maly wzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 10...14 postów
Witam.
Weekend minal i niestety nie znalazlem czasu, aby skonczyc ten uklad (schemat kilka postow wyzej).
Mam przy okazji pare pytan:
1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?
pozdrawiam
tomek
Weekend minal i niestety nie znalazlem czasu, aby skonczyc ten uklad (schemat kilka postow wyzej).
Mam przy okazji pare pytan:
1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?
pozdrawiam
tomek
-
- moderator
Są to jedne z elementów kształtujących brzmienie wzmacniacza. W przeciwieństwie do wzmacniaczy audio częstotliwości graniczne zazwyczaj nie są podakustyczne. Poszukaj, pooglądaj schematy.tomek SE pisze:1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
Moim zdaniem najkrótszą stałą czasową powinien mieć obwód w siatce ostatniej lampy (lampy mocy), ale są na to różne poglądy.
Jak wyżej.tomek SE pisze:2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
Nie, dla triody sytuacja jest trochę inna. Odpowiednie dane znajdziesz w katalogu, albo policzysz sam z odpowiednich charakterystyk, do czego zachęcamtomek SE pisze:3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?

-
- 10...14 postów
-
- 3125...6249 postów
Kondensator będzie dużo za duży. Policz jaką częstotliwość graniczną daje taki filtr.tomek SE pisze: 1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
Tak, chociaż niekoniecznie "lepsze radzenie" oznacza lepszy dźwięk. To nie hi-fi. Na początek możesz dać 47u.2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
Zapewne o innym, ale jeśli chcesz mieć przełącznik trioda/pentoda, to za bardzo nie masz wyboru3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?

-
- 10...14 postów
Witajcie.
Jutro piatek, wiec zasiadam wieczorem do tego wzmacniacza. Dostalem od kolegi obudowe wykonana z aluminium ( chyba 1mm ). Zastanawiam sie, czy potencjometry, ktore mam zastosowac moga miec kontakt elektryczny z obudowa, czy lepiej zastosowac te "plastikowe" ?
Odezwe sie zapewne w sobote, moze jakies zdjecia zamieszcze, chociaz nie wiem jak to sie robi
pozdrawiam
tomek
Jutro piatek, wiec zasiadam wieczorem do tego wzmacniacza. Dostalem od kolegi obudowe wykonana z aluminium ( chyba 1mm ). Zastanawiam sie, czy potencjometry, ktore mam zastosowac moga miec kontakt elektryczny z obudowa, czy lepiej zastosowac te "plastikowe" ?
Odezwe sie zapewne w sobote, moze jakies zdjecia zamieszcze, chociaz nie wiem jak to sie robi

pozdrawiam
tomek
-
- moderator
-
- 10...14 postów
-
- 9375...12499 postów
-
- 10...14 postów
-
- 9375...12499 postów
-
- 10...14 postów
-
- 3 posty
Witam.
Zbudowałem wzmacniacz pseudo gitarowy na PCL86 (coś koło 4W) i powiem że gra całkiem całkiem ale bez większego szału, brak mi czegoś w tym dźwięku (pewnie dla tego, że trioda jest sterowana podobnie jak w zwykłych wzmakach (to jeszcze będę "badał"
) ). Teraz myślę o innym bardziej gitarowym wzmaku. Jak na początek to taki jest OKI:).
schemat umieszczę niżej (ten schemat zgrałem chyba z elektrody ale kto wie ile to już forum zaliczyło
.
A żarzenie zrobiłem na LM317 bo niestety nie mając trafa izolującego użyłem trafa 230/12 i 230/15 co mi bardzo fajnie z napięciem anodowym wyszło (u mnie Ua=235 V czyli luzik). Generalnie mam trochę większe straty ale wydaj mi się że nie jest to zły pomysł, widziałem że dużo ludzi go stosuje.
<poza tematem> Teraz zamierzam zrobić wzmacniacz przeciwsobny też na PCL86 (mam ich troszkę albo EL81 lub EL84)z tą drobną różnicą że całkowicie sam go wyliczę od "stóp do głów" dobiorę punkt pracy i inne problemy rozwiąże. ten wzmak na PCL86 to był poligon.
POZDRAWIAM
Zbudowałem wzmacniacz pseudo gitarowy na PCL86 (coś koło 4W) i powiem że gra całkiem całkiem ale bez większego szału, brak mi czegoś w tym dźwięku (pewnie dla tego, że trioda jest sterowana podobnie jak w zwykłych wzmakach (to jeszcze będę "badał"

schemat umieszczę niżej (ten schemat zgrałem chyba z elektrody ale kto wie ile to już forum zaliczyło

A żarzenie zrobiłem na LM317 bo niestety nie mając trafa izolującego użyłem trafa 230/12 i 230/15 co mi bardzo fajnie z napięciem anodowym wyszło (u mnie Ua=235 V czyli luzik). Generalnie mam trochę większe straty ale wydaj mi się że nie jest to zły pomysł, widziałem że dużo ludzi go stosuje.
<poza tematem> Teraz zamierzam zrobić wzmacniacz przeciwsobny też na PCL86 (mam ich troszkę albo EL81 lub EL84)z tą drobną różnicą że całkowicie sam go wyliczę od "stóp do głów" dobiorę punkt pracy i inne problemy rozwiąże. ten wzmak na PCL86 to był poligon.
POZDRAWIAM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.