Nie cierpie tego jak dla mnie badziewnego scalaka (w ukałdzie z jednym napięcie zasilania - dodam układzie zalecanym przez producenta - uderzenie w membranę głośnika kończyło się natychmiastowym uszkodzeniem scalaka). Przereklamowane g.traxman pisze:Nie jest to łatwe zadanie, tym bardziej, że wykorzystanie do pomiarów np. końcówki LM3886 jako drivera, kończy się jej wzbudzeniem, - nie jest w stanie pracować z tak dużą indukcyjnością obciążenia - taki miałem przypadek, niestety.
Wzmacniacz audio skreślam z takiego pomiaru. One nie mogą pracować z niskimi wzmocniami.
Myślałem raczej o typowym OPAmpie. Pomiary przy małych poziomiach sygnału. Przecież pomiarem nie poprawię przenoszonej mocy przez trafo. Raczej mi chodzi o określenie jak przenosi trafo - bo próba podawania czegoś poniżej szczególnie we wzmacniaczu z USZ będzie powodować nadmierne wsterowanie wzmacniacza dla b. niskich częstoltiwośic i w efekcie szybkie przestetrowanie stopnia mocy (o n ei neiskończonego zapasu wzmocnienia). Efekt będzie fatalny niby poszerzymy w dół pasmo ale będzie to mówiać brutalnie 'pierdzieć'