Bufor (preamp?) do basu...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

moim zdaniem nie powinien, ale niech wypowie się ktoś bardziej obeznany w tym temacie...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

I przy okazji, ktoś może podrzuci propozycję aktywnego filtru/korektora? Bez problemu mogę dodać drugą lampę. A wręcz powiem, że chciałbym, bo po co się ma marnować trafko :-)

Pozdr.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W załączniku układ, który mam nie pamiętam skąd (ale mi się jakoś z Tomem kojarzy :) ) - lampowa kaczka, żeby było jeszcze ciekawiej przestrajana trójsekcyjnym kondensatorem. Wydaje mi się, że można by wykorzystać układ jako przestrajany filtr pasmowoprzepustowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

Od razu przepraszam, że lekko nie w temacie, ale czy poprawki ortografii na czerwono to sprawka naszych kochanych moderatorów? Zauważyłem w tym wątku dwa błędnie poprawione wyrazy. Powinno być:

wziąć
wyczuwalnie
Pozdrawiam
Mariusz Kram
OTLamp

Post autor: OTLamp »

MKramer pisze:Od razu przepraszam, że lekko nie w temacie, ale czy poprawki ortografii na czerwono to sprawka naszych kochanych moderatorów? Zauważyłem w tym wątku dwa błędnie poprawione wyrazy. Powinno być:

wziąć
wyczuwalnie
Nie, moderator tylko wyłuszcza (na czerwono) błędy. Poprawić ma je autor postu.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Taka moja propozycja... (choć nie wiem, czy nie za duże wzmocnienie bedzie to miało)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 17 lipca 2007, 12:20 przez petersz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Stopnie koniecznie trzeba odsprzęgnąć filtrem RC!
petersz
250...374 postów
250...374 postów

gachu13 pisze:Stopnie koniecznie trzeba odsprzęgnąć filtrem RC!
Które stopnie, jakie stopnie? Między triodami mam przecież filtr RC, gdzie jeszcze takowy trzeba wsadzić?

Pozdr.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

może chodzi o odsprzęgnięcie zasilania?

na moje oko to pierwszy stopień ma dużo za duże wzmocnienie (samo 1k mogłoby być, ale do tego ten 1uF to zbyt wiele). układ może przesterowywać.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

O tym nie pomyślałem... ;-) Czy np. dodatkowy kondensator 47u i rezystor 1k mógłby byc?

Odnośnie wzmocnienia, to filtr przed pierwszą triodą dość znacznie "wytłumi" sygnał. Zresztą - zmontuję i sprawdę, jak się będzie przesterowywało, to będę się bawił...

Pozdr.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Tak, o to mi chodziło. Wartości 1k i 47uF mogą być.
Staszek2
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Staszek2 »

Witam! Może ja za Kolegę odpowiem na Twoje pytania!
jethrotull pisze:Kilka pytań:
Do czego służą elementy 470p, 4k7 i 470k pomiędzy stopniema wtórnikiem? Dlaczego kondensator sprzęgający (w ogóle zresztą niepotrzebny) ma tak małą wartość? Odetnie Ci to cały dół.
Kolega pewnie zrobił to nie świadomie, ale właśnie o to chodzi, żeby wytłumić najniższe częstotliwości, bo jak sam wspomniał bas mu dudni! Po drugie chce uzyskać inne brzmienie! Ja na jego miejscu to bym w to miejsce wstawił, co najmniej z 10 kondensatorów równolegle, od 150pF zwyż, podpiętych do przełącznika obrotowego, pozwoliłoby to na dobranie ilości basu do gabarytów skrzyni, tak, aby bas nie dudnił, a co za tym idzie, była by możliwość uzyskania innych barw!
jethrotull pisze: W jaki sposób dobrałeś punkt pracy pierwszego stopnia? Mam wrażenie że 220R-430R w kadodzie to stanowczo za mało.
Wrażenie wrażeniem, ale tu trzeba by się podeprzeć konkretnymi pomiarami napięć sygnałowych! To wszystko zależy gdzie on to będzie podpinał, bo jeżeli bezpośrednio pod samą końcówkę, to najprawdopodobniej i tak jeszcze za dużo tego wzmocnienia! Wzmocnienie tego stopnie będzie grubo ponad 50 razy, co po podejściu z gitarą 30mV da 1,5V, co już jest nie do przyjęcia! Zauważ, że tam nie ma żadnej korekcji, która skutecznie potrafi wytłumić grubo ponad 50% sygnału, to wszystko zależy, jaką korekcje się zastosuje! A jeżeli ma z tym zamiar podejść bezpośrednio pod wejście wzmacniacza to już całkiem tragedia! Powinien się zdecydować, o co tak na prawdę mu chodzi, czy o zwiększenie czułości, czy o uzyskanie innego brzmienia, bo czułość a brzmienie, to dwie inne sprawy!
jethrotull pisze: Dlaczego napięcie anodowe filtrowane jest aż tyloma kondensatorami?
Pozdrawiam
Jeżeli to ma być w formie osobnej przystawki z własnym zasilaniem i ma zamiar podpiąć to na czułe wejście, to w cale bym się nie zdziwił, gdyby to mimo tak sporej filtracji, jeszcze brumiło!
Układ będzie tak czuły, że jak nie ze swojego zasilacza, to od sąsiadki z żelazka będzie zbierał te zakłócenia!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Staszek2 pisze:Kolega pewnie zrobił to nie świadomie, ale właśnie o to chodzi, żeby wytłumić najniższe częstotliwości, bo jak sam wspomniał bas mu dudni!
Filtr 470p+470k ma częstotliwość graniczną 720Hz. To naprawdę nie są "najniższe częstotliwości". Po drugie, zastanów się jakie warunki pracy będzie miał wtórnik spolaryzowany w ten sposób?
Wrażenie wrażeniem, ale tu trzeba by się podeprzeć konkretnymi pomiarami napięć sygnałowych!
Nie chodzi mi o wzmocnienie a o punkt pracy. Jak myślisz: jakie napięcie będzie panowało na anodzie lampy przy takiej wartości rezystora katodowego?

Pozdrawiam.