Kaprys

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Tu są noty dwóch wersji Kaprysów i w żadnym nie ma UBL21 :roll:
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=236
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Więc po kolei sprawdziłem najpierw kondensator i rezystor siatkowy, rezystor jest OK kondensator też nie wykazuje przebicia, chyba że się pojawia jak pojawi się wysokie napięcie, co do prądu, zmierzyłem tak jak radziliście, zarówno równolegle do uzwojenia anodowego jak i szerewgowo, pomiar wykonałem trzema miernikami, jednym staruszkiem wychyłowym i dwoma cyfrowymi, wpełni sprawne, prąd wynosił 0mA, tylko chwilami pojawiało się 1,5mA i zaraz znikał, w chwili podłączania równolegle amperomierza, w głośniku pojawiał się chwilowy cichy zgrzyt, jeszcze raz sprawdziłem chasis z schematem i żadnych przeróbek nie ma, elementy także wyglądają na orginalne, sprawdziłem także transformator głośnikowy z samym głośnikiem i jest OK, ale zastanawiam się co z kondensatorem włączonym równolegle z transformatorem od strony uzwojenia anodowego, niby nie ma przebicia, ale może warto go podmienić
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Naprzód trzeba sprawić, by zaczął płynąć prąd przez lampę głośnikową. Sprawdź napięcia na siatce ekranującej i anodzie. Jeżeli będą prawidłowe (ok. 300V), to pewnie lampa jest uszkodzona. Wymień lampę, podłącz równolegle do uzwojenia anodowego miliamperomierz i włącz odbiornik. Obserwuj prąd, by w razie czego wyłączyć zasilanie. Pamiętaj, że brak zasilania anody (np. przerwanie uzwojenia trafa) zniszczy dobrą lampę.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Według mnie trzeba wymienic lampe głosnikową na EBL 21 i bedzie po sprawie:)
KS....
OTLamp

Post autor: OTLamp »

merk1 pisze:Według mnie trzeba wymienic lampe głosnikową na EBL 21 i bedzie po sprawie:)
Najpierw to trzeba obadać, w jaki sposób ktoś zamienił EBL21 na UBL21, bo żarzenie tej drugiej jest widoczne, a jej Uż wynosi 55V. Dopiero po usunięciu tych przeróbek i od razu wymianie/regeneracji kondensatora sprzęgającego, należy zmierzyć prąd anodowy, który nie powinien przekraczać 40mA przy Ua wynoszącym ok 250V (oczywiście dla lampy z pełną emisją).
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Myślę, że tam jest EBL 21 tylko nadruk jest niewyraźny. Ale będzie dobrze, jeżeli kolega walllker zmierzy napięcie żarzenia na podstawce tej lampy (bo podobno świeci ładnie).
PS: Dla ułatwienia identyfikacji - zimna UBL21 ma ok 85 omów na żarniku, zimna EBL to praktycznie zwarcie.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Na lampie jest tak wyraźny napis że ślepy dojrzy, praktycznie nie starty, więc nie ma mowy o pomyłce zresztą prześlę wieczorem zdjęcia żeby nie byłu nie domówień, że jest to UBL21. Co do samego żarzenia, rozmawiałem z jednym fachowcem od elektrotechniki, zrobiłem parę doświadczeń i miał rację, fakt że lampa się żarzy spowodowany jest ponoć zwykłymi prawami, otóż każde włókno ma swoją moc elektryczną, dlatego też jeżeli zamienimy lampę lub żarówkę wszystko jedno żarzoną niższym napięciem i większym prądem na lampę lub żarówkę żarzoną wyższym napięciem i niższym prądem, może się okazać że moc włókien jest zbliżona, z dokładnością +/_25% wtedy także będzie się żarzyć dosyć dobrze lampa o wyższym napięciu zasilania, zrobiłem test i okazało się że tak jest, zamieniłem najpierw w simsonie z orginalnej żarówki 6V/35W, gdyż mam tam instalację 6V, na żarówkę 12V/15W i okazało się że święcą tak samo dobrze, nawet 12V lepiej, podobnie testowałem z lampami PCL86 i ECL86 efekt podobny, więc można zamienić lampę o niższym napięciu żarzenia na lampę o tych samych parametrach i wyższym napięciu żarzenia jeżeli moc elektryczna włókien jest zbliżona, tyle że nie da rady w drugą stronę, gydyż nie wolno przekraczać dopuszczalnego napięcia żarzenia, trochę dziwne, ale radzę przetestować czy tak jest nie jedna osoba się zdziwi, ja się zdziwiłem
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Aleś namieszał.....
Powiem tak - ja robiłem kiedyś eksperymenty z żarzeniem lamp serii E napięciem 4V (w kontekście podmieniania ich pod lampy serii A). Oczywiście, tak potraktowane lampy się żarzyły, jednak po samym kolorze katod widoczne było niedożarzenie. Przy zmianie napięcia o 1/3 moc dostarczana do katody spadła o ponad połowę, co przy lampach mocy znacząco skracało ich życie (do jakiś 10-15 godzin).
Natomiast Ty twierdzisz, że lampa o 8 krotnie wyższym żarzeniu będzie pracować poprawnie na tych 6,3V? Przecież ona nawet nie powinna się zaświecić (wiem, bo kiedyś pomyliłem EL84 z PL84 i zastanawiałem się czemu ta druga nie świeci przy 6 voltach żarzenia mimo że ma przejście).
Jeśli to na prawdę UBL21 to ktoś musiał się postarać o osobne napięcie żarzenia dla niej, inaczej nie miałoby to prawa działać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Niechcę robić kłótni na forum, pisze co sprawdziłem i widziałem, nie wiem jak się żarzyć mocno powinna EBL21, więc po kolorze włókna nie umiem stwierdzić czy się żarzy jak powinna czy nie, co do napięcia jest 6,3V na 100% prześlę wieczorem zdjęcia gdzie podłącze miernik i włącze odbiornik postaram się żeby był jak najbardziej widoczna nazwa lampy, to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości, jeżeli kolega sądzi że kłamię to niech zrobi test, sam zobaczy, ja nie umiem wyjaśnić podwalin dlaczego tak się dzieje, ale to niepierwsze moje radio, w którym się z czymś takim spotkałem, sam w radiu KANKAN 3 mam podmieniona ECL86 na PCL86 i radio świetnie działa, też postaram się przesłać zdjęcia mimo że PCL86 jest żarzona przez 6,3V radio używam i gra od ponad roku bezawaryjnie, co do mocy wyjściowej, kolega pewnie ma rację że może jest mniejsza, tego niewiem bo niesprawdzałem, zresztą na odległość niczego nie udowodnię, załatwiłem sobie dwiel lampy EBL21 i UBL21 jedna jest z Pioniera, sparwdzę czy radio działa i napiszę
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Zajrzyj pod chassis i sprawdź, czy żarzenie lampy mocy [nóżki 1 i 8, czyli dwie przy kluczu] jest podłączone normalnie, jedna nóżka do masy, a druga do transformatora.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

:arrow: gachu13
Ponieważ byłem zdezorientowany tą dyskusją, toteż przed chwilą podłączyłem UBL21 do akumulatora o napięciu 6,1V. Nie była widoczna jakakolwiek zmiana koloru żarnika.
Może fabryka pomyliła stemple albo UBL21 w Kaprysie ma częściowe zwarcie żarnika? Choć na załączonej fotce widać, że żarzy się cały żarnik, co obala tą teorię :?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
_idu

Post autor: _idu »

walllker pisze:Co do samego żarzenia, rozmawiałem z jednym fachowcem od elektrotechniki, zrobiłem parę doświadczeń i miał rację, fakt że lampa się żarzy spowodowany jest ponoć zwykłymi prawami, otóż każde włókno ma swoją moc elektryczną, dlatego też jeżeli zamienimy lampę lub żarówkę wszystko jedno żarzoną niższym napięciem i większym prądem na lampę lub żarówkę żarzoną wyższym napięciem i niższym prądem, może się okazać że moc włókien jest zbliżona, z dokładnością +/_25% wtedy także będzie się żarzyć dosyć dobrze lampa o wyższym napięciu zasilania, zrobiłem test i okazało się że tak jest, zamieniłem najpierw w simsonie z orginalnej żarówki 6V/35W, gdyż mam tam instalację 6V, na żarówkę 12V/15W i okazało się że święcą tak samo dobrze, nawet 12V lepiej, podobnie testowałem z lampami PCL86 i ECL86 efekt podobny, więc można zamienić lampę o niższym napięciu żarzenia na lampę o tych samych parametrach i wyższym napięciu żarzenia jeżeli moc elektryczna włókien jest zbliżona, tyle że nie da rady w drugą stronę, gydyż nie wolno przekraczać dopuszczalnego napięcia żarzenia, trochę dziwne, ale radzę przetestować czy tak jest nie jedna osoba się zdziwi, ja się zdziwiłem

Co za belkot. Zapomniales o jednym. Oporze elektrycznym. Zarowka o tej samej mocy ale na wyzsze napiecie ma wieksza rezystancje wlokna. A to oznacza ze poplynie prad o mniejszym natezeniu!!!!. Moc wydzielona bedzie znacznie mniejsza.

Wykazac to Tobie?
Zalozmy ze masz zarowke (odbiornik pradu) o mocy 100W na napiecie 10V. Znajac zaleznosci na moc: P = U * I oraz na rezystancje (prawo Ohma) R = U / I moza obliczyc rezystancje -> R = U * U / P = 10 * 10 / 100 = 1 Om.
No to co bedzie jak zasilisz ja napieciem 5V? Poplynie prad 5 A. Wydzielona moc 5 * 5 = 25W. Czterokrotnie mniejsza niz poprzednio!!!! Jedyna prawda bedzie fakt identyczne mocy traconej jak w zarowce 5V 25W. Ale nie beda tak samo swiecic!!!!. Czemu - bowiem tracona moc bedzie konsumowana na podniesienie temepratury (tu decyduje masa wlokna), oraz odprowadzenie ciepla na zewnatrz: promieniowanie, przewodnictwo cieplne. To pierwza kwestia ale druga to to ze w drugim przypakdu kolro bedzie blizej czerwieni a tam oko ma mniejsza czulosc niz dla koloru zoltego.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

walllker pisze:zrobiłem test i okazało się że tak jest, zamieniłem najpierw w simsonie z orginalnej żarówki 6V/35W, gdyż mam tam instalację 6V, na żarówkę 12V/15W i okazało się że święcą tak samo dobrze, nawet 12V lepiej
A gdybyś założył żarówkę 12V/5W, przepaliłaby się. Reflektor simsonka jest zasilany z "magneta", które to źródło ma dużą reaktancję wewnętrzną i przy zmniejszeniu prądu obciążenia napięcie silnie rośnie. W samochodzie z sześciowoltową instalacją ten numer by nie przeszedł.
Zmierz, proszę Cię, rezystancję żarnika tej lampy...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

...oczywiście należy pamiętać, że na zimno jest ona dużo niższa niż na gorąco. Tak więc pomiar będzie raczej niemiarodajny... Najlepiej by było zmierzyć na gorąco, stosując prawo Ohma.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Ale wynik będzie aż za dokładny dla stwierdzenia, czy to EBL, czy UBL.