Audiofilska technika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Projekt Overtone
Fajną nazwę wymyśliłem???
Ale mam klina z głośnikami - zastanawiam się (jak szaleć - to szaleć!) czy nie użyć wstęgi?
Czy ktoś z takimi głośnikami walczył?
Ale mam klina z głośnikami - zastanawiam się (jak szaleć - to szaleć!) czy nie użyć wstęgi?
Czy ktoś z takimi głośnikami walczył?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- moderator
Witam.
Nazwa kojarzy się z rezonatorami kwarcowymi, choć w użytym tu zastosowaniu wydaje sie być bardzo trafna! Zastanawiam się dlaczego firma produkująca głośnik ograniczyła się do przedstawienia jego charakterystyk jedynie do ok. 20 kHz, podając jednocześnie że głośnik przenosi częstotliwości do 40 kHz. Czyżby uznała, że powyżej częstotliwości 20kHz charakterystyka jest i tak mało istotna?
Ponadto dla jakiego spadku poziomu podana jest górna częstotliwość graniczna? Hmm.. patrząc na wykres widać, że maksimum skuteczności głośnika przypada na częstotliwość ok. 17 kHz; nieco dalej, w okolicach 20kHz widać już kilkudecybelowy spadek.
Pozdrawiam,
Romek
Nazwa kojarzy się z rezonatorami kwarcowymi, choć w użytym tu zastosowaniu wydaje sie być bardzo trafna! Zastanawiam się dlaczego firma produkująca głośnik ograniczyła się do przedstawienia jego charakterystyk jedynie do ok. 20 kHz, podając jednocześnie że głośnik przenosi częstotliwości do 40 kHz. Czyżby uznała, że powyżej częstotliwości 20kHz charakterystyka jest i tak mało istotna?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Witam,
Romekd:
Zastanawiam się dlaczego firma produkująca głośnik ograniczyła się do przedstawienia jego charakterystyk jedynie do ok. 20 kHz, podając jednocześnie że głośnik przenosi częstotliwości do 40 kHz.
No właśnie - wszyscy twierdzą, że wstęga to cudo.
Fakt - równomierność promieniowania jest lepsza, efektywność bardzo duża - ale z kolei pierścień:
Romekd:
Zastanawiam się dlaczego firma produkująca głośnik ograniczyła się do przedstawienia jego charakterystyk jedynie do ok. 20 kHz, podając jednocześnie że głośnik przenosi częstotliwości do 40 kHz.
Fakt - równomierność promieniowania jest lepsza, efektywność bardzo duża - ale z kolei pierścień:
-
- moderator
barbie:
A nie łatwiej byłoby użyć w eksperymencie wysokiej klasy słuchawek? Większość lepszych modeli firmy Sennheiser ma pasmo dochodzące do 38-40kHz (-10dB). No chyba, że te wyższe, niesłyszalne harmoniczne mogą wpływać na brzmienie dźwięków podstawowych tylko wtedy, gdy oddziałują na cały organizm człowieka
Mnie też coś przyszło do głowy. Pomysł jest dokładnie odwrotny do przedstawionego w tym wątku.
Polega na tym, że jeśli harmoniczne leżące powyżej słyszanego przez nas pasma częstotliwości miałyby w jakikolwiek sposób oddziaływać na sposób odbioru muzyki, to wprowadzenie w tą część pasma dużego poziomu szumów, zamiast wspomnianych harmonicznych też powinno dać się jakoś zauważyć. Wystarczy więc zrobić odpowiedni układ generujący szum powyżej 18 kHz i dodać go do sygnału muzyki bezpośrednio przed słuchawkami. Przyszedł mi już do głowy układ takiego generatora. Jeśli znajdę czas podczas nadchodzącego długiego weekendu, to pobawię się w eksperymenty...
Pozdrawiam,
Romek
A nie łatwiej byłoby użyć w eksperymencie wysokiej klasy słuchawek? Większość lepszych modeli firmy Sennheiser ma pasmo dochodzące do 38-40kHz (-10dB). No chyba, że te wyższe, niesłyszalne harmoniczne mogą wpływać na brzmienie dźwięków podstawowych tylko wtedy, gdy oddziałują na cały organizm człowieka

Mnie też coś przyszło do głowy. Pomysł jest dokładnie odwrotny do przedstawionego w tym wątku.
Polega na tym, że jeśli harmoniczne leżące powyżej słyszanego przez nas pasma częstotliwości miałyby w jakikolwiek sposób oddziaływać na sposób odbioru muzyki, to wprowadzenie w tą część pasma dużego poziomu szumów, zamiast wspomnianych harmonicznych też powinno dać się jakoś zauważyć. Wystarczy więc zrobić odpowiedni układ generujący szum powyżej 18 kHz i dodać go do sygnału muzyki bezpośrednio przed słuchawkami. Przyszedł mi już do głowy układ takiego generatora. Jeśli znajdę czas podczas nadchodzącego długiego weekendu, to pobawię się w eksperymenty...

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Mam
Witam,
Romekd
A nie łatwiej byłoby użyć w eksperymencie wysokiej klasy słuchawek?
No przecież.. Mam Sennheisery 555, do nich wzmacniacz OTL - słuchałem dotychczas tylko z CD. Ale jak wrócę (po 7 maja) to się pobawię..
Romekd
A nie łatwiej byłoby użyć w eksperymencie wysokiej klasy słuchawek?
No przecież.. Mam Sennheisery 555, do nich wzmacniacz OTL - słuchałem dotychczas tylko z CD. Ale jak wrócę (po 7 maja) to się pobawię..
-
- 250...374 postów
Re: Mam
Barbie, jeśli eksperyment ma być miarodajny to sprzęt takoż, dlatego polecałbym użycie słuchawek elektrostatycznych, które przenoszą do 40kHz.barbie pisze:No przecież.. Mam Sennheisery 555, do nich wzmacniacz OTL - słuchałem dotychczas tylko z CD. Ale jak wrócę (po 7 maja) to się pobawię..[/b]
Górne pasmo Sennheiserów 555 to według danych producenta około 26kHz - przy czym nie jest nawet podane, przy jakim spadku.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
-
- 75...99 postów
Audiofilska technika
Witam! Niedługo będe mógł coś o takich wysokotonówkach powiedzieć.
Właśnie buduję zestaw dwudrożny na podobnych głośnikach.
Pozdrawiam adam2948.
Właśnie buduję zestaw dwudrożny na podobnych głośnikach.
Pozdrawiam adam2948.
-
- 75...99 postów
Audiofilska technika
Witam! Wlasnie ukonczylem zestaw i jestem mile zaskoczony.Pasmo przenoszenia zestawu bardzo ladne,jak podaje producent od 40Hz do 25kHz.
Wysokotonowki warte uwagi. Pozdrawiam adam2948.
Wysokotonowki warte uwagi. Pozdrawiam adam2948.
-
- 125...249 postów
Extra
Wyglądają te kolumienki świetnie!
Jaką masz częstotliwość podziału i ile dB/oktawę ma ta zwrotnica?
Czym mierzyłeś pasmo? Na osi? W jakiej odległości?
Jak możesz, to napisz coś więcej.
Zwrotnica też robi wrażenie...
Ja mam dostać swoje wstęgi w tym tygodniu, ale jeszcze trochę czasu upłynie, nim je założę.
W końcu nie zrobiłem eksperymentu ze słuchawkami - powód jest bardzo prozaiczny gramofonowy pre mam w przedwzmacniaczu, który rozłożyłem w celu przeróbki
.
Ale w weekend powinienem go złożyć...
pozdrowienia
Jaką masz częstotliwość podziału i ile dB/oktawę ma ta zwrotnica?
Czym mierzyłeś pasmo? Na osi? W jakiej odległości?
Jak możesz, to napisz coś więcej.
Zwrotnica też robi wrażenie...
Ja mam dostać swoje wstęgi w tym tygodniu, ale jeszcze trochę czasu upłynie, nim je założę.
W końcu nie zrobiłem eksperymentu ze słuchawkami - powód jest bardzo prozaiczny gramofonowy pre mam w przedwzmacniaczu, który rozłożyłem w celu przeróbki

Ale w weekend powinienem go złożyć...
pozdrowienia
-
- 75...99 postów
Audiofilska technika
Witam! Czestotliwosc podzialu 2,5kHz,zwrotnica 12dB i 18dB /oktawe.
Pasma nie musialem mierzyc,bo wszystko juz zostalo zmierzone w komorze przez goscia co je wykreowal.Dokonalem tylko odsluchu na generatorze. Kolumny sa pochylone do tylu, z mozliwoscia ich prostowania,w miare oddalania sie od nich.Cala dokumentacja znajduje sie w miesieczniku Hobby Hi-Fi 1/2007.W razie czego sluze pomoca i pozdrawiam.
ps;przepraszam za pisownie,ale ze wzgledu na Triode,musialem przejsc na Win.niemiecki.;
Pasma nie musialem mierzyc,bo wszystko juz zostalo zmierzone w komorze przez goscia co je wykreowal.Dokonalem tylko odsluchu na generatorze. Kolumny sa pochylone do tylu, z mozliwoscia ich prostowania,w miare oddalania sie od nich.Cala dokumentacja znajduje sie w miesieczniku Hobby Hi-Fi 1/2007.W razie czego sluze pomoca i pozdrawiam.
ps;przepraszam za pisownie,ale ze wzgledu na Triode,musialem przejsc na Win.niemiecki.;