EL34 SE + 6n2p-ev + ECC808

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

No baa... :wink:
Zapraszam na PW co by tematu nie robić bałaganu.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:arrow: gachu13, KaKa : Toroidalne rdzenie ze szczeliną w przyrodzie występują.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

To mnie teraz zastrzeliłeś. Może jakieiś fotki, linki czy coś możesz pokazać? Człowiek się całe życie uczy :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Jak dobrze pamietam firma Plitron ma w swojej ofercie toroidy do SE.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: dodo_1989 »

Czad normalnie! Nie podejrzewałem, że takie informacje tu wyjdą na wierzch. Co do ekranu i zalania żywicą zasilającego, to co o tym myślicie? Warte świeczki?
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

zależy jaki ten ekran - jeżeli to ma być 1,5-2mm blacha stalowa to raczej ma sens...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

KaKa pisze:To mnie teraz zastrzeliłeś. Może jakieiś fotki, linki czy coś możesz pokazać? Człowiek się całe życie uczy :)
http://www.nipponcore.com/BAK%EF%BC%8D2 ... 7/pr-g.htm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów

Zaplanowałem sobie na kartce montaż całego preampu. Jeszcze zostałą końcówka, ale to potem. Postaram się wykonać tą konstrukcję wzorowo. Niestety montaż wzmacniacza zostanie opóźniony przez mój wyjazd do babci. Testowałem już montaż super przestrzenny, przestrzenno-listwowy i nie wyglądał on za dobrze. Tym razem wszystko najpierw wyląduje na papierze, obliczę ile potrzeba mi oczek i w jakich odstępach, a następnie zabiorę się do dzieła. W tym tygodniu zamierzam powiercić dziury na podstawki, zamówić to co mam do zamówienia, czyli kątowniki i transformatory. Całe szczęście większość potów mam, tylko brakuje mi 250k, czyli jak będę wracał od babci to wskoczę do elektronika :). Zastanawiałem się, czy zastosować przełączniki takie jak w starych komputerach, w stylu: jeden duży, drugi mały, oba białe, czy też zastosować te istnie z samolotu (pamiętne z filmów załączanie silników) przełączniki "wajchowe". Po paru pytaniach rodzina zadecydowała na te z samolotu.
Teraz nie wiem jak można zamontować żarówkę, bądź diodę na panelu i gdzie ją kupić. Czy może olać kontrolkę? Bo w sumie jak się decyduję na siatkę z przodu to lampy będzie widać i ich żarzenie też? No i przy okazji: zaekranować obie lampy, czy tylko wejściową?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

dodo_1989 pisze: Teraz nie wiem jak można zamontować żarówkę, bądź diodę na panelu i gdzie ją kupić.
Są specjalne oprawki
No i przy okazji: zaekranować obie lampy, czy tylko wejściową?
Ja bym żadnej nie ekranował :)
Ekran zawsze można dodać w przypadku kłopotów.
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów

W moim przypadku mam różne podstawki i by trzeba było przelutowywać wszystko, żeby zastosować ekran. Po ostatnim koncercie na mojej konstrukcji przeznaczonej do domu (?), która nieźle radziła sobie na scenie (EBL21) to zastosuję jednak ekran dla wejściowej, bo to co się działo z nie tylko moim wzmacniaczem :). Po prostu scena była usytuowana zaraz przed anteną nadawczą!. Wyrastała ona jakieś 10 metrów od sceny. Gitara basisty zaczęła odbierać radio, a mój lampiak wolał sieć komórkową i brzęczał. Nie wiem, czy ekran poradziłby coś w tej sytuacji, ale chyba nie zaszkodzi, nie?
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów

Nie wiecie może, gdzie i pod jaką nazwą można dobyć takie uszczelki do chassis, dla izolacji kabelków?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

w takiej konstrukcji ekrany się przydają - u mnie bez kubeczków preamp gwiżdże... :roll:
-Jó vevökészuleke van?
Awatar użytkownika
dodo_1989
125...249 postów
125...249 postów

Zastanowiłem się nad układem lamp itd. Wszyscy więdzą, że najlepiej to zrobić na żywca :), dlatego wziąłem dwa byle jakie transformatory mniej więcej odpowiadające rozmiarami i ułożyłem na chassis. Aby było też ciekawiej zrobiłem dwa zdjęcia przedstawiające układ. Poprosiłbym o komantarze związane z poprawnością ułożenia.
Podczas manewrowania elementami brałem pod uwagę następujące czynniki:
- trafo głośnikowe jak najdalej sieciowca;
- lampa wejściowa jak najbliżej gniazda jack;
- wtórnik jak najbliżej korektora;
- sieciowiec jak najbliżej: włączników, gniazda na kabel zasilający i bezpiecznika;
- EL34 jak najbliżej master volume.
Nie ma panelu przedniego i tylnego, dlatego też pozwoliłem sobie zrobić symulację w komputerze. Do ponownego rozpatrzecia są już dodane kontrolki. Nie wiem czy dać dwie, czy jedną i jak daleko je od siebie oddalić. Patrząc na załącznik od lewej kółka oznaczają: kontrolka sieciowa, włącznik sieciowy, włącznik anodowy, kontrolka standby, przełącznik triod/pentoda, master volume, potem trzy kółka to korektor, a następnie dwa to Gain'y, ostatnie zaś to gniazdo jack.
Panel zostanie zrobiony z aluminiowych kątowników wysokości 6cm. Całość zostanie zanitowana do zagięcia widocznego na zdjęciu. Całe chassis pochodzi od obudowy komputera - Optimusa. Jak pewnie się domyślacie jest to część dolna. Trochę przykro mi z tego, że chassis jest ze stali, ponieważ będą kłopoty przy wierceniu otworów, ale za to będzie bardziej wytrzymałe. Wybrałem już na allegro kontrolki, przełączniki i gałki. Pomyślałem, że to ma być piękna konstrukcja, dlatego kupię jedne z droższych gałek - 3,90 za sztukę. U babci będę siedział jak na szpilkach ciągle myśląc o tym wzmacniaczu :). Nie mogę się doczekać aż wszystkie zamówione części przyjdą. Pozdrawiam wszystkich!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

ja to widzę tak:

obróć TG o 90 stopni, EL34 wsuń bardziej w stronę tylnej ścianki a lampy preampu rozsuń od siebie i jednocześnie trochę przysuń do przedniego panelu.
-Jó vevökészuleke van?