maly wzmacniacz

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Bo i skąd by miała być. EL84 i część pentodowa xCL86 to prawie identyczne lampy. A i różnica mocy jest marginalna.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

ja próbowałem zamienić w moim piecyku 6P14P na ECL86 (oczywiście części pentodowe - triodowa była zwarta do masy) i muszę przyznać, że różnicy nie słychać wcale...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: tomek SE »

Witam.
Weekend minal i niestety nie znalazlem czasu, aby skonczyc ten uklad (schemat kilka postow wyzej).
Mam przy okazji pare pytan:
1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tomek SE pisze:1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
Są to jedne z elementów kształtujących brzmienie wzmacniacza. W przeciwieństwie do wzmacniaczy audio częstotliwości graniczne zazwyczaj nie są podakustyczne. Poszukaj, pooglądaj schematy.
Moim zdaniem najkrótszą stałą czasową powinien mieć obwód w siatce ostatniej lampy (lampy mocy), ale są na to różne poglądy.
tomek SE pisze:2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
Jak wyżej.
tomek SE pisze:3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?
Nie, dla triody sytuacja jest trochę inna. Odpowiednie dane znajdziesz w katalogu, albo policzysz sam z odpowiednich charakterystyk, do czego zachęcam :idea:
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

Dzieki.
Posprawdzam rozne schematy, charakterystyki.
tomek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tomek SE pisze: 1. Jakie dobrac C i R miedzy stopniami? Im stala czasowa wieksza tym czestotliwosc graniczna nizsza, ale czy zalezy nam na niskiej czestotliwosci w ukladzie pod gitare? U mnie C=100nF, R=1MOhm.
Kondensator będzie dużo za duży. Policz jaką częstotliwość graniczną daje taki filtr.
2. Jaki dac kondensator bocznikujacy rezystor katodowy dla pentody koncowej? Czy 47uF wystarczy? Zwiekszajac jego wartosc uklad chyba sobie lepiej radzi z nizszymi czestotliwosciami?
Tak, chociaż niekoniecznie "lepsze radzenie" oznacza lepszy dźwięk. To nie hi-fi. Na początek możesz dać 47u.
3. Dla lampy el84 w ukladzie SE katalogowe Ra = 5200Ohm. Czy dla polaczenia tej lampy w uklad triodowy, stosujemy nadal transformator o tym samym Ra?
Zapewne o innym, ale jeśli chcesz mieć przełącznik trioda/pentoda, to za bardzo nie masz wyboru :)
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

Witajcie.
Jutro piatek, wiec zasiadam wieczorem do tego wzmacniacza. Dostalem od kolegi obudowe wykonana z aluminium ( chyba 1mm ). Zastanawiam sie, czy potencjometry, ktore mam zastosowac moga miec kontakt elektryczny z obudowa, czy lepiej zastosowac te "plastikowe" ?
Odezwe sie zapewne w sobote, moze jakies zdjecia zamieszcze, chociaz nie wiem jak to sie robi ;-)
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Obudowy potencjometrów powinny miec elektryczny kontakt z chassis (w dowolnym miejscu).
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jethrotull pisze:Obudowy potencjometrów powinny miec elektryczny kontakt z chassis (w dowolnym miejscu).
Czasem zdarzało mi się uzyskać mniejsze zakłócenia izolując obudowy potencjometrów od chassis i podłączając je oddzelnym przewodem prosto do szyny masy. Ale nie jest to jakaś obowiązująca reguła.
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

A odnosnie szumow i brumow we wzmacniaczu do gitary, jaki powinien byc ich maksymalny poziom na wyjsciu, aby za bardzo nie dokuczaly ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

pytanie z cyklu: jak głosno powinien wyć pies sąsiadów aby mnie nie wkurwiał? Odp. Powinien wyć tak aby mnie nie denerwował. Odpowiedź zawarta w pytaniu "miszczuniu"
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

czyli ile to woltow?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie mam pojęcia przy ilu woltach zaczynam się denerwować:) Twój próg irytacji może być zresztą inny. :)
tomek SE
10...14 postów
10...14 postów

no ale zapewne sa jakies standardy?
chszanek
3 posty
3 posty

Post autor: chszanek »

Witam.
Zbudowałem wzmacniacz pseudo gitarowy na PCL86 (coś koło 4W) i powiem że gra całkiem całkiem ale bez większego szału, brak mi czegoś w tym dźwięku (pewnie dla tego, że trioda jest sterowana podobnie jak w zwykłych wzmakach (to jeszcze będę "badał" :wink: ) ). Teraz myślę o innym bardziej gitarowym wzmaku. Jak na początek to taki jest OKI:).
schemat umieszczę niżej (ten schemat zgrałem chyba z elektrody ale kto wie ile to już forum zaliczyło :) .
A żarzenie zrobiłem na LM317 bo niestety nie mając trafa izolującego użyłem trafa 230/12 i 230/15 co mi bardzo fajnie z napięciem anodowym wyszło (u mnie Ua=235 V czyli luzik). Generalnie mam trochę większe straty ale wydaj mi się że nie jest to zły pomysł, widziałem że dużo ludzi go stosuje.

<poza tematem> Teraz zamierzam zrobić wzmacniacz przeciwsobny też na PCL86 (mam ich troszkę albo EL81 lub EL84)z tą drobną różnicą że całkowicie sam go wyliczę od "stóp do głów" dobiorę punkt pracy i inne problemy rozwiąże. ten wzmak na PCL86 to był poligon.

POZDRAWIAM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:)