Pcb do wzmacniaczy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Piotrektab »

interesuje mnie poskładanie mesy dr , jakiegoś soldano albo marschall jcm 800 czy też 900 ... Chcę żeby wzmacniacz miał ładny czysty i 2 kanały przesteru . Do tego planuje zrobić końcówkę na 2 x 6l6 albo 6P3S ale raczej będą to 6p3s .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

a bomby jądrowej nie chcesz w domu poskładać?...
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: masater »

3 kanały, korektor i głośności/gainy dla każdego oddzielnie, i już na gałkach na potencjometry można zbankrutować :)
Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

painlust pisze:a bomby jądrowej nie chcesz w domu poskładać?...
Nie bardzo raczej chciałbym sobie na " niej " pograć.
Wiem że będzie to troszke kosztować ale chce sobie coś takiego zmontować ..
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

A czy moglbys sie przyznac co juz udalo ci sie zmontowac? Jezeli jestes jeszcze zielony to jest ryzyko ze wybierasz sie z wykalaczka na tygrysy.
Aleksander Niemand
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

Niech próbuje :) Tak jak i ja to czynię ;) Ważne, żeby poczytał co robić, żeby się nie skrzywdzić. Kto wie może coś wyjdzie może nie. Nie próbujesz - nie żyjesz (to chyba z jakiejś reklamy sprite'a albo czegoś takiego) :P

Tutaj masz link do 50 wat-owego Jcm 800:

http://www.dreamtone.org/JCM.htm#2

A tu masz forum dotyczące "klonów" Soldano SLO a także innych wzmaków:

http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/

Zarejestruj się i zaciągaj schematy, płytki, itp.

Mesy musisz sobie sam poszukać ;) Może ktoś Ci coś podrzuci jeszcze.

Jakbyś był konkretnie zdecydowany na JCM 800 to daj znać to postaram się we wtorek w pracy wysłać fajnego linka (o ile będzie jeszcze chodził) z bardzo przejrzystymi "Turret board-ami" JCM-ów, teraz nie mogę tego znaleźć.
Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

Jeśli chodzi o konctrukcje " nie lampowe " to juz sobie troche tego poskładałem a jeśli chodzi o lampowe to składałem juz czystego fenderka do końcówki na mostefach i wszystko ładnie mi się udało
Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

Naked_Raygun - dałbyś tego linka ??
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Niestety nie znalazłem tego linka choć byłem pewien, że mam go w "ulubionych" na kompie w robocie. Z tego co pamiętam to była bodajże hiszpańska strona stąd problem w znalezieniu, ale jakoś ją spróbuję w wolnej chwili odnaleźć. Poniżej też dosyć konkretny link z schematami połączeń, bo tak akurat jcm800 były raczej robione (no chyba, że późniejsze wersje były już na płytkach). Według linii połączeniowych możesz zrobić sobie ścieżki na płytce aczkolwiek wersja na np. kołkach lutowniczych jest całkiem przyjemna, możesz też dla ułatwienia zrobić na płytce uniwersalnej (coś czuję, że ktoś mnie za to heretykiem zaraz okrzyknie :) ).
http://www.ceriatone.com/

Masz tam JCM800 2204 i trochę innych.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

painlust pisze:PCB w lampowcu to.... moim zdaniem profanacja,
... no, chyba, że skopiuje sie wiernie PCB z fabrycznego markowego wzmacniacza. Np. Dynakorda.

Taka płytka jest zoptymalizowana zwłaszcza pod względem prowadzenia masy, niemniej zrobiony na niej wzmacniacz też można dokumentnie spieprzyć gdy się nie wie jak w oryginalnym wzmacniaczu poprowadzono masę i gdy np. zamiast przyłączyć ją przy gnieździe wejściowym podepnie się do pierwszego elektrolitu.

Pamiętam ile to nakombinowałem się nad dokładnym odbrumieniem preampów projektując płytkę do 50W wzmacniacza - cleanowego gitarowca opisanego w DIY -> Dział 1 - na Fonarze.
Wyszło chyba za trzecim razem - i było cudownie.

Rysunek ten wyjątkowo dooobrze schowałem - zapewne, żeby, Boże broń, przypadkiem nie zaginął - szukam go od dobrych kilku lat po wszystkich książkach, czasopismach, schematach... :twisted: przy okazji znalazłem sporo innych, też doskonale zabezpieczonych przed zaginięciem papierów ... :o :) :D :lol:
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/im ... mplete.pdf zdecydowałem się na tą konstrukcję . Mam pytanie odnośnie ldrów . Soldano chce wykonać na oryginalnej płytce i myślałem żeby w miejsce ldrów wstawić takie złączki do płytek ( jak w radmorze międzi płytką końcówki mocy a tranzystorami końcowymi ) i na osobnej płytce wpinanej zrobić przełaczanie na przekaźnikach . Co sądzicie o tym pomyśle ?
Ostatnio zmieniony ndz, 4 listopada 2007, 11:01 przez Piotrektab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

A nie łatwiej byłoby po prostu skorzystać z wersji płytki z przekaźnikami, gdzieś tam na sloclone się szwęda takowa. Generalnie też zbieram się do zrobienia tego wzmaka, płytkę będę przerysowywał jeszcze raz, żeby dopasować rozmiarami elementy.
Jak coś już tam zmontujesz to napisz jak poszło:)

pzdr
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Piotrektab pisze:na osobnej płytce wpinanej zrobić przełanczanie na przekaźnikach
:shock: :?
Beniek

Post autor: Beniek »

Ja kiedys zrobilem wersje na przekaznikach.
Piotrektab
15...19 postów
15...19 postów

Może i jest ale ja szukałem i nie znalazłem , wydaje mi się że w taki sposób będzie chyba najlepiej zrobić na tej płytce .Beniek a sam projektowałeś pcb ??