Z doświadczenia wiem, że lampy z takim nalotem bardzo szybko padają w układach z wysokim Ua. Pogarsza się próżnia (desorpcja), siatka sterująca zostaje napylona materiałem katody o niskiej pracy wyjścia, co powoduje duży prąd siatkowy, problemy z ustawieniem punktu pracy, w końcu niekontrolowane wzrosty prądu anodowego, które koniec końców prowadzą do sporej chmurki dymu ze wzmacniacza
W100 na gitarowca
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Piotr
- moderator
Po prostu na zdjęciach widzę przydymione szkło naprzeciw anody. To oznacza rozpylenie metalu podczas przeciążenia.
Z doświadczenia wiem, że lampy z takim nalotem bardzo szybko padają w układach z wysokim Ua. Pogarsza się próżnia (desorpcja), siatka sterująca zostaje napylona materiałem katody o niskiej pracy wyjścia, co powoduje duży prąd siatkowy, problemy z ustawieniem punktu pracy, w końcu niekontrolowane wzrosty prądu anodowego, które koniec końców prowadzą do sporej chmurki dymu ze wzmacniacza
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Najwyżej się lampy wymieni... W końcu układ kontroli napięć i prądów nie służy do tego, by go nie używać.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Re: W100 na gitarowca
Jedna EL34 Tesla i trzy EL34 RFT.Celdur pisze:
Wygląda jakby był całkowicie przebudowany, oryginalnie zbudowany jest na 4 EL34, tutaj tylko na jednej zachował się napis - EL34 - i ta jedna różni się od pozostałych wielkością (tzn. pozostałe są wyższe i węższe)
Pozdrawiam
Tak niekiedy robiono gdy nie było dostępu do nowych lamp jednego producenta.
Postaraj się albo zdobyć czwartą RFT albo pozostałe trzy Tesle i złóż jednolity komplet.
Te lampy - nie wiadomo czemu - nie lubią się za bardzo (całkiem jak Niemcy i Czesi
Dopalacz W100 opłaca się przerabiać na jednokanałowy cleanowy wzmacniacz dużej mocy albo kilkukanałowy wokalowy. Brudasa zeń się nie zrobi (tak jak i z MV3) bez równoczesnego przebudowania drajwera
Najprościej (w przypadku nowszego modelu W100 z Legionowa, tym ze "Spójni" się nie przyglądałem) wypieprzyć oryginalną płytkę układów kontrolno-pomiarowych i w jej miejsce wstawić zbliżone wymiarowo skrzynkowe minichassis z podstawkami + tradycyjnie zmontowanymi elementami.
Po za tym warto wymienić całą płytę czołową i zastąpić ją wymiarowo identyczną - z potencjometrami umieszczonymi w miejscu miernika i przycisków kontrolnych.
Wygląda to całkiem nieźle.
Tak przebudowany wzmacniacz ma ładne dynamiczne i klarowne brzmienie, bliskie sąsiedztwo obwodów przedwzmacniaczy i lamp prostowniczych EY88 nie jest kłopotliwe - wbrew pozorom nie ma problemów z brumami.
Ekranowanie preampów sprowadziło się w zasadzie do zastosowania nasadzanych kubków na ECC83 i blaszanej ramki okalającej od strony montażu wstawiony moduł - z przepustami na kablencję
W100 przebudował mój znajomy (ja tylko sugerowałem co i jak
Mam własne trzy sztuki W100 (legionowskie) czekające na taką przebudowę, ale ... komu by się to chciało robić
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
Celdur
- 10...14 postów

Dzięki za rade.ZoltAn pisze: Jedna EL34 Tesla i trzy EL34 RFT.
Tak niekiedy robiono gdy nie było dostępu do nowych lamp jednego producenta.
Postaraj się albo zdobyć czwartą RFT albo pozostałe trzy Tesle i złóż jednolity komplet.
Czyli trzeba zainwestować w jakąś kostkę Boss'a.ZoltAn pisze: Dopalacz W100 opłaca się przerabiać na jednokanałowy cleanowy wzmacniacz dużej mocy albo kilkukanałowy wokalowy. Brudasa zeń się nie zrobi (tak jak i z MV3) bez równoczesnego przebudowania drajwera
Zoltan
Co sądzicie o preamp'ie z Marshal'a JCM 800?
http://tremolo.elektroda.net/obraz.php? ... %20(A).gif
http://tremolo.elektroda.net/obraz.php? ... %20(B).gif
W B zauważyłem potencjometr "Sweep". Czy jest tam jakiś efekt typu echo?
Pozdrawiam
-
Celdur
- 10...14 postów

Masz racje, mój błądjethrotull pisze:Jakie znów echo, skąd echo bez linii opóźniającej? to pokrętło rozszerza możliwości korektora. Jeśli chcesz zobaczyć co konkretnie ono robi to ściągnij sobie Tone Stack Calculator.
Jak zbiorę materiały to biorę się do roboty, zbuduję wersje B. Czy to trafo będzie odpowiednie do tego preamp'u?
-
painlust
- 9375...12499 postów

-
Celdur
- 10...14 postów

-
painlust
- 9375...12499 postów

-
METALOWIEC
- 375...499 postów

ja bym się bardzo chętnie zajął takim delikwentem.... na Twoim miejscuZoltAn pisze: Mam własne trzy sztuki W100 (legionowskie) czekające na taką przebudowę, ale ... komu by się to chciało robić![]()
![]()
![]()
-
Boguś
- 2500...3124 posty

-
METALOWIEC
- 375...499 postów

-
Boguś
- 2500...3124 posty

-
Celdur
- 10...14 postów

Dzięki za rade. O takim sposobie zasilania pisałeś? Zastosuje tą metodę wraz z regulatorem LM317.painlust pisze:10W? aż nadto. Zresztą preampy zasila się kompletnie inaczej...Celdur pisze:heh... Jakiej mocy proponujesz?painlust pisze:trafo 60W do preampu? BUUUUUHHAAAAHHHAAA!!!! przepraszam.
Pozdrawiam