OTL słuchawkowy na 6S33S

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Hmmm... Jeżeli wspólna katoda to pewnie gdyby były 2 duodiody to pewnie musiałbym się liczyć z pewnym rozjazdem parametrów - więc stawiam na dzielone wtórne w trafie i jedna duodioda. Dobrze wydedukowałem?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Beier pisze:Hmmm... Jeżeli wspólna katoda to pewnie gdyby były 2 duodiody to pewnie musiałbym się liczyć z pewnym rozjazdem parametrów - więc stawiam na dzielone wtórne w trafie i jedna duodioda. Dobrze wydedukowałem?
Nie ;)
Jeżeli zawsze katody są wspólne, to nie da się zrobić mostka, gdyż tylko dwie z czterech diod w mostku są połaczone katodami.
Do tego diody próżniowe mają dość duży spadek napięcia przy przewodzenia, więc ich szeregowe łączenie, co ma miejsce w mostku, jest niekorzystne.

Zdecydowanie do prostownika lampowego uzwojenie dzielone.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Dioda jaka? GZ34? Wiem ze jest mocna ale z tymi napięciami to trochę zdębiałem - GZ34 w prostowniku dwupołówkowym z obciążeniem rezystancyjno-indukcyjnym daje 250V przy zasilaniu jej 2x300V a amp potrzebuje 150V - z tego co patrzyłem po lampach to każda ma inne napięcie i trudno będzie utrafić te 150V na wyjściu z prostownika - no chyba że jest jakiś inny sposób na to o którym zapewne nie wiem :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

W katalogach podane są maksymalne napięcia, jak również najczęściej spotykane układy. Nie oznacza to, że nie można zrobić innych.
Aby uzyskać mniejsze napięcie na wyjściu prostownika trzeba po prostu użyć transformatora o niższym napięciu wtórnym. Dokładne policzenie jest tu dość kłopotliwe, dlatego korzysta się z wykresów zamieszczanych w katalogach, lub symulacji komputerowej.