pojemność elektrolitów

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze:
tszczesn pisze:A jesteś pewien, że dobrze mierzyłeś? Bo kondenstory elektrolityczne muszą być mierzone przy polayzacji napięciem stałym.
Tomku, chyba podchodzisz do tych pomiarów zbyt naukowo ;)
W końcu wykształcenie zobowiązuje. A co do pomiarów kondensatorów elektrolitycznych - róże typy mierników dają tak różne wyniki, że ja bym ufał tylko mostkom i to takim fabrycznie dostosowanym do pomiaru kondensatorów polaryzowanych. Możliwe, że 'małe' mierniki, takie z multimetrów wstawiają kondensator w układ uniwibratora i mierzą wypełnienie (napięcie po uśrednieniu przebiegu), wtedy elektrolity pracują z polaryzacją. Generalnie niespolaryzowany elektroilit potrafi pokazywać dziwną pojemność z dziesięciokrotnie większą od rzeczywistej włącznie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Ależ mostki które wymieniłem są właśnie przeznaczone do pomiaru kondensatorów elektrolitycznych. Przynajmniej na wyższych zakresach (niektóre z tych co podałem mierzą pojemności o wartości do kilkudziesięciu tysięcy mikrofaradów). Nie zapewniają one żadnej polaryzacji wstępnej podczas dokonywania pomiarów, a jak zauważyłeś dają bardzo zbliżone wyniki. Nie ma też w ich przypadku najmniejszego znaczenia którą końcówkę miernika podłączamy do plusa, a którą do minusa mierzonego kondensatora elektrolitycznego.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .