba każdy da rade. :)
Jak zostawić edycje, to na maksymalnie jedną godzinę.
Tak na marginesie, odnosząc się do powyższego, to jak człowiekowi wytyka się błąd ortograficzny, a człowiek ten widzi, jak takie slangowe słowa przechodzą płazem, to po prostu najpierw się irytuje, a później zaczyna obawiać się pisać czegokolwiek. Koniec marginesu ;)
Na opcji ShoutBox forum mogło by faktycznie stracić, dlatego, że przedyskutowywana na nim wiedza po prostu ulatuje w niebyt.
Szkoda mi straty dwóch obeznanych w tej dziedzinie kolegów.
Sam odczuwam ciągły niedosyt wiedzy i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że osobiście straciłem na ich odejściu.
Nie prowadziłem z nimi dyskusji, ponieważ wystarczały mi ich odpowiedzi zawarte w cudzych wątkach.
Jakieś globalne (dla danego działu) FAQ mogłoby okazać się przydatne dla wyjątkowo leniwych odwiedzających.
Wiedza, którą chce się zdobyć utrwala się w dużo większym stopniu, gdy w pozyskiwanie jej wkłada się jakiś wysiłek. Chociażby związany z jej odnalezieniem, ale takie FAQ uchroniłoby nasz od powtarzających się tematów o wątpliwej zawartości merytorycznej... Sam nie wiem, czy lepiej, żeby było, czy nie.
Pytania kontrolne z podstawowej elektroniki na wstęp – jak najbardziej tak.
Nie chce, żeby forum się kurczyło, ale jak ma man przybywać użytkowników bez wiedzy minimalnej, którą mogą posiąść w tydzień lub dwa, tylko po to, żeby się z nimi użerać, lub wdawać w utarczki tylko dlatego, że nie mają ochoty wykazać się minimalną samodzielnością? Sami oceńcie proszę.
Przepraszam, że i nie całość wypowiedzi należy do głównego tematu.
Mam nadzieje, że nikogo nie rozzłościłem, bo nie takie są moje intencje.
Pozdrawiam
Roman z Piły
Edycja : nie potrzebuję, ale też nie zabraniam innym
Literówka : Alek mi kiedyś zaczerwieniał wszystkie posty. To że mimo takiego nawału pracy i problemów na forum miał czas i poświęcił mi swą uwagę uważam za bardzo miłe i rozczulające Gdyby była taka buźka to z chęcią bym ją wstawił
Kasowanie postów i tematyczność : Pal pieron kwestia prawna. Pal pieron czy lampowe. Pal pieron czy z rowerami. Mi ta wiedza jest potrzebna Takiej wiedzy nigdzie się nie uświadczy Zarchiwizował ten wątek ktoś
Może usiądźmy do okrągłego stołu, zawiadommy również tych którzy odeszli, wypunktujmy problemy i żale, chociaż spróbujmy
--edit--
Prawda zawsze jest gdzieś pośrodku - tak mi się przypomniało i też chciałem tutaj dodać.
Ostatnio zmieniony pt, 10 czerwca 2011, 02:41 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Chetnie pomoge przy FAQ! Moge skladac w LaTeX'u -- Worda sie nie podejmuje Jesli trzeba, moge tez cos popisac, choc moja wiedza (w porownaniu z MOZGAMI tego forum jest miniaturowa )
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
O tym już była dyskusja. Otwierają się w tym samym i to jest celowe działanie, a jak chcesz w osobnym to jakiś ctr+klik czy coś innego, zależnie od przeglądarki.
Mam pytanie do moderatora.Co oznacza czarna kropka na okręgu postu [na godz 10]? Jednocześnie nie zmienia koloru na czerwony po najechaniu kursorem [tytuł p
ostu nie kropka].I jeszcze jedno,przeglądając forum trafiłem na takie zdanie;nie masz uprawnień do czytania tego wątku;Proszę o udzielenie odpowiedzi.Nie zakładałem nowego wątku ten wydaje się odpowiedni. Pozdrawiam.
Mam pytanie do administracji/moderacji w temacie. Po raz ktorys juz tenze czlonek edytuje swoje posty i rozwala caly watek robiac dziury.
Czy mozna tego czlonka spacyfikowac zabierajac mu uprawnienia do edycji swoich postow? Wiem, ze byla dyskusja o tym wczesniej i mozna bylo to zrobic tylko na poziomie calego forum -- czy to w dalszym ciagu jest jedyna z opcji? Czy nowy silnik forum nie pozwala na pozbawienie mozliwosci edycji swoich postow dla notorycznych 'lamaczy' etykiety/regulaminu?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Niestety parametry edycji odnoszą się do całego Forum. Można by próbować kombinować coś z Grupami, ale dla jednego użytkownika gra nie jest warta świeczki.