Które polskie radia miały UKF?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Na szybko pstryknąlem:
Niestety ma zdemontowana czesc gramofonowa (uszk. silnik i cały talerz). Zmienione gałki (dostalem ją bez). Ale dziala. UKF pzrestrojony pzrez wczesniejszego wlasciciela fachowca techniki radiowej i w.cz.(krótkofalowiec). Do kolo 100MHz chodzi.
Niestety ma zdemontowana czesc gramofonowa (uszk. silnik i cały talerz). Zmienione gałki (dostalem ją bez). Ale dziala. UKF pzrestrojony pzrez wczesniejszego wlasciciela fachowca techniki radiowej i w.cz.(krótkofalowiec). Do kolo 100MHz chodzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
Koło Tczewa mówisz... Ostatnio byłem na wybrzeżu i zaskoczyła mnie ilość radyj i telewizorów w nadmorskich knajpach. Przykład: "Złota Rybka" w Karwi k. Jastrzębiej Góry, gdzie stoją tatry i telewizor szmaragd/szafir.
A jak chcesz UKF, To zajrzyj do zajazdu "siedlisko" na trasie nr.1, góra 40km od tczewa, po prawo patrząc od twojej strony. Miejscowości nie pamiętam, ale jak sobie przypomnę to napiszę
. W knajpie stoi Pionier (być może był to model B), Bolero i Pionier (
) 6161 z gramofonem! Mówię co widziałem, wyglądał jak pionier, ale miało gramofon! Jak będziesz jechał na południe, to wpadnij- może uda ci się coś wydębić
.
A jak chcesz UKF, To zajrzyj do zajazdu "siedlisko" na trasie nr.1, góra 40km od tczewa, po prawo patrząc od twojej strony. Miejscowości nie pamiętam, ale jak sobie przypomnę to napiszę

-
- 625...1249 postów
Knajpki, bary, puby... To nie tylko problem wybrzeża! To prawdziwy koszmar. Nawet w Tczewie jedno stare radio w pizzerii widziałem. A myślisz, że tak łatwo wyciągnąć takie radio z knajpy!?!?!? Szkoda zachodu... Bo to wystrój wnętrza jest...
W końcu wszyscy wiedzą, że nie ma nic piękniejszego niż Pionier lub Stolica z wyrzuconym środkiem, głośnikiem dużej mocy i udające kolumnę głośnikową!!!
Prawda, że cudowne? Na szczęście są jeszcze lokale z normalnym wystrojem wnętrza!
Pozdrawiam!
Maciek.
W końcu wszyscy wiedzą, że nie ma nic piękniejszego niż Pionier lub Stolica z wyrzuconym środkiem, głośnikiem dużej mocy i udające kolumnę głośnikową!!!
Prawda, że cudowne? Na szczęście są jeszcze lokale z normalnym wystrojem wnętrza!
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 6250...9374 posty
-
- 375...499 postów
Patrzac na zdjecie to mozna stwierdzic ze jest ostatnia seria odbiornikow (klasy popularnej) lampowych gdzie bazowym modelem byl DML301. Wystarczy wziasc od niego schemat. Od wczesnsiejszych kostrukcji rozni sie brakiem oczka magicznego oraz zastosowaniem nowczesniejszych przelacznikow.Brencik pisze:Harfa miala. Ale nie polecam, poczatek lat 70-tych, z gramofonem, kiepska konstrukcja troszke. Cizeko sie przestraja na CCIR. Kiepska czulosc.
Glwica UKF jest ta samo co we wczesniejszej produkcji, wiec mowienie o trudnosciach przestrajania dotyczy praktycznie wszystkich naszych odbiornikow z zakresem UKF.
Plyta odbiornika jest ta sama niezaleznie od nazwy lub typu odbiornika.
[/list]
-
- 125...249 postów
Eroica
Z tym radiem jest poważny kłopot - GŁOŚNIK!
W tej wersji, którą reanimowałem była elipsa niskotonowa na 800 Ohm!!!
W ogóle to miał być taki "Polski Beethoven",ale udziwniony wzmacniacz m.cz. działał, dopóki nie padł głośnik. Zrobiłem trafo dopasowujące (800 / 15 Ohm) i wstawiłem zwykłą elipsę (nie pamiętam już symbolu), a potem niestety radio straciłem z oczu (nie było moje
) Ale grało - buzi dać!
W tej wersji, którą reanimowałem była elipsa niskotonowa na 800 Ohm!!!
W ogóle to miał być taki "Polski Beethoven",ale udziwniony wzmacniacz m.cz. działał, dopóki nie padł głośnik. Zrobiłem trafo dopasowujące (800 / 15 Ohm) i wstawiłem zwykłą elipsę (nie pamiętam już symbolu), a potem niestety radio straciłem z oczu (nie było moje

Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 3125...6249 postów
A niejaki "Polonez" http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=9 ?marcin_oizo pisze:Pionier z gramofonem!?!?! Nie ma czegoś takiego nawet jeśli to była to jakaś przeróba. Może pomyliło Ci się z Preludiumem albo innym wynalazkiem. Do Pioniera (nawet 6161) gramofon by nie wlazł.
-
- 375...499 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- 50...74 posty
A nie Poemat? Środek jest od prelludium tylko skrzynka bardziej kanciasta.miki pisze:To radio miało gałki po bokach i skalę zegarową, tak jak pionier 6161. Wygląd poloneza znam na pamięć, takiej pomyłki bym nie popełnił. Radio miało skalę jak Preludium (bez klawiszy), skrzynię jasną, trochę kanciastą.
Może jednak samoróba?
Pozdrawiam
Jarek
-
- 100...124 posty