http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=236
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Najpierw to trzeba obadać, w jaki sposób ktoś zamienił EBL21 na UBL21, bo żarzenie tej drugiej jest widoczne, a jej Uż wynosi 55V. Dopiero po usunięciu tych przeróbek i od razu wymianie/regeneracji kondensatora sprzęgającego, należy zmierzyć prąd anodowy, który nie powinien przekraczać 40mA przy Ua wynoszącym ok 250V (oczywiście dla lampy z pełną emisją).merk1 pisze:Według mnie trzeba wymienic lampe głosnikową na EBL 21 i bedzie po sprawie:)
walllker pisze:Co do samego żarzenia, rozmawiałem z jednym fachowcem od elektrotechniki, zrobiłem parę doświadczeń i miał rację, fakt że lampa się żarzy spowodowany jest ponoć zwykłymi prawami, otóż każde włókno ma swoją moc elektryczną, dlatego też jeżeli zamienimy lampę lub żarówkę wszystko jedno żarzoną niższym napięciem i większym prądem na lampę lub żarówkę żarzoną wyższym napięciem i niższym prądem, może się okazać że moc włókien jest zbliżona, z dokładnością +/_25% wtedy także będzie się żarzyć dosyć dobrze lampa o wyższym napięciu zasilania, zrobiłem test i okazało się że tak jest, zamieniłem najpierw w simsonie z orginalnej żarówki 6V/35W, gdyż mam tam instalację 6V, na żarówkę 12V/15W i okazało się że święcą tak samo dobrze, nawet 12V lepiej, podobnie testowałem z lampami PCL86 i ECL86 efekt podobny, więc można zamienić lampę o niższym napięciu żarzenia na lampę o tych samych parametrach i wyższym napięciu żarzenia jeżeli moc elektryczna włókien jest zbliżona, tyle że nie da rady w drugą stronę, gydyż nie wolno przekraczać dopuszczalnego napięcia żarzenia, trochę dziwne, ale radzę przetestować czy tak jest nie jedna osoba się zdziwi, ja się zdziwiłem
A gdybyś założył żarówkę 12V/5W, przepaliłaby się. Reflektor simsonka jest zasilany z "magneta", które to źródło ma dużą reaktancję wewnętrzną i przy zmniejszeniu prądu obciążenia napięcie silnie rośnie. W samochodzie z sześciowoltową instalacją ten numer by nie przeszedł.walllker pisze:zrobiłem test i okazało się że tak jest, zamieniłem najpierw w simsonie z orginalnej żarówki 6V/35W, gdyż mam tam instalację 6V, na żarówkę 12V/15W i okazało się że święcą tak samo dobrze, nawet 12V lepiej