Szarotka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Szarotka
Przydałoby się podmienić 1R5T, bo to o nią mi chodziło. A nie masz oscyloskopu lub choćby multimetru z miernikiem częstotliwości żeby sprawdzić czy oscylator działa?
SQ9KQZ
Wystarczy inne radio z zakresem AM. Nie potrzeba oscyloskopu ani miernika częstotliwości.
-
- 6250...9374 posty
Właśnie wiem że chodzi o 1R5T ale takiej nie mam na zapasie. Oscyloskopy mam nawet dwa, sprawdzę to.gachu13 pisze:Przydałoby się podmienić 1R5T, bo to o nią mi chodziło. A nie masz oscyloskopu lub choćby multimetru z miernikiem częstotliwości żeby sprawdzić czy oscylator działa?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Tak więc wymieniłem lampę 1R5T i nic. Cały czas buczenie i szumy. Może zasilacz głupieje? Gdyby ktoś mógł zmierzyć jakie są jego napięcia względem masy może wtedy wszystko by się wyjaśniło...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
sprawdziłem zasilacz i jest tak:
między wtykami jest 2-3 jest 190V na sucho a między wtykami 5-6 jest 2V na sucho. Wyglądają na dobre choć anodowe trochę za wysokie. Udało mi się złapać jakąś angielską stacje na krótkich ale średnich i długich nie łapie.
między wtykami jest 2-3 jest 190V na sucho a między wtykami 5-6 jest 2V na sucho. Wyglądają na dobre choć anodowe trochę za wysokie. Udało mi się złapać jakąś angielską stacje na krótkich ale średnich i długich nie łapie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Dobra złapałem Warszawę ale:
cholernie buczy i chlupie odbiór jak również nie odbiera bez dołączonej anteny. Na ferrytowej nie odbiera wcale. Nie daje nic dołączanie kondensatorów elektrolitycznych i stałych w obwody zasilania, nadal byczy! Podmieniłem kondensatory 50nF i to samo. Zauważyłem że gdy wyciągnę 1S5T to nie buczy. Gdy wyciągnę 1R5T lub 1T4T buczy cały czas. Dziwne conajmniej.
Szczerze mówiąc to nie wiem jak ja to naprawiłem, chciałem oscyloskopem sprawdzić czy pracuje generator i zrobiłem przypadkiem małe zwarcie w okolicy 1R5T. Po tym zaczęło odbierać na krótkich, długie i średnie zrobiłem dzisiaj ale nie odbiera bez anteny.
Pozdrawiam!
cholernie buczy i chlupie odbiór jak również nie odbiera bez dołączonej anteny. Na ferrytowej nie odbiera wcale. Nie daje nic dołączanie kondensatorów elektrolitycznych i stałych w obwody zasilania, nadal byczy! Podmieniłem kondensatory 50nF i to samo. Zauważyłem że gdy wyciągnę 1S5T to nie buczy. Gdy wyciągnę 1R5T lub 1T4T buczy cały czas. Dziwne conajmniej.
Szczerze mówiąc to nie wiem jak ja to naprawiłem, chciałem oscyloskopem sprawdzić czy pracuje generator i zrobiłem przypadkiem małe zwarcie w okolicy 1R5T. Po tym zaczęło odbierać na krótkich, długie i średnie zrobiłem dzisiaj ale nie odbiera bez anteny.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Możliwe że heterodyna nie chciała zastartować a tym zwarciem jej pomogłeś
Sprawdź czy wokół podstawki 1R5T nie ma zimnych lutów i czy któryś kondensator się nie rozlatuje. Po uzyskaniu w miarę stabilnego odbioru możesz spróbować na ucho dostroić filtry pośredniej - możliwe że czułość wzrośnie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 6250...9374 posty
Wymieniłem kondensatory choć były dobre, nie wymieniłem jedynie w obwodzie 3S4T kondów 1000pF i 2400pF, reszta papierzaków jest nowa. Filtrami stroiłem na ucho właśnie ale jakość nie poprawiła się. Żeby zlikwidować to burczenie i będzie OK. To ewidentnie jest dźwięk 50Hz ale dlaczego odtwarzane audycje tak bulgotają! Potem może pożyczę generator i nastroję jak się należy.gachu13 pisze:Możliwe że heterodyna nie chciała zastartować a tym zwarciem jej pomogłeśSprawdź czy wokół podstawki 1R5T nie ma zimnych lutów i czy któryś kondensator się nie rozlatuje. Po uzyskaniu w miarę stabilnego odbioru możesz spróbować na ucho dostroić filtry pośredniej - możliwe że czułość wzrośnie.
Pozdrawiam
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Marcin jak chcesz to wpadnij do mnie, ja niestety nie jestem mobilny.
Adres w Cool Booku PL. aktualny
gmv
Adres w Cool Booku PL. aktualny
gmv