Bufor (preamp?) do basu...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 6250...9374 posty
W załączniku układ, który mam nie pamiętam skąd (ale mi się jakoś z Tomem kojarzy
) - lampowa kaczka, żeby było jeszcze ciekawiej przestrajana trójsekcyjnym kondensatorem. Wydaje mi się, że można by wykorzystać układ jako przestrajany filtr pasmowoprzepustowy.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
Nie, moderator tylko wyłuszcza (na czerwono) błędy. Poprawić ma je autor postu.MKramer pisze:Od razu przepraszam, że lekko nie w temacie, ale czy poprawki ortografii na czerwono to sprawka naszych kochanych moderatorów? Zauważyłem w tym wątku dwa błędnie poprawione wyrazy. Powinno być:
wziąć
wyczuwalnie
-
- 250...374 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
O tym nie pomyślałem... ;-) Czy np. dodatkowy kondensator 47u i rezystor 1k mógłby byc?może chodzi o odsprzęgnięcie zasilania?
Odnośnie wzmocnienia, to filtr przed pierwszą triodą dość znacznie "wytłumi" sygnał. Zresztą - zmontuję i sprawdę, jak się będzie przesterowywało, to będę się bawił...
Pozdr.
-
- 1250...1874 posty
-
- 50...74 posty
Witam! Może ja za Kolegę odpowiem na Twoje pytania!
Układ będzie tak czuły, że jak nie ze swojego zasilacza, to od sąsiadki z żelazka będzie zbierał te zakłócenia!
Kolega pewnie zrobił to nie świadomie, ale właśnie o to chodzi, żeby wytłumić najniższe częstotliwości, bo jak sam wspomniał bas mu dudni! Po drugie chce uzyskać inne brzmienie! Ja na jego miejscu to bym w to miejsce wstawił, co najmniej z 10 kondensatorów równolegle, od 150pF zwyż, podpiętych do przełącznika obrotowego, pozwoliłoby to na dobranie ilości basu do gabarytów skrzyni, tak, aby bas nie dudnił, a co za tym idzie, była by możliwość uzyskania innych barw!jethrotull pisze:Kilka pytań:
Do czego służą elementy 470p, 4k7 i 470k pomiędzy stopniema wtórnikiem? Dlaczego kondensator sprzęgający (w ogóle zresztą niepotrzebny) ma tak małą wartość? Odetnie Ci to cały dół.
Wrażenie wrażeniem, ale tu trzeba by się podeprzeć konkretnymi pomiarami napięć sygnałowych! To wszystko zależy gdzie on to będzie podpinał, bo jeżeli bezpośrednio pod samą końcówkę, to najprawdopodobniej i tak jeszcze za dużo tego wzmocnienia! Wzmocnienie tego stopnie będzie grubo ponad 50 razy, co po podejściu z gitarą 30mV da 1,5V, co już jest nie do przyjęcia! Zauważ, że tam nie ma żadnej korekcji, która skutecznie potrafi wytłumić grubo ponad 50% sygnału, to wszystko zależy, jaką korekcje się zastosuje! A jeżeli ma z tym zamiar podejść bezpośrednio pod wejście wzmacniacza to już całkiem tragedia! Powinien się zdecydować, o co tak na prawdę mu chodzi, czy o zwiększenie czułości, czy o uzyskanie innego brzmienia, bo czułość a brzmienie, to dwie inne sprawy!jethrotull pisze: W jaki sposób dobrałeś punkt pracy pierwszego stopnia? Mam wrażenie że 220R-430R w kadodzie to stanowczo za mało.
Jeżeli to ma być w formie osobnej przystawki z własnym zasilaniem i ma zamiar podpiąć to na czułe wejście, to w cale bym się nie zdziwił, gdyby to mimo tak sporej filtracji, jeszcze brumiło!jethrotull pisze: Dlaczego napięcie anodowe filtrowane jest aż tyloma kondensatorami?
Pozdrawiam
Układ będzie tak czuły, że jak nie ze swojego zasilacza, to od sąsiadki z żelazka będzie zbierał te zakłócenia!
-
- 3125...6249 postów
Filtr 470p+470k ma częstotliwość graniczną 720Hz. To naprawdę nie są "najniższe częstotliwości". Po drugie, zastanów się jakie warunki pracy będzie miał wtórnik spolaryzowany w ten sposób?Staszek2 pisze:Kolega pewnie zrobił to nie świadomie, ale właśnie o to chodzi, żeby wytłumić najniższe częstotliwości, bo jak sam wspomniał bas mu dudni!
Nie chodzi mi o wzmocnienie a o punkt pracy. Jak myślisz: jakie napięcie będzie panowało na anodzie lampy przy takiej wartości rezystora katodowego?Wrażenie wrażeniem, ale tu trzeba by się podeprzeć konkretnymi pomiarami napięć sygnałowych!
Pozdrawiam.