Wzmacniacz stereo PP EL34

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz stereo PP EL34

Post autor: slawekmod »

U mnie to kwestia 30-40 dni, muszę trochę fiskusowi oddać więc na tą chwilę muszę się wstrzymać z wydatkami. Zgłoszę się z zamówieniem wcześniej żebyś zdążył je wyprodukować. Do tego czasu na spokojnie wymyślę projekt, przerzucę go do CAD-a itp.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Fonica do odbudowy się nie nadaje. Zostanie rozmontowana do końca a pozostały złom pójdzie do śmieci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zaraz na złom ... Chassis da się zaadaptować choćby do układów próbnych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Sprawa Foniki rozstrzygnęła się przed chwilą. Wymontowałem transformatory głośnikowe i sieciowy, te pierwsze okazały się być z uzwojeniem wtórnym dostosowanym do obciążenia 15 omów. W moich oczach reszta to złom i nie będę tego trzymał, jutro zostanie zutylizowane. Gdyby któryś z kolegów potrzebował transformatory do Fonica 600 (15 omów) to mam takie dwa.
Drugim znaleziskiem które odkryłem w piwnicy to mój pierwszy wzmacniacz gitarowy PP EL84 a właściwie układ próbny. Z tego co pamiętam na jednej lampie zrobiony był "przester". Co do montażu to proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza konstrukcja sprzed 20 lat. Z całości tak na prawdę to wartościowe są transformatory, oba wykonałem sam. Głośnikowy nawinięty został z podziałem na sekcje (6 sekcji pierwotnego i 3 wtórnego) Pierwotne, jak sobie przypominam, miało 2 x 1220 zwojów, wtórne musiałbym policzyć. Transformator przystosowany był do głośnika 8 omów.
Układ i transformator wykonałem wg opisu z jakiejś starej książki. Wyrzucę wszystkie elementy z podstawek, dorobię listwy montażowe i całość będzie stanowiła niezły poligon do prób. Pewnie można zrobić na tych transformatorach mały wzmacniacz gitarowy ale ja granie na gitarze zarzuciłem dość dawno i nie zamierzam do tego wracać.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

A ile to by trzeba się wyszczuplić aby zanabyć trafa z foniki?
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nawet nie mam pojęcia jak jest ich cena, zapewne kilkanaście PLN za sztukę. Mam kilka PCL86 i szukam do nich transformatorków głośnikowych. Zależy mi na nowych. Coś w rodzaju Tg 5/001. Układ PCL86 SE.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przymierzam się do wzmacniacz PP EL84. W docelowym projekcie użyję transformatorów toroidalnych Piotra jednak do doświadczeń z samym układem użyję mojego zbudowanego (i rozmontowanego ) przed laty wzmacniacza gitarowego. Na pierwszy ogień poszedł zasilacz napięcia anodowego. Wykonałem zasilacz z użyciem mostka prostowniczego i paru innych elementów. Bez obciążenia napięcie po wyprostowaniu wynosi 310V.
DSC_0166.JPG
Znalazłem w internecie schemat układu PP EL84 na którym oprę swój projekt ( i tak pewnie będzie modyfikowany). Zamieszczę jedynie fragment całości.
Bez tytułu1.jpg

W odpowiednim momencie założę osobny temat.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Uruchomiłem dziś próbny układ z poprzedniego postu (celem sprawdzenia działania transformatora głośnikowego) Uruchomienie przeprowadziłem bez podłączania USZ. Przydźwięk sieciowy prawie niesłyszalny ( do prób użyłem 4 x220omów połączonych jako 110omów w obwodzie żarzenia zamiast potencjometru ) Całość zasiliłem przez autotransformator. Byłem zaskoczony głośnością tego małego wzmacniacza :) Z Altusem 200 radził sobie całkiem dobrze. Do prób użyłem używanych wcześniej 6P14P x2 i prawie NOS-ową ECC83 Tungsram. Prawie oznacza że była kupiona jako NOS a używałem jej łącznie przez godzinę.
Montaż "na chwilę" więc nie bardzo przejmowałem się kulturą techniczną.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziś kupiłem 120 (!) sztuk lamp za 120zł :) Większość to badziewie typu PY88,PCL 82 . trochę używanych ale pośród nich znalazły się perły takie jak 5 sztuk EL84 RFT. EM 84 2 sztuki i 1x EM81. Em-ki są sprawne ale bardziej się cieszę z EL-ek . Cztery z nich wyglądają na nówki, piąta miała przyciemnioną delikatnie anodę , włożyłem je do wzmacniacza, pomierzyłem napięcia na katodach ( polaryzacja automatyczna). Na RFT napięcie na katodach wynosi 28.5V na Teslach 29,5V. Żadnych różnic w brzmieniu czy głośności nie zauważyłem. Tą przyciemnioną włożyłem na chwilę, anoda w środku zaświeciła się prawie na seledynowo a napięcie katody zaczęło powoli rosnąć , przy 36V wyłączyłem wzmacniacz , lampa trafiła do śmietnika. Być może straciła próżnię. Muszę chyba zrobić jakiś prosty miernik lamp.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam, nie odwiedzałem forum przez jakiś czas bo życie kolejny raz dało mi popalić. Nieważne. Kilka dni temu pomalowałem wzmacniacz lakierami samochodowymi. Odpuściłem złocenie. W każdym razie wytrawiłem blachę fosolem, na to czarna, samochodowa baza a na nią dwuskładnikowy lakier bezbarwny. W sklepie z lakierami poprosiłem o bezbarwny mat i taki mi sporządzono. Całość z rozpuszczalnikami kosztowała mnie 27zł (100ml+ rozpuszczalnik do bazy + dwuskładnikowy bezbarwny mat w ilości 100ml) Kilka minut po pomalowaniu bazą nastąpiło malowanie bezbarwnym, niechcący a może z braku doświadczenia wyszedł lekki baranek ale po wyschnięciu okazało się że bardzo fajnie to wygląda. Odpuściłem więc ponowne malowanie. Tył pokryłem popielatym podkładem, i tak będzie zasłonięty nalepkami z niezbędnymi opisami itp. Boki wykonam z desek z Castoramy. Są one dostępne jako wykończenia kominków czy czegoś takiego. Dostępny jest orzech i jeszcze kilka innych. Mniej więcej tak to się prezentuje.
hybryd15
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hybryd15 »

Czy te kondensatory w katodach stopnia mocy trochę nie za dużej pojemności??
HYBRYD15
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Nie ma to najmniejszego znaczenia. Jak wstawisz 220uF lub 100uF (w miare standardowe wartosci Ck dla koncowek mocy z automatyczna polaryzacja) to fg sie wiele nie zmieni (tzn. nie uslyszysz tej zmiany). Wiekszy kondensator powoduje natomiast bardziej sztywna polaryzacje automatyczna tzn. praktycznie pomijalnie male lokalne ujemne sprzezenie zwrotne. To nie stopien wejsciowy w gitarowcu, gdzie rzadza pojemnosci 680nF-22uF.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
hybryd15
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hybryd15 »

Ale mnie chodziło o samą końcówkę.
A co odróżnia hi fi od gitarowca końcówka czy przedwzmacniacz??..
HYBRYD15
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Wartości tych kondensatorów mogłyby być nieco mniejsze. Przy przesterowaniu końcówki wzmacniacz zacznie przechodzić głębiej do klasy B albo nawet płytkiej C. Zbyt duża wartość kondensatora w katodzie spowoduje wolny powrót z takiego stanu. Z drugiej strony zbyt mała spowoduje obcięcie pasma od dołu. We wzmacniaczach gitarowych dynamika jest ważniejsza a dolna częstotliwość graniczna kilka razy wyższa, stąd i inne wartości kondensatorów.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Przy zbyt dużej pojemnosci istnieje też ryzyko wzbudzenia w paśmie subakustycznym.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.